Lax Teriyaki:
ca 400 g färsk laxfilé
1 vitlöksklyfta
3 msk japansk soja
3 msk vatten
1 msk sesamolja
1 tsk socker
några droppar citron eller lime
Coleslaw:
1/2 huvud rödkål
2 msk kokosflingor
2 msk sesamfrö (skalat)
skvätt jordnötsolja
hackad chili (mest för syns skull om sanningen skall fram)
Hacka vitlöken fint, släng ner i liten kastrull och fräs i en skvätt olja tills den fått aningen färg. Tillsätt soja, vatten, sesamolja och socker, ta därefter från värmen och ställ åt sidan.
Skär bort skinnet från laxen, dela upp i portionsbitar, lägg på ugnsfast fat och droppa över lite olivolja. Salta och peppra. Ugnsbaka på 200°C, ca 10 minuter (beroende på hur tjock filén är) tills laxen är nästan men inte helt genomsstekt.
Ta bort de yttersta bladen från kålen och kasta, strimla resten så fint du kan. Rosta kokos och sesamfrö i torr wok eller stekpanna några minuter eller tills det börjar lukta lite sött från kokosen. Hutta i lite jordnötsolja, vänta ett ögonblick på att oljan skall bli varm och tillsätt rödkålen. Woka snabbt under omrörning – men inte för länge – kålen är godast när den är nästan rå. Skiva chilin fint och strö över alldeles i slutet.
Värm sojasåssen tills den sjuder, ta från värmen, tillsätt lite pressad lime eller citron, smaka av och tillsätt mer vatten om den känns alltför salt och servera med lax och coleslaw.
11 comments:
Ja, denna tror jag på.
Synd bara att jag bara har ett gigantiskt vitkålshuvud hemma just nu så det får vänta några dagar. Men lax planeras till helgen så finns chansen. Återkommer med omdömme, jag lovar
En fråga/önskemål - rödbetor. Goda, vackra och billiga - men vad kan man göra med dom egentligen? Jag har ingen aning! Tips! pls.
Åh vilket underbart recept! Jag ska snabba mig att lyda order. :-)
Men menar du bokstavligen ingen aning tomasr? I så fall i all enkelhet tills hemmafrun har tid att hitta på nåt skojigare; koka dem och ha på smör och örtsalt. Eller baka i ugnen på 175 grader och smula över feta och ringla honung och timjan på.. Eller häll på en vinaigrette med vitlök.
Hemmafrun har ingenting att tillägga! Mer än att rödbetor kokas med skalen på (annars läcker mycket av saften ut i kokvattnet). Och när jag bakar i ugn så brukar jag svepa in betorna i lite aluminiumfolie först.
Jag kanske skulle göra rödbetsrisotto med getost till helgen? Fast det är ju mer ris än rödbetor förstås.
Okej, inte helt borta med rödbetor men efter jag köpt några och använt några blir resten ofta bara liggande i kylan och blir mer ledsna för varje dag....
Men men, det är rotsaker och man kan väl använda dem som andra rotsaker på ett unegfär. En restriktion bara, vill man inte att maten ska bli röd...
Jag har en rödkål i kylen som jag har begrundat några dagar, men nu vet jag vad jag ska göra, det här jättegott ut - tackar!
Rödbetor är väldigt goda rårivna (man får tåla att vara röd om fingrarna ett tag) men då måste de vara riktigt pigga och krispiga. Om de är lite mer bedagade blir de ändå väldigt goda i köttgrytor, får jag lova att tipsa om den här som jag blev väldigt nöjd med?
Kan också mycket väl vara en av de snyggaste bilder du tagit!
Ujuj, det var nära att jag satte gaffeln rakt i skärmen här. Du är farlig med dina bilder ibland. Rödkål var det! Men det får bli något annat än lax till för jag dras med en stackars fiskhatare här hemma...
Ska be att få rapportera att rödkålssalladen blev väldigt god. Lade till lite örtsalt och en aning lime. Rostad kokos och sesamfrön var en finfin kombo!
Jag lagade detta igår kväll och det var ju hur lätt som helst! Men framförallt, supergott!
Wokade dock kålen aningen lite för länge, håller med om att den är godast nästan rå. Denna rätt får bli en stammis, definitivt.
Post a Comment