Tuesday, January 8, 2008

Saffranskyckling med grillad ananas

Saffran sägs vara världens dyraste krydda. Detta kan mycket väl stämma. Till att börja med ligger kilopriset för saffran kring trettiotusen kronor. Dessutom tillkommer ytterligare kostnader i form av förlorad heder vid själva köptillfället då detta vanligtvis inkluderar en ovälkommen påminnelse om att den mataffär du årligen göder med ungefär sjuttiotusen kronor, förutsätter att du och alla andra kunder skulle begå kriminella handlingar om ni bara fick chansen, varför butiken förvarar saffran i kassan där det endast plockas fram på begäran. Somliga är dock redo att betala vad som helst för att få äta något starkt gulfärgat.2 – 3 kycklingfiléer
1/2 burk kokosmjölk
ca 1 dl matlagningsyoghurt (10% fett)
1/2 ananas
1 dl kokosflingor
1 paket saffran
1 vitlöksklyfta
1 tärning Tom Yam-buljong
1 citron (helst ekologisk)
2 piri-piri, torkade och stötta
2 tsk socker

Rosta kokosflingorna i torr panna och ställ undan. Hacka vitlöken fint, och fräs i lite olja. Tillsätt kycklingen, skuren i bitar och låt fräsa med - men bara så att kycklingköttet vitnar (ingen stekyta behövs). Tillsätt kokosmjölken, smula ner Tom Yam-buljongtärningen, och tillsätt socker, saffran och piri-piri. Raspa av det yttersta gula skalet av citronen och tillsätt tillsammans med saften. Tillsätt slutligen yoghurten och smaka av med salt, socker, pressad citron och piri-piri.

Skiva ananasen och hetta upp lite jordnötsolja eller smör i en stekpanna. Strö på någon tesked socker och lägg i ananasen i skivor. Stek snabbt så att frukten får lite färg och servera med kycklinggryta, ris och rostad kokos.

Om du är överambitiös steker du på ett par naan-bröd när du ändå är i farten (se december månads Vit Chickencurry) men byt gärna receptets kanel mot en något mindre mängd kardemumma.

8 comments:

NINA said...

Oooh, låter jättegott =) Måste nog testa detta senare i veckan! Tom Yam-buljong har jag däremot aldrig använt. Vad är det för något? Går det bra med "vanlig" buljong tror du?

Lotta Lundgren said...

Det är en fantastisk buljong som dessvärre bara finns att köpa i asiatiska mataffärer. Den innehåller bl a citrongräs, chili, ingefära och kaffir lime, så hoppar du över den så får du kompensera med ovanstående. Eller ännu hellre improvisera efter eget huvud!

NINA said...

Wow... Låter som ungefär de smaker jag ofta brukar försöka få till på annat sätt! Asiatiska nästa! =)

Översättarhelena said...

Den stora nackdelen med saffran är ju annars att det är omöjligt att komma ihåg att köpa det! Just för att det finns i kassan. Det spelar ingen roll om man skriver SAFFRAN med ilsket rött bläck längst upp på inköpslistan eller på handen eller varsomehelst. När man har kommit till kassan är man liksom färdig! Men receptet låter jättegott. Ska testa om jag lyckas köpa saffran nån gång.

Ms Garbo said...

Bästa sättet att köpa saffran är att gå till Stockholms AEssansfabrik och köpa MYCKET saffran. OMALD saffran av toppkvalité - så har man det hemma sen och slipper

1. glömma köpa det när man handlat klart.
2. skräpsaffran a la SantaMaria

Jovisst är det en smula omständigt att köpa saffran i en kryddbod, men någon gång passerar man ju ändå, och bara UPPLEVELSEN att gå in där kompenserar för omvägen!

Översättarhelena said...

Vilken bra idé, Ms Garbo. Ett besök i denna butik är härmed inbokat vid nästa Stockholmsbesök för min del! De verkar ju ha mycket annat skojigt också.

Lotta Lundgren said...

Herregud vilket bra tips! Tack!

Ms Garbo said...

Om man nu ska göra reklam, så kan man ju göra det ordentligt.

http://www.essencefabriken.se/

Som sagt, värt en omväg!