Thursday, January 31, 2008

Salladsförbättring

Långt ifrån alla gillar sallad. Somliga får till exempel en tråkig känsla av att stjäla godis av ett djur när de stoppar munnen full med blad. Och många av de som säger sig uppskatta "en god sallad" syftar i själva verket på det majonnäsbaserade tillbehöret räksallad. Eftersom det i vissa kretsar är lika socialt accepterat att ogilla sallad, som att ogilla tvål och vatten, vill jag ta tillfället i akt att presentera mitt recept på salladsförbättring. Salladsförbättringen förbättrar inte bara sallad. Den är också mycket trevlig att strö på klyftpotatis, grillad kyckling, ugnsrostade grönsaker eller rotfrukter. Det här receptet täcker din egen förbrukning i två månader och räcker dessutom till en liten burk som svärmor får när hon fyller år.ca 5 dl vitt (och svart) sesamfrö, skalat
ca 5 dl valnötter
ca 1 1/2 dl pinjenötter
ca 1/4 dl nigella (om du hittar, leta på ditt Asien-livs)
ca 2/3 dl Fleur-du-Sel (finaste sortens fuktig havssalt, kan i nödfall ersättas med fint flingsalt eller örtsalt av bättre sort)

Hacka valnötterna fint eller kör dem till grovt grus i din mixer. Rosta sesamfröt, pinjenötterna och valnötskrosset, en sort i sänder, i torr panna. Sesamfröet skall bli glansigt och dofta gott, nötterna ta lite färg. Stöt om möjligt nigellan i en mortel. Blanda allt och förvara i lufttät glasburk i kylen. Spetsa eventuellt med torkade örter av de sorter du gillar bäst. Använd tillsammans med olivolja och möjligtvis en liten skvätt pressad citron eller lime på sallad istället för tråkig dressing.

10 comments:

Bondhustrun said...

Men vad i hela friden är NIGELLA? För mig är hon en het engelska, och henne skulle jag aldrig få för mig att stöta i mortel, så enlighten me, please!

Lotta Lundgren said...

Nigella (nigella) är små goda svarta frön som som smakar lite lök och lite rök.

TomasR said...

Nigella, samma association som Bondhustrun. Sekundär associatin - någon nötcremé. Med frö-tipset så gav google dock lite bättre svar.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nigella_sativa
http://www.theepicentre.com/Spic

Jessika said...

Jäkla hasselnötter... Tål dem inte. Får dona runt lite. Man skulle ju kunna hacka i lite annat, nori och sånt.

Nigella sativa kallas också kalonji i indiska affärer. Jag hörde sedan att kalonji egentligen inte är nigella men rent botaniskt förefallet det inte vara någon skillnad. Använd nigella-frön som så så sparar vi teori till någon gång när jag bryr mig.

Lotta Lundgren said...

Det är inga hasselnötter i det här receptet. Men det är kanske vanskligt att äta nötter alls om man är allergisk? Nori är jättebra i, alger överhuvudtaget.

Det är inte fisnoga vilka nötter man väljer. Mandlar funkar jättebra. Pistagenötter med. Macadamianötter och cashew också, fast de är ju lite dyra. Däremot vill jag avråda från jordnötter som smakmässigt har en tendens att öppna eget och inte passar så bra just här.

Jessika said...

Valnötter är tyvärr lika illa.

Jessika said...

Medan cashews inte är en botanisk nöt utan en stenfruktskärna. Det samma gäller pinjenötter som är ett kottfrö.
Rostade kikärter?

Lotta Lundgren said...

Jag tänkte också på rostade kikärter men strök dem på grund av den lite mjöliga feelingen. Tror på cashew. Och algerna. Och kanske rostat solrosfrö?

Jessika said...

pumpakärnor?

Lotta Lundgren said...

Utsökt idé!