Wednesday, November 21, 2007

Lasagne med parmesan, aubergine och kronärtsbottnar

Jag är född i Göteborg. Många tycks tro att alla människor från Göteborg per automatik sitter och klämmer på en rolig vits och bara längtar efter ett tillfälle att få dra den. Detta är felaktigt. Dessutom är det aggressivt att närma sig en annan människa med krav på roliga historier. Jag har därför rustat mig med en göteborgsvits som sprider oerhörd förstämning också i de mest skämtsugna sällskap. En glädjedödare och en rolighetsmördare till vits är det. Jag skulle nästan påstå att den är ett hån mot allt vad humor heter. Jag berättar den på rikssvenska, med rak min och vresig röst. Såhär går den:

Kålle, Ada, Beda och Osborn skulle äta på italiensk restaurang.
Servitören: Har herrskapet hittat någonting på menyn?
Ada: Jag ska be att få lasagne.
Beda: Jag tar också lasagne.
Osborn: Lasagne för mig också, tack.
Servitören (till Kålle): Och ni, min herre?
Kålle: Ja, då tar la jag en Sagne jag med.1 paket färska lasagneplattor
4 vitlöksklyftor
1 burk krossad tomat
1 burk kronärtskocksbottnar
3 färska tomater
2 små auberginer
25 g smör
6 dl mjölk
4 msk mjöl
6 dl grovriven parmesan (fluffig mängd)

Skiva auberginen i knappt centimetertjocka skivor, salta lätt, låt svettas en kvart, torka bort vätskan och upprepa på andra sidan. Hacka vitlöken fint och fräs i olivolja. Tillsätt finhackade tomater, konserverade tomater samt fint tärnade kronärtskocksbottnar. Smaka upp tomatsåsen med salt, peppar, någon tesked honung och en skvätt balsamvinäger. Låt puttra ihop till lite tjockare konsistens.

Smält smöret i en kastrull, sänk värmen, vispa ner mjölet och tillsätt mjölken litet i taget. Låt såsen stå och bubbla några minuter och tillsätt därefter osten.

Jag använde en avlång brödform i teflon till min lasagne, och då räckte fyllningen till fyra lager. I botten ett lager pasta, därefter hälften av tomatsåsen, pasta igen, hälften av aubergineskivorna samt hälften av ostsåsen, pasta igen, tomatsås, och överst resterande aubergine och ostsås.

In i ugnen på 175°C, ca 40 minuter. Servera med sallad och gör succé idag igen.

Tips: Jag vill ha min lasagne såsig och inställsam. Men jag är övertygad om att den som vill kan dubbla mängden färsk och konserverad tomat, kronbottnar och pasta, och lägga till ytterligare en aubergine. Då räcker lasagnen till bortemot 6 personer.

8 comments:

Oskar said...

Host

Lotta Lundgren said...

Jag påstår ingenting annat. Men lasagnen är ohyggligt god och lätt att göra!

Johanna said...

Tur att kronärtskocksbottnar är roliga nog på egen hand! =)

Sassy said...

Åh det här ska jag testa!

Linda said...

Supergod! Rekommenderas varmt. Tack för receptet!

Frk Fleggman said...

Smart med formen där...

Jens said...

Hehe! Här kommer en till vits!

Kal och Osborn hade varit på Gamleport och var rejält sliriga när de var på väg därifrån vid stängningsdags. Det var i början av januari och det var kallt och halt ute. Precis framför Kopparmärra vurpar Kal och drattar på ända.
Osborn frågar: Kal, Kal! Det är väl inte brutet?!
Kal: Aajaj, nej, men det värker oavbrutet!

Emma said...

Testade en version av den här idag, supergott blev det. Och tack för tipset att använda en brdöform, tanken har inte slagit mig tidigare.
/ Emma ( http://newbiecooking.wordpress.com