Wednesday, November 14, 2007

Tagliatelle chevre chaud med polkabetor och rostade pinjenötter

En positiv aspekt av föräldraskap är att man kan äta onormalt mycket utan att bli onormalt tjock. Det här gäller förstås främst oss med barn som ogillar att sova – vi slipper nämligen ligga och lata oss nattetid, då dagens kaloriintag normalt sett passar på att gruppera sig i levnadsglada fettlager. Men inte heller föräldrar till barn som gillar att snarka sig genom småtimmarna behöver nödvändigtvis missa värdefulla tillfällen till hård och allsidig träning. Umgänge med egna barn består nämligen sällan av mycket annat än att lyfta bort, bära runt, jaga efter och på olika ansträngande sätt försöka hindra barnet från att kasta sig utför stup/trappor/matbord eller springa in i olika utskjutande objekt med fontanellen först. För att orka med livet som förälder är det viktigt att äta mycket och energirikt. Ta gärna dubbla portioner och snåla inte med osten. Avsluta med dessert.Per portion:
2 cm chèvre
3 små rödbetor eller polkabetor
pinjenötter efter smak
tagliatelle

Koka betorna med skalet på. Rosta pinjenötterna i torr panna. Koka upp rejält med välsaltat vatten för pastan. Sätt ugnen på 225°C, övervärme. Placera chèvre-skivorna på ett bakplåtspapper i en form. Pensla dem eventuellt med en blandning av honung och olivolja och dutta på lite färsk timjan om du vill.

När betorna mjuknat något, slå bort vattnet och skala dem för hand (varmt för fingrarna, håll ut!). Slå några millimeter vatten i botten på rödbetskastrullen och lägg tillbaka de skalade betorna. Ställ tillbaka kastrullen på den avsvalnade plattan och lägg på ett lock så att betorna hålls varma (men se till att de inte står så varmt så att de helt plötsligt kokat fast i botten). Koka under tiden pastan och grilla chèvren i ugnen knappt 5 minuter eller tills den ser lite såsig ut (men låt den inte smälta för mycket – smält chèvre smakar väldigt likt målarfärg).

Ta upp rödbetorna och skär i klyftor. Arrangera pastan i djupa tallrikar, på med betor och rostade nötter. Toppa med varm chèvre. Enjoy.

11 comments:

Mitt briljanta jag said...

Åh, polkabetor måste vara ett av svenska språkets finaste ord!

Lotta Lundgren said...

Inte otänkbart. Synd att man så sällan får användning av det.

zelca said...

Fnissar högt åt beskrivningen av ett liv med barn. Jag kan bara skriva under, har aldrig ätit så mycket smör och grädde som nu och byxorna blir bara större och större ... Förresten, det där såg riktigt riktigt gott ut, det måste jag testa!

Lotta Lundgren said...

Det ÄR verkligen gott. Ett av de där recepten som tjänar som en påminnelse varför man har en matblogg – nämligen för att man skall komma ihåg när man lagat någonting bra så att man kan göra om det igen.

Henrik Lans said...

Absolut - jättegott. Tack för ett bra och enkelt tips!

Dubbelörnen said...

Det här receptet är det ju svimvarning på!!!

Himmel säger jag bara, den där chèvren gör ju att man blir alldeles yr. Och middagen var nu färdigplanerad.... om jag nu kan hålla mig så länge ;)

Lotta said...

*skrattar* jaså det är det jag har att tacka ungarna för - visste väl att det fanns en bra orsak till att de aldrig sover - att hålla sina föräldrar smärta och slanka.

älskar din blogg, både texterna och maten - nu vet jag vad jag sk ha till lunch i dag när den rödbetshatande maken inte är här, tack för påminnelsen :)

Lotta Lundgren said...

Tack snälla ni. Hoppas att ni gillar.

Johanna said...

Klockan är halv sex på morgonen och jag vill ha rödbetor NUUU!

Lotta Lundgren said...

Hahaha!

sLars said...

Det där ser väldigt gott ut.

Fontaneller är ett ord som de barnlösa inte behöver bekymra sig om.