Saturday, February 2, 2008

Pappardelle med kyckling och mandel

I sitt epos Min väg, mina val, delar den forne statsministern Göran Persson med sig av sina ljuvaste matminnen:
"Väl hemkommen från Östersjökonferensen sände Helmut Kohl boken till mig. Den innehöll bland annat en rätt som hette suggmage, Saumagen, bokstavligen en magsäck som fylldes med en massa kött, fläsk, rotsaker i tärningar och kryddades ordentligt. Inför mitt besök i Tyskland frågade Helmut om jag hade några speciella önskemål vad gällde maten. Jag föreslog omedelbart Saumagen. Då blev Helmut glad. (...) Till förrätt serverades en mycket krämig kantarellsoppa, starkt kryddad med vitpeppar. Huvudrätten var suggmagen som jag hade önskat mig. Den var skuren i tjocka skivor, stekt i smör, och serverades med så kallad gräddpuré, ett mycket välsmakande potatismos."
Efter denna mäktiga aptitretare, låt oss fortsätta med något aningen mer lättsmält:2 kycklingfiléer, frysta går bra
1 dl sötmandel
2 bittermandlar
1 mycket liten vitlöksklyfta
skvätt vitt vin
hutt kycklingfond
pecorino eller parmesan

Enklast är faktiskt att använda frysta och därefter halvtinade kycklingfiléer eftersom de är enklas att hacka till grov färs. Skålla, skala, hacka och rosta därefter sötmandlarna i torr stekpanna. När mandelhacket tagit lite färg, släng i en klick smör, den finhackade vitlöksklyftan, sänk värmen och i med kycklingfärsen. Använd den absolut finaste rivytan på ditt rivjärn och riv bittermandlarna till pulver och tillsätt när kycklingen är genomstekt. Tillsätt vin, kycklingfond och låt puttra ihop till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt pasta och riven pecorino.

8 comments:

Jessika said...

Den där rätten, som Kohl, berättade om är det någon som har bloggat om. Tror jag. Kanske. Eventuellt. Ska fundera.
Jag tar pappardellen. Kan man ta pinjenötter istället för mandel?
Förresten, hur stor är skillnaden egentligen mellan en hutt och en dutt ;)
(inte för att det spelar någon egentlig roll eftersom jag fattar att det betyder häll i lite)

Lotta Lundgren said...

Det förvånar mig föga att suggmagen varit uppe till diskussion förut. En alltigenom fascinerande uppfinning.

Man kan såklart göra hur man vill, men poängen med den här rätten är nog dessvärre just mandelsmaken tillsammans med kycklingen. Mycket lyckat – tyckte i alla fall jag.

En dutt är ungefär mängden vätska man skulle få i sig och man halsade något starkt direkt ur en fickplunta (förutsatt att man inte var så van att dricka starkt ur fickplunta). Jag tror att det i mer konventionella måttenheter skulle innebära två matskedar. En hutt är ungefär dubbel så stor.

Bra att du tog upp det här. Jag inser att jag aldrig tvingats tänka igenom det här. Vilket bland annat beror på den oändliga tillit jag med rätta tillskriver den här bloggens läsare. Särskilt de mest frekventa.

Anna Linda said...

jaa hörrni Persson & Kohl. Du blir vad du äter, heter det inte så?

elisabeth said...

Lotta Lundgren, du är min idol!

Lotta Lundgren said...

Vad är det du säger? Det är ju skithärligt att höra!

Jessika said...

Den heter Pressack. Den ursprungsfylldamagen. Enligt min bayeriska far, finns som vit eller svart (den senare som en fetare variant av en blodpudding och nej, jag äter inte inälvsmat förutom maulsalat och svensk blodpudding). Var nu impad att jag kom ihåg att fråga ;).

Jessika said...

saumagen betyder grismage, eller mer ordagrant, mage från sugga.

Lotta Lundgren said...

Jag är hänförd. Det är vi allihop.