Friday, January 11, 2008

Lammgryta med fänkål, päron och mynta

Vad är grejen med den där typen av långa, låga, trehjuliga cyklar som man hojar omkring på halvliggande på rygg? För allvarligt talat, är det inte både obekvämt och lite farligt att ligga och sprattla i lådbilshöjd, mitt i trafiken? Och verkar det inte lite onödigt att göra ett spektakel av sig själv varje gång man skall ta sig en cykeltur? Kort sagt - varför välja den trehjuliga liggcykeln, när den mer konventionella tvåhjulingen ur alla aspekter ter sig så mycket lämpligare? Tillåt mig försöka svara i liggcyklisternas ställe: för att man redan cyklat vanlig cykel till leda och vill prova något nytt och annorlunda. Det må vara opraktiskt och obekvämt, det må till och med se löjligt ut, men vad gör man inte för lite omväxling? Samma sak med den här goda lammgrytan. För visst kan man tycka att det verkar lämpligare med lök, champinjoner och kanske lite paprika, än just päron och mynta till långkokt lamm. Men tänk om du redan vet hur lammgryta med lök och champinjoner smakar och vill prova något annat?ca 800 g lammstek
2 vitlöksklyftor
3 dl rött vin
3 dl kalvbuljong (tärning + vatten)
1 stånd fänkål
1 stort päron, hårt och syrligt
1 kruka mynta
1 kanelstång
3 msk maizena
aningen cayennepeppar
sked honung
hutt soja
kanske lite balsamvinäger

Koka upp buljong och vin i en separat kastrull. Koka upp en decimeter vatten i en gryta. Putsa noga bort fett och senor från köttet och skär ner i grytbitar. I med köttet, låt koka upp, rör om och låt köttet rinna av i ett durkslag (det här gör du för att slippa skumma av grytan, för att grytbasen skall bli klar och fin och för att du skall slippa eventuell ullsmak). Skölj av grytan, ner med köttet igen, på med den heta buljongen, i med kanelstången och de fint, fint skivade vitlöksklyftorna. Sänk värmen och låt puttra under lock en timme eller två – men håll koll på köttet som skall bli smältande mört utan att falla sönder alldeles – och se till att grytan inte kokar torrt.

När köttet börjar bli klart, smaka upp med svartpeppar, cayenne, honung, soja och balsamvinäger. Lös maizenan i en liten kopp med vatten och tillsätt grytan skedvis tills grytbasen fått en lagom simmig konsistens. Strimla fänkål och päron fint, tillsätt först fänkålen och efter någon minut päronskivorna (eller gör en sallad på fänkål och päron och servera bredvid med en vinägrett på olivolja och citron). Ta grytan från värmen och servera med klyftpotatis och finhackad mynta.

6 comments:

Anonymous said...

Som vanligt lyckas du alltid pigga upp min glåmiga vardag med dina fantastiska kåserier i miniformat! Måste dessvärre meddela att du får finna dig utkonkurrerad av ingen mindre än Anna B på lammfronten idag. Hade redan bestämt mig för hennes Kormarecept när jag läste detta. Men nästa gång är det din tur! Jag har ett helt lamm i frysen så du behöver inte vara ledsen... hälsar ett hängivet fan!

Lotta Lundgren said...

Haha, tack! Glöm inte att servera Bergenströmskans korma med ett gott ris!

K said...

Nu kommer det att bli uppror igen. Förstår du inte att de där danska cyklarna är bekväma. Det är du det som är idén bakom dem, att de ska vara bekväma och ergonomiska och ta tillvara muskelkraften bättre.

Lotta Lundgren said...

Det må vara idén, kära K, men att döma av ansiktsuttrycken på dem som ligger och sparkar i dessa ergo-cyklar så är det verkligen ett allt annat än bekvämt sätt att ta sig fram på. Eller så sitter deras cykelhjälmar väldigt mycket för hårt.

Drömma Lotta said...

Vilket UNDERBART pejs!

Jag har tipsat om dig på min blogg idag, hittade hit tack vare en länk på missybloggen om du känner till den?

Vänliga hälsningar en annan Lotta

Drömma Lotta said...

PLEJS menade jag och inget annat!
(Stavar notoriskt fel när jag skall kommentera hos folk).
Ciao!