Friday, November 9, 2007

Löksoppa med potatisrasp och parmesan

Det händer emellanåt att människor vaknar om morgonen, torkar gruset ur ögonen och hör sig själva säga "Idag säger jag opp mig från mitt välbetalda jobb på _______ och provar mina vingar som poet/sockerbagare/spåkärring/egenföretagare i smalkultur!" Sen gör dom naturligtvis inte det. Med några sällsynta undantag. Ganska ofta blir undantagen lyckliga. Nästan alltid blir dom fattiga. När dom är som fattigast lånar dom pengar av sina föräldrar och lever på rovor och lökväxter. Det är hårt men det går. Men det går lättare om de kan många varianter på soppa med lök och potatis.7 potatisar
hutt olja
1 purjolök
3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
6 dl kycklingbuljong eller lantbuljong
en skvätt vitt vin eller saften från 1/2 citron
1 tsk socker
1 dl grädde (kan uteslutas)
nypa torkade örtkryddor
riven parmesanost

Skala och riv potatisen grovt. Pressa ur lite överflödig vätska ur rivet och ersätt med ungefär dubbla mängden olja. Salta och lägg fluffigt i ugnsfast form. Grädda av i ugnen på 200°C tills rivet fått lite färg.

Hacka vitlöken fint och fräs i aningen olja. Tillsätt vitt vin/citronsaft, buljong, socker, örtkryddor, slantad purjolök och tunt skuren gul lök. Sjud tills löken mjuknat. Smaka upp soppan med salt och peppar. Red av med grädden och låt bli varmt. Servera med en hög potatisrasp på toppen och toppa med nyriven parmesan.

2 comments:

Hannele said...

Verkar smaskens.

Ms Garbo said...

Under mina vilda studentår var mitt kök, av någon för mig outgrundlig anledning, det ställe där mina vänner samlades.
Att vara student är fattigt.
Att utfodra fler studenter än sig själv är DYRT.

Utan löksoppa och lökpaj hade jag svultit ihjäl.

Nu är det många år sedan, kanske kan jag uppbåda lust för löksoppa igen... *s*