Plötsligt blir du bara så enormt sugen på att ha tjejmiddag. Det var ju alldeles för länge sen! Frågan är vad du ska bjuda på? Rött kött kan du stryka direkt för det äter färre än hälften av alla du känner. Och så är en gravid och äter följaktigen varken Östersjöfisk eller goda ostar. Någon annan är förresten allergisk mot fisk och skaldjur, så då ryker ju fisken i vilket fall som helst. Sen måste du komma ihåg att hålla igen på chilin för annars börjar hon som hade magsår för hundra år sedan gnälla. Krångliga alla är. Men du skulle ju kunna strunta i att bjuda hon som inte äter mejeriprodukter. Hon kan ju stanna hemma och hälla i sig sojamjölk om det nu är så jobbigt. Kanske i sällskap med gänget som fortfarande håller på och joxar sig med glykemiskt index. Vad är det med folk nu för tiden? Man kan ju tappa sugen för mindre. Nä, nu har du bestämt dig. Det blir inget. Det finns gränser för vad du ställer upp på och här går din.
Pizzadeg:
¼ paket jäst
1 tsk salt
3 dl fingerljummet vatten
3 dl mjöl durumvete
3 – 4 dl dinkelvete (eller vanligt tråkigt vetemjöl)
Fyllning:
2 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
4 bollar mozzarella
2 auberginer
ca 15 körsbärstomater
ca 15 färska champinjoner
2 burkar kronhjärtan
1 burk gul ferferoni
1 burk svarta oliver
Börja med att skiva auberginen i centimetertjocka skivor, salta dem lätt på båda sidor och låt stå och svettas en stund innan du torkar av dem, penslar med olivolja och sprider ut på bakplåtspappersklädd plåt tillsammans med delade körsbärstomater (snittytan uppåt). Grilla i ugn på låg värme, 125°C tills auberginen fått aningen färg (ca 1 – 2 timmar).
Smula jästen i en bakbunke, häll på salt och tillsätt vatten när jästen smält. Tillsätt därefter durumvete och så mycket dinkelvete du behöver för att åstadkomma en smidig deg som inte klibbar fast vid bakbunken men känns aningen för lös för att du enkelt skall kunna knåda den med händerna. Bearbeta degen med maskin 5 minuter och ställ därefter att jäsa en timme.
Hacka vitlöken fint och fräs i lite olivolja. Mixa de konserverade tomaterna till slät puré (eller använd passerad tomat) och tillsätt, men ta därefter genast tomatsåsen från värmen (den kommer att koka ihop på pizzabottnen i ugnen, låter du den puttra på redan nu blir den alldeles för koncentrerad). Smaka upp med salt, peppar och en tesked socker.
Dela upp degen i två bitar. Ta ordentligt med olivolja på händerna och tryck/dra ut degen ända ut till kanten av plåten. Skeda upp tomatsåsen på pizzabottnarna och fortsätt med riven mozzarella, skivad champinjon, skivade kronhjärtan, rostad aubergine och körsbärstomater.
Höj ugnstemperaturen till 200°C och grädda pizzorna i mitten av ugnen, ca 25 minuter. Efter 15 minuter, byt till ugnsvärme som bara kommer underifrån (ger en krispigare botten) och grädda klart. Toppa med ferferoni och oliver och servera.
Kålsalladen på bilden är vanlig vitkål strimlad med osthyvel och dränkt i en vinägrett på olivolja, pressad citron, salt och papper. Granatäpplekärnor på toppen.
Monday, November 5, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
Haha!
Pizzadegen blir grym om man bakar den på öl!
Varför har man inte tänkt på det? Tack för tips!
Tack för en jättetrevlig blogg!
Det låter gott med granatäpplekärnor på pizzasalladen.
Jag fick själv söka länge för att hitta den ultimata vitkålssalladen och kom fram till att receptet nedan var det bästa, om man har tid att göra den i god tid d v s några dagar innan pizzakalaset.
Pizzasallad
1 dl olja
1 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1/2 medelstort vitkålshuvud
svartpeppar
Strimla vitkålen och lägg den i en plast eller glasskål. Koka sedan samman olja, vinäger, vatten salt och socker. Häll vätskan över salladen och smaksätt med svartpeppar. Salladen smakar bäst om den få dra 4-5 dagar i kylskåp. Rör om några gånger under den tiden. Använd endast plast eller glasskål. Lämna inte metallredskap i salladen.
Hälsningar,
Johan P
Tack snälla Johan P!
Hej! Jag har haft mycket nytta och nöje av din blogg. Jag önskar att du ville dela med dig av den goda maten varje dag. För att spara lite tid i pizzabaket utan att kompromissa med krispigheten brukar jag värma ugnen till högsta möjliga och låta plåten bli riktigt varm. Pizzan blir luftig och krispig på bara några minuter.
Tack! Jag tror att du har en poäng där – flöer än du har tipsat om hög värme och kort tid för pizzan. Jag tror att jag skall göra en liten fuling och gå in och redigera receptet även om jag själv körde längre tid och på lägre värme. Tack igen.
Post a Comment