Thursday, November 1, 2007

Världens kortaste recept: Morotssoppa thai-style

En av de minst spännande sagorna från min barndom handlade om en strykargubbe som bjöd in sig själv på middag hos en jättesnål tant genom att erbjuda sig att koka soppa på en medhavd spik. Vilket kanonrecept, tyckte snålisen och plockade fram stora soppgrytan. Vilket kanonupplägg, tyckte man själv och hoppades att strykargubben skulle börja trolla så att det blev lite fart på sagan. Men icke. Istället började det muttras att soppan allt skulle bli lite godare om man la till en korv. En skopa gryn. En skräppa grönsaker. Och så vidare tills det hela hade utvecklat sig till en oerhört trögflytande anrättning med en livsfarlig spik i. Sen åt gubben och tanten upp soppan. Ingen satte spiken i halsen. Vilket antiklimax.
Dessvärre är det lite samma sak med det här receptet. Soppan är utsökt redan i sitt enklaste utförande. Men det skadar inte att lägga till några valfria ingredienser. Spiken kan du däremot hoppa över.6 – 7 morötter (goda ekologiska med smak och sötma)
1 tärning Tom Yam-buljong
1 burk kokosmjölk

Skala morötterna och lägg i soppkastrullen. Häll på vatten tills de täcks. I med buljongtärningen. Låt koka tills morötterna mjuknat. Ta upp morötterna, behåll buljongen, och kör morötterna till puré i mixer med lite av buljongen. Blanda morotspuré och kokosmjölk och späd med buljong tills du är nöjd med både soppmängd och smak (räkna med att du får kasta bort en deciliter eller två av buljongen). Värm till önskad temperatur. Servera med eller utan några av nedanstående förslag:


majs (helst färsk från kolv – skär av med vass kniv och tillsätt – kokning behövs inte)
kycklingfilé (skär i bitar och stek i lite olja, tillsätt soppan eller trä upp på spett och servera vid sidan om)
råris (koka separat och lägg upp i botten av varje soppskål innan servering)
vaxbönor och/eller broccoli (koka snabbt i separat kastrull och tillsätt den färdiga soppan)
granatäpplekärnor och/eller avokado (tillsätt råa vid servering)

5 comments:

Jessika said...

Asiatisk soppa där man plonkar i ris på slutet är en av mina favvosar.
Har du provat donburi någon gång? Det är kokt ris med topping, jag har ett recept med avocado som jag kör med jämna mellanrum.

Lotta Lundgren said...

Jag har aldrig provat donburi. Jag vet inte ens vad det är. Berätta.

Jessika said...

Det är japansk comfort food. Man kokar ris, vanligt ris, man kan säkert ta fullkorn om man vill. Och så tillagar man en sås eller röra och lägger ovanpå riset och så äter man. Ris med en bit tempura ovanpå kan räknas som donburi. Variationerna är ju till synes oändliga men mina favoriter är en som heter gyudon och en annan oyako donburi (förälder - barn donburi dvs kyckling och ägg) och så den med avocado men där ska det vara tonfisk egentligen som jag har bytt ut mot vanliga räkor. I en del av de här recepten så har man en rejäl tendens att krångla till det, som när man beställer sushi på ett ställe värt namnet där varje sushibit tillreds efter beställning. Okej på restaurang men mindre kul hemma så jag hoppar över att tillreda enskilda portioner för sig. Du kan ju kolla in om det är något för dig.

Om man vill göra det hemskt lätt för sig så kokar man ris i förväg, plattar ut och lägger i frysen, sedan värmer man det i mikron i en plastpåse.

Camilla said...

Buljongen hittade jag på
http://www.chinamarket.nu/pages/xpages/produkter.asp?kat=Buljonger

Dom har även hemleverans!
Idag serverades dock Romanescopasta till lunch.
Lycka till med allt!

/Camilla

Johanssonskan said...

Det här var en fantastiskt god och enkel soppa! Vi lyxade till det lite och hällde i en skvätt vitt vin och för mer thaikänsla duttade vi i lite grön currypasta och lime. Det blev hur gott som helst! Tack för receptet - jag kommer att använda det många gånger. :)