Thursday, January 10, 2008

Lax med wasabi-mash och ingefärsyoghurt

Det händer att du drabbas av dåligt samvete för att du nästan aldrig ger dina barn deras AD-droppar. Är det konstigt att deras näsor alltid rinner och att deras trinda kinder lyser bleka i vintermörkret när du konsekvent nekar dem deras fettlösliga vitaminer? Nej, det är det inte, tänker du och skäms. Men nu ska du bättra dig. Och till din hjälp skyndar ingen mindre än Salamo salar, havets goda falukorv, fet och skär! Ni börjar ert nya liv redan morgonen därpå med rökt lax på rågbröd på Ljungbergs konditori. Fortsätter med lunch, inkokt lax med fransk potatissallad på Blå Porten. Och avslutar med ugnstekt lax med wasabi-kryddat potatismos och ingefärsyoghurt till middag. Nästa morgon möter familjen världen med en lyster i hyn som bara en invärtes rundsmörjning med omega-3 kan skänka nariga kinder. Du har klarat dig. Den här gången.ca 500 g färsk laxfilé
10 potatisar, mjölig sort
1/2 burk kokosmjölk
ca 1/2 msk wasabi
2 dl matlagningsyoghurt (10% fett)
1 rotknöl ingefära
1 msk flytande honung
1/2 lime

Sätt ugnen på 175°C. Skala och koka potatisen mjuk. Mosa och blanda till lagom len konsistens med kokosmjölk, salt och wasabi efter smak. Placera laxen i en ugnsfast form, salta och peppra och sätt in i ugnen, 10 – 15 minuter. Skala och riv ingefäran på den fina sidan av rivjärnet, pressa ur saften och kasta bort det som blir kvar. Rör ihop yoghurt, pressad ingefära, honung och pressa i lite lime. Servera.

4 comments:

Jessika said...

Men man äter inte lax igen på några månader eller så.

Oskar said...

Vilken fantastisk beskrivning! Träffade mitt i prick, nämligen i mitt dåliga samvete för de ständigt bortglömda AD-dropparna.

Lotta Lundgren said...

Ja, du är inte ensam. Jag har fått ihop en riktigt fin liten samling oöppnade flaskor vid det här laget. Men båda barnen lever än. Får man trösta sig med.

Johanna said...

Wasabi! Wasabi! Wasabi! Ja ok då, laxen får säkert också plats. Det här måste jag prova.