Tuesday, November 6, 2007

Fisk i filo med rotfruksmash, citron och dragon

INT. COOP GRÖNDAL – DAG
En halvung KVINNA irrar omkring i butikens stökiga gångar. Hon tycks leta efter någonting i butikens frysdisk men hittar bara olika former av stekburgare, fiskkroketter, mördegsklumpar i storpack etc. BUTIKSCHEFEN, en medelålders man med slocknad blick, kommer hasande. Kvinnan hejdar butikschefen.

KVINNAN: Hej! Jag är på jakt efter filodeg men kan inte hitta någon.
BUTIKSCHEFEN: Filen är därborta (pekar mot mejeridisken).
KVINNAN: Inte fil. Filodeg. Grekisk deg som säljs i tunna ark på rulle.
BUTIKSCHEFEN: Jaha (suckar tungt).
KVINNAN: De flesta butiker brukar ha. Ni kanske skulle kunna ta in...?
BUTIKSCHEFEN: Det är inte så enkelt, va.
KVINNAN: Okej. Men citroner kanske ni har?
BUTIKSCHEFEN: Dom står längst inne på lagret.
KVINNAN: Jag kan vänta.
BUTIKSCHEFEN: Alltså. Dom står LÄNGST inne på lagret.
(Kvinnan har slutat le och rotar efter någonting nere i sin handväska. Hon får upp en småkalibrig granatkastare.)
KVINNAN: Jag hade hoppats vi skulle slippa det här.400 g vitfiskfilé, färsk eller fryst
4 palsternackor
6 potatisar
1 – 2 ekologiska citroner
100 g smör
5 dl mjölk
4 msk vetemjöl
1 tsk torkad dragon
filodeg

Skala och koka potatis och palsternacka mjuka. Mosa med gaffel och blanda med hälften av smöret. Smaka upp med salt.

Raspa skalet av citronen (bara det gula, inte det äckliga vita) och pressa ur saften. Ställ åt sidan. Smält resten av smöret i en kastrull, sänk värmen till drygt hälften, tillsätt mjölet och vispa tills alla klumpar löst sig. Tillsätt en deciliter mjölk i taget under vispning tills du har en slät, vit sås. Tillsätt dragon och citronskal, smaka upp med citronsaft, salt och peppar.

Fodra två små eller en stor ugnsfast form med dubbla ark filodeg. Lägg fiskfiléerna i botten, salta och peppra, täck med rotfruktsmoset och toppa med citron- och dragonsåsen. Bädda snyggt med ett par ark filodeg överst. Pensla eventuellt med lite smält smör ovanpå.

Grädda i nedre delen av ugnen, 175°C, knappt 30 minuter och servera. Receptet räcker till två middagar för 2– 4 personer och det går mycket bra att frysa och grädda om.

11 comments:

Jessika said...

En småkalibrig granatkastare? Vad sägs om en rejält eldkastare tillsammans med några välplacerade bomber på såna affärer så att vi slipper dem helt och hållet? Mitt lokal-ica beter sig ibland som affären som gud glömde och djävulen förnekade.
Jag älskar fisk med citron och dragon. Ska slå in den i lite filo nästa gång.

Lotta Lundgren said...

Det är ju så mycket annat som ska få plats i handväskan.

Det är väldigt tråkigt att de flesta som driver dagligvaruhandel verkar hata mat.

Mårten said...

Coop Konsum Gröndal = trötthetens hemvist på jorden. De borde lägga mindre krut på att anpassa butikshyllornas höjd till småväxta människor, och mer på en tillmötesgående attityd. Ett leende, någon? Nähä.

Ms Garbo said...

Det är märkligt, det här med mataffärer som avskyr mat...

Dock, jag lovar, det FINNS värre ställen än Konsum i Gröndal (Och jag vet, den är värdelös.)
Min närmsta mataffär är en Vi (Det jag fortfarande kallar Vivo) och där törs jag knappt köpa färdigförpackad mjölk.

Vill du bli avskräckt så ligger den vid tunnelbanan i Norsborg. Jag handlar numer på väg hem från jobbet, föredrar att kånka matkassar på tunnelbanan.

Lotta Lundgren said...

Dom fick gärna le på Coop Gröndal. Men jag såg ännu hellre att dom slutade slåss med frukten. Eller att de åtminstone hade orken att plocka bort döda och skadade apelsiner, äpplen, clementiner istället för att låta dem ligga och ruttna bland de andra. Och dom är inte ett dugg snällare mot grönsakerna.

Är det konstigt att man är lite rädd när man handlar på Coop Gröndal? Nej, det är det inte. Ibland undrar jag om det verkligen kan vara sunt att äta saker som vistats i den där arga miljön.

Vi, tunnelbanan i Norsborg. Jag lägger adressen på minnet.

Lotta Lundgren said...

ur dagens tidning, 8 november:

"GÄNG ATTACKERADE MATAFFÄR I NORSBORG

Ungdomsgänget på mellan fem-tio personer kom in i Vivo-butiken på Mimers väg i Norsborg i södra Stockholm vid klockan halv sex på onsdagskvällen, uppger polisens informatör Björn Engström.
Plötsligt gick gänget till attack mot personalen. Vittnen har sagt att minst en hade en kniv med sig. Två personer skadades, en av dem blödde från ansiktet. Ambulans hade vid klockan 19.30 kallats till platsen.Tre personer kunde senare gripas. De är misstänkta för misshandel. Vad som orsakade attacken är oklart."


