Saturday, November 17, 2007

Majssoppa

Frosten har sugit den sista grönskan ur gräset. Träden spretar nakna mot en plåtgrå himmel. Mörkret börjar falla strax efter lunch. Våren befinner sig ett halvår härifrån. Liksom ljuset. Och färgerna. Situationen ser helt enkelt ut som följer: antingen springer man ut på stan och köper sig en tokrolig mössa. Eller så lagar man någonting fruktansvärt färgstarkt till middag.



7 dl grönsaksbuljong
1 stor gul lök
6 dl färsk eller fryst majs
piri-piri, färsk, torkad eller i flytande form

Samt något eller några av följande tillägg:
knaperstekt bacon
skalade räkor
stekt kyckling i bitar
bakade tomater
avocado
färskost
trevliga groddar

Hacka löken och fräs en stund i olivolja. Tillsätt buljong och majs, och låt koka upp. Mixa soppan med stavmixer rakt ner i kastrullen. Smaka av med piri-piri – soppan skall ha lite bett. Tillsätt övriga ingredienser och servera.

3 comments:

Jessika said...

Ja ja bakade tomater...

Johanna said...

Åh, majssoppa är så gott! Färgen gör ju inte saken sämre, trots att jag är en av de där underliga varelserna som verkligen gillar alla grå och bruna nyanser man kan se utanför fönstret såhär års.

Cecilia said...

Mmm, den var god! Jag valde räkor som tillbehör och slängde i en burk kokosmjölk för att det skulle bli två matlådor också. Gottigott!