Tuesday, January 15, 2008

Sötsyrlig soppa med räkor, mango och kaffir-lime

Mango är den kommersiellt mest betydelsefulla tropiska frukten efter banan. Formen är vanligtvis oval, skalets färg kan skifta från grönt och rött till gult och mörkt violett. Konsistensen hos den fullt mogna mangon är mjuk och saftig med något trådigt fruktkött. Smaken är intensivt aromatisk, söt med frisk syra och inslag av grankåda och mild barntvål.500 g räkor med skal
1 stor mango, mogen
4 schalottenlökar
10 kaffir-limeblad
2 citrongräs
2 lime
1 stor rotknöl ingefära
1 msk socker
knivsudd piri-piri, torkad och stött

Tina och skala räkorna. Skala och skiva schalottenlöken fint. Mått upp en liter vatten. Banka citrongräsen till flis och skrapa ur och finhacka den mjukare märgen i mitten. Låt vatten, citrongräs, schalottenlök, socker, pressad lime, piri-piri och hela kaffir-lime-blad sjuda en stund. Smaka av med salt. Skala och riv ingefäran fint. Pressa saften ur rivet och tillsätt soppan (fiberbollen som blir kvar i näven kastar du bort). Gröp fruktköttet ur mangon och mixa till puré. Tag soppan från värmen. Tillsätt mangopurén och räkorna. Smaka av med lime och servera med kokt råris i botten på varje soppskål.

4 comments:

Världen är liten… said...

Oj vad frascht och gott det ser ut!! Vad ar kaffir-lime, och vart hittar man det?
Alskar for ovrigt mango, lite jobbig att hantera i och med att karnan ar sa stor och mitt i frukten, men galet gott!!

Jenny said...

Lotta!
Sedan jag hittade din blogg för någon månad sedan följer jag den intensivt. Du gör spännande innovativa recept med snygga presentationer och underfundiga kommentarer! Du ökar min livskvalitet!

Jorma said...

ja, då var det avgjort. Inget snack om vad det blir för helg-gott hemma hos mig :-)

Lotta Lundgren said...

Kaffir-lime är en citrusväxt. Frukterna påminner om lime i färg och storlek, men skalet är grövre och knöligare. Bladen har en fantastisk fin, nästan lite parfymerad citrusdoft och används som krydda i asiatisk matlagning. Du hittar dem färska eller frysta hos ditt lokala asien-livs.

Jenny. Det där är väl ungefär det finaste man kan skriva till en matbloggare. Jag är rörd. Tack.

Jorma – lycka till!