Är det här samma butik som vi nyss diskuterade? Jag känner att jag måste poängtera att våld är ett mycket dåligt sätt att lösa problemet med dåliga mataffärer. Ett något bättre sätt är att stödja de bra alternativ som faktiskt finns. Årstiderna levererar fantastiskt fina färskvaror direkt till dörren. Jag tror att transporten sker med biogasbilar. Och den som bor på eller i närheten av Reimersholme kan handla på Matbruket – närproducerade och ofta biodynamiskt odlade råvaror av restaurangkvalitet och däröver. Och ute på landsbygden händer det att Coop skärper till sig och tar in mat från lokala producenter.

Det lite sorgliga i frågan av dagligvaruhandeln är att även den sämsta Coop-affär brukar kunna erbjuda ett fullt acceptabelt sortiment snask, skräpmat och halvfabrikat. Och det är här butiken har sina största vinstmarginaler (på frukt- och grönt har man tvärtom sitt största svinn). Så när du och jag anstränger oss för att handla bra käk någon annanstans, men stöttar vår lokala skitbutik genom att handla allt som INTE är mat där, så gör vi ganska liten skillnad för butikens del.

För en vecka sedan kunde man skriva lappar till sin butik om vad man tyckte om sortimentet. Jag har jättemånga handstilar. Det har du också om du vill. Och det är alltid en början.

Jessika said...

Det FANNS en liten kul affär här, observera FANNS, som hade grönsaker, ost, choklad, godis. Trevlig.
Affären finns fortfarande kvar men har bytt ägare och i sin iver att förnya har de skurit bort den tidigare stämningen. Man brukade kunna hitta allt, eller åtminstone det mesta i den där affären i grönsaks- och fruktväg. Men de bestämde sig för att bli helt eko eller om det var krav, sak samma, det är hål i sortimentet och det finns helt enkelt inte sällan det man vill ha. Jag kan göra en runda där och h andla hälften. Jag har ingenting emot krav eller eko i största allmänhet, jag köper det gärna, men det förutsätter ju att det finns. Och jag vill gärna ha en melon även om det inte är krav om jag vill äta melon. Så jag går min runda och går sedan till Hemköp eller Ica och kompletterar. De har Voltaires hela sortiment. Voltaire slarvar med innehållsförteckningarna, särskilt på en specifik produkt. Jag påtalade det för det hade hållit på att sluta i ren och skär katastrof (nötallergi). Som att snacka med döva öron.
Det har helt enkelt sluta vara en affär som det var roligt att gå in i, där man kunde hitta i stort sett allt eller be dem ta hem.

Inte långt ifrån mig finns ett gigantiskt shoppingområde med en Ica Maxi och en Willys. Åt andra hållet en Coop Extra (alla tre är fina och produkterna fräscha). Och så lill-Ica som beter sig lite som de vill. Jag har inget körkort och vill inte se bostadsområden utarmas när folk tar bilen till sådana områden men hur blir det när de inte tar sina uppgifter på allvar. Nu renoverade faktiskt lill-Ica och skärpte till sig så att när man bad om något så överväger de åtminstone att ta hem det men det är verkligen extremt sorgligt att de, som sagt, som handlar med mat inte verkar tycka att det är något kul.

Och till bomberna och eldkastaren, Lotta, ryggsäck ;)!!!
Här, Västerås, finns inga årstiden etc., än. Man kan alltid hoppas att de kommer snart.

Anonymous said...

Haha! Hur rolig får man bli utan straffavgift på ICA-kortet? Ska hota med dig nästa gång jag ser en usel grönsaksdisk! För mig är alltis skötseln av frutk- och grönsaksdisken det mest avgörande för om jag ska gå in i affären ige överhuvudtaget. Fast nu snackar vi Kramfors där det enbart finns tre säger 3 matbutiker att välja mellan... Ilandsproblem?

Lotta Lundgren said...

Detta med svenska mataffärer är en fråga vi kommer att ha anledning att återkomma till. Och då har vi ännu inte ens berört hur oproportionerligt dyr maten är. Ibland tänker jag på när dom sänkte momsen på mat för – var det fem år sedan? I omkring två veckor var maten lite billigare. Sen höjde handlarna matpriserna så att allt blev som vanligt igen.

Ms Garbo said...

Det låter som min kära Vivo, det... *s*

(Jag kan iofs förstå aggressionerna som den affären väcker...)

Jag är sjuk för stunden, och fick slut på mjölk, och då har nöden ingen lag: Jag tog tjuren vid hornen och stegade ner dit för att hämta en liter mjölk.
Följande lilla episod utspelade sig.

Kvinna vid grönsaks"avdelning" till Personal: "Du, har ni mer sallad, den som ligger där ser inte så fin ut?"

Personal: *ignorerar kvinnan totalt, plockar vidare med en massa tämligen sunkiga klementiner*

Kvinna: "Jo, jag undrar om ni har mer sallad ute på lagret, den som ligger här är halvrutten?!"

Personal: *tittar oförstående på kvinnan* إتصل

Kvinna: ??

Personal: فاكس

البريد الإلكترونى !!!

*kvinnan ger upp och går*


Jag undrar hur stor nytta mina eventuella lappar skulle ha, oavsett handstil...

..så jag gör som du säger; jag beställer en låda från årstiderna, vi får se hur det går, och i övrigt handlar jag och bär, i allmänhet från Hemköp eller Ica vid Mariatorgets t-bana. Lite knöligt med frysvaror och så, men vad gör man inte för att få äta vettig mat?

Ms Garbo said...

Jag vill bara påpeka att jag INTE HAR NÅGOT MED den våldsamma incidenten på Vi Norsborg att göra.

(Dessutom är jag antagligen för gammal för att kallas "ungdom")