Monday, January 28, 2008

Jordnötsglacerad kyckling med risotto thai-style

– Man undrar hur kvinnorna gjorde förr? Vi var åtta syskon och aldrig hörde jag någon säga att det skulle varit något besvär. Gamlisen ler ett utstuderat försmädligt leende mot mamman i kassakön som försöker pigga upp en arg nyföding med sång samtidigt som hon betalar sina inköp, skalar en apelsin och spelar fingerteater för en jättesur ettåring. Som alla vet lyder det korrekta svaret:
– Kanske för att din mamma lindande er så hårt att hela du blev en enda stor liljefot vilken spikades upp på väggen tills du och dina syskon blivit gamla nog att knata ut och valla kossor och getter på vargtäta hedar från morgon till kväll, och eftersom middagen utgjordes av en klatt vattgröt, orkade ni knappt gråta er till sömns, än mindre vara till besvär, när ni släppts in i stugvärmen igen.
Vilket hon naturligtvis inte säger. Istället ler hon rart och låtsas att hon ska ta sig en stor stark grogg och en Valium så snart hon kommit hem. Vilket hon naturligtvis inte ska. Istället ska hon ställa sig vid spisen och laga det här:3 kycklingfiléer
ca 1 dl jordnötsmör
näve jordnötter (kan uteslutas)
4 port råris
2 kaffir-lime blad (kan uteslutas)
1 liten purjolök
ca 6 skärbönor eller motsvarande mängd sugar snapps
1/2 burk kokosmjölk
1 finhackad röd chilifrukt eller 2 torkade piri-piri
2 lime
hutt fisksås

Koka riset med 1/2 dl mindre vatten än anvisningen på förpackningen och med kaffir-lime bladen i spadet. Skär kycklingfiléerna på längden i 2 cm breda strimlor och stek snabbt i het olja, bara så att köttet vitnar utan att ta färg. Smält jordnötssmöret i en kastrull på låg värme (är det torrt och grynigt i konsistensen tillsätter du en liten skvätt kokosmjölk och rör till slät smet). Lägg kycklingstrimlorna tätt i en liten ugnsfast form och dutta över jordnötssmöret så att kycklingen täcks. Hacka jordnötterna och släng på dem överst. Låt kycklingen gå klart i ugn, 175°C, knappt 20 minuter.

När riset kokat torrt, tillsätt kokosmjölk, chili, saften av en lime samt fisksås. Rör om, sänk värmen, lägg purjolök och skärbänor överst, och på med lock. Låt stå så tills kokosmjölken kokat in och risotton fått krämig konsistens (tar ungefär 5 minuter). Rör ner grönsakerna och servera med limeklyftor och kycklingen.

8 comments:

-e said...

tänk, ändå var det just den generationen som forskade fram preventivmedlen kan man också svara.

-e said...

eller: "bara 8?"jag har 10. det här är mina två yngsta.

-e said...

eller
ja ni hade så mycket klokskap, förr i tiden. kan inte du visa mig hur man gör, så där bra, som man kunde förr!
tänk så mycket kunskap som gått förlorad. låt den leva vidare!

Lotta Lundgren said...

Hahaha! Ja, låt den leva vidare!

Malinka said...

Ho ho! Gamlisen glömde bort att nämna att hens mamma hade de två äldsta syskonen till att hjälpa till med hushållet medan de tre mellanungarna passade de tre småungarna. Behändig oversight, va. ;-)

Den här kycklingen hamnar på helgens matsedel.

Lotta Lundgren said...

Dom är inte kloka, silverskäggen. Gummorna går väl an, men gubbarna och deras kloka råd avseende barnuppfostran tycker jag är lite sisådär ibland. Och varför är de så rädda att man skall klema bort sin unge? Dom kommer ju att vara god matjord lagom när den här bortskämda generationen ska ta över. Kan man tycka.

Och sedan vill jag lite diplomatiskt tillägga att det finns väldigt många härliga gamlisar också och att jag hoppas bli en själv i framtiden.

Anna Linda said...

Du är en ängel som lyckades hålla tyst. Själv hade det tagit 1 sekund innan jag påpekade att " jamen så blev deras barn gnälliga kärringar när de växte upp" Sedan hade jag naturligtvis ångrat mig.

Annette said...

"Och hur gammal blev din mamma då?"

Nä, det är för fräckt.