Wednesday, January 16, 2008

Lamm- och valnötsbiffar med svartrotspuré

Den här varianten på lammbiffar är kostcirkelns motsvarighet till den där kontaktannonsen du innerst inne borde svara på. Intressant sammansatt och smakfullt formulerad. Betryggande trevlig utan att för den sakens skull verka tråkig. Annorlunda nog att skilja sig från mängden, men inte så udda att man kan misstänka sinnessjukdom.
Det är egentligen bara en sak som får dig att tveka:
Den inte helt genomsexiga bilden.400 g lammfärs
1/2 burk borlottibönor
1 ägg
näve valnötter (snåla inte)
hutt oxfond (kan uteslutas)
dutt flytande honung
4 svartrötter
5 – 6 potatisar, mjölig sort
klick smör
skvätt mjölk

Hacka valnötterna mycket fint eller kör dem ännu hellre till småflis i mixer. Rosta i torr stekpanna så att de får färg och aningen, aningen bränd ton. Spola av och koka borlottibönorna några minuter och mixa till slät smet. Rör ihop bönor, färs, ägg, honung, fond och rostade valnötter, salta och peppra.

Skala och koka svartrötterna i bitar och potatisen i klyftor (annars mjuknar svartrötterna långt tidigare än potatisen) tills de blivit riktigt mjuka. Mosa med gaffel och blanda med smör och mjölk till önskad konsistens.

Forma färsen till biffar och stek i smör (själv steker jag först i stekpanna, flyttar därefter över till plåt och steker klart i ugn på 175°C, ca 15 minuter).

Som bonusfeature serverade jag mina biffar och mos tillsammans med kronhjärtan som jag gratinerat med lite smulad chèvre, men det är egentligen överkurs.

9 comments:

Jens said...

Vilket lustigt recept! Jag undrar verkligen hur biffarna kan smaka. Dom är säkert goda!

Anonymous said...

Låter som en perfekt blandning av min senaste vurm för lammkött och mitt tidigare större intresse för vegiskäk. Jag dregglade medan jag läste introduktionen och trodde att jag skulle slås av fasa när mitt sega modem äntligen lyckats ladda ner den hemska bilden, men så farligt tycker inte jag som mindre nogräknad amatör att det var... Har sett värre i egen stekpanna om man säger så...

E said...

Äh, var lagom modest. Bilden är ju ashet!

bittan said...

Biffarna verkar kanongoda! En gång mixade jag köttsmet med smakrik gegga av bland annat puy-linser och det var mycket smakligt det också.

Frk Fleggman said...

Detta måste testas, låter urgott.

Lotta Lundgren said...

Det var ett tag en klabbe köttfärs fick såhär mycket kärlek. Tack, tack!

Martin Johansson said...

Tack för maten! Vi gjorde stora lammfärsbullar av smeten som sen fick åka ner i din enkla men supergoda tomatsås. Serverades med papardelle och en gammal baguette stekt i olivolja. Gott! (vi hade en annan slags bönor, cannellinibönor, men det tick som smort.)

Lotta Lundgren said...

Vilken genialisk utveckling. Det där ska jag laga i kväll.

minoka said...

Du är min nya idol och favorit! La dig i bokmärken så jag kan gotta mig i alla dina recept sedan! Synd att det inte följer med en matsked med smakprov till varje recept! :-)