Monday, November 26, 2007

Rotselleri Duchesse

I lådan från Årstiderna ligger den här veckan någonting som ser ut som om det grävts fram ur ett gammalt torrt och fult radonröse. Vad är detta, undrar man. Smittar det? Går det verkligen att äta? Ja, det skall gå enligt det bifogade faktabladet. Detta är nämligen varken en gråsten eller en svulst som sugit sin näring mellan tvenne jättetår. Detta är en sellerirot. En rotselleri. En rova. Sånt svensken åt till frukost, lunch och middag förr i tiden. Min första impuls är naturligtvis att klättra upp på ett högt berg och därifrån kasta ner selleriroten så att den går i tusen eländiga bitar. Men sedan tänker jag att om, och jag säger OM jag skulle kunna förvandla den här otäcka tingesten till något gott, då är jag rätt bra. Då har jag full täckning när jag kommer sprättande gatan fram med spända skinkor, näsan i vädret och snärt i steget. Tänker jag. Och sen tar jag fram min stora, stora kniv och skrider till verket.



1 styck rotselleri
ungefär lika mycket potatis
2 ägg
ca 30 g smör
ca 2 dl grovriven vällagrad präst- eller västerbottenost

Sätt ugnen på 250°C. Skär bort skalet och alla konstiga vårtor från den fula rovan, och klyv i fyra delar. Skala potatisen. Koka potatis och selleri ordentligt mjuka. Mosa med gaffel. Rör ner smöret, äggen och osten. Smaka av med salt och kanske lite muskot om du vill. Klicka genast upp i form (låt helst inte moset stå och svalna) och gratinera i ugn tills moset fått bruna torp skrev jag först men jag menar förstås toppar. Servera med en coq au vin, boeuf bourgionne eller kokt torsk med någon trevlig sås. Citronsås kanske.

19 comments:

Lotta Lundgren said...

Jag fick en sellerirot. Kålrabbin är den där ljusgröna, släta grejen. Jag tror att du kan göra exakt vad jag gjorde med min sellerikluns. Alternativt göra rotsaksakspytt med lite senap och citron och dragon i såsen. Hur smakar den rå? Kan man göra ljummen coleslaw på den? Kanske med sesam och kokos som jag gjorde med rödkål för några veckor sedan? Eller kall med lime, lite färskpressad ingefära, olivolja och matlagningsyoghurt?

Lotta Danielsson said...

sellerirot = rotselleri? måste hur som haver testa duchessevarianten - låter som om det kanske skulle fungera med mycket lagrad ost. Har varit lite brydd över vad jag ska göra med min kluns eftersom jag ogillar selleritonen, men den kanske maskeras av osten.

Är lindas en kålrabbi? mina kålrabbis är mycket ljusgrönare, eller som den jag fick sist - klarlila? och som du skriver - släta, fast med knasiga spröt:)http://www.curious.nu/mat/715/kalrabbi

Lådorna från årstiderna innebär ibland nya bekantingar, kålrabbi var definitvt en sådan.

Annette said...

Jag inser att jag begått bloggläsarens dödssynd - jag läser din blogg med oerhört stor behållning sedan månader tillbaka. Recepten är fina, men det allra bästa är att du skriver så vansinnigt roligt.

Kålrabbi:
Finriv och ät som råkost (jag använder vinägrett till, men det är inte lag på det). Alt skär i stavar, vänd i olivolja, vitlök och ev citron, salta och stek i ugnen. Inte dumt.

Annette said...

Ja, alltså, jag tänkte skriva:" sedan månader tillbaka UTAN ATT KOMMENTERA".

Förhoppningsvis är det ingen dödssynd att läsa.

Lotta Lundgren said...

Hahaha! Tack. Och det heter mycket riktigt inte sellerirot utan rotselleri. Jag ändrar.

Livet är som en låda grönt och blandat från Årstiderna. Man vet aldrig vad man får. Men man slipper i alla fall käka gift som man bevisligen får på köpet när man köper konventonellt odlade grejer. Jag brydde mig inte så mycket om det här med att äta gift när jag var yngre, men nu när jag har mognat som människa har jag helt enkelt börjat oroa mig för att jag skall bli ful av det jag äter.

Så då får man stå ut med lite konstiga rötter och rabbisar emellanåt.

Lotta Lundgren said...

Är det så? Att man skall kommentera om man läser regelbundet? Intressant! Jag kommenterar mycket sällan på andras bloggar. Jag läser i lönndom och med en särskild snål min i ansiktet. Så jobbar jag.

Ms Garbo said...

Rotselleri är gott att ha i grytor, gärna lergryta. Du vet, krossade tomater, morötter, lök, en bit rotselleri och en hel kyckling. Helt funkis.

Annars är den bra att ratatouillera också, eller bara baka ihop med diverse andra rotfrukter och klyftpotatis.

Däremot är den lite speciell i smaken så man behöver sällan en hel klump i en rätt, en "kvart" kommer man långt på - å andra sidan håller den sig ganska länge i svalen :)

Lotta Lundgren said...

Äntligen har rotsellerin hittat en vän!

Frk Fleggman said...

Rotselleripuré är störtgