Tuesday, November 13, 2007

Bläckfisk och räkor i rödcurry och kokosmjölk

Bläckfisken är ett havslevande blötdjur. Totalt omfattar klassen bläckfiskar mer än 780 nu levande arter. Bläckfiskens mun har två hornartade käkar och kitintaggar, och omges av åtta eller tio armar med kraftiga sugskålar. Ögonen är högt utvecklade synorgan som påminner om ryggradsdjurens. Sidan av bålen är omsluten av en mantel. En stor tvärspringa omedelbart bakom huvudet bildar ett hål i manteln och där finns två eller fyra gälar. När den muskulösa manteln drar ihop sig pressas vatten ut genom ett kort, cylinderformat hål, varvid djuret förflyttar sig bakåt. De största bläckfiskarterna har över tio meter långa armar, mäter en halvmeter över ögonen och väger upp till 2 ton. Men försök att inte tänka så mycket på allt det här när du äter bläckfisk. Det blir så otäckt då.näve bläckfisksfiléer
näve skalade räkor
1 burk kokosmjölk
1 1/2 tärning Tom Yam-buljong
2 vitlöksklyftor
2 msk röd currypasta
1 litet stånd fänkål
1 röd paprika
färsk thai-basilika efter smak

Hacka vitlöken fint och fräs i lite olja. Tillsätt rödcurryn, den smulade buljongtärningen och kokosmjölken. Smaka eventuellt upp med pressad lime och mer chili. I med grovt skuren fänkål som får sjuda med ett par minuter. Tillsätt därefter paprikan, vänta en minut och tillsätt bläckfisken, tätt följd av räkorna. Låt koka upp, tillsätt thaibasilikan och servera genast med kokt ris eller nudlar.

3 comments:

Bondhustrun said...

Synd att jag ska vara så petig när det gäller just slemmiga blötdjur. Annars ser det jättegott ut.

annamaria said...

Kokosmjölk-mat är bara så gott!! Jag kan få abstinens efter thai-mat - och nu blev det inte bättre. Det ser jätte-gott ut!!

Jessika said...

Jag fick en omedelbar association till hur tentakler kommer till liv och slingrar sig ur tallriken och tar sig en liten resa över köksbordet. Bor man med sjöutsikt så kan man ju låta den fortsätta ut i vilken sjö man nu bor vid.
Själv håller jag med bondhustrun. Jag har ätit en sorts köttbullar på bläckfisk i Japan, med sugkoppar kvar. Kan inte äta den sedan dess. Små babybläckfiskar går hyfsat, större med just sugkoppar kvar, inte så mycket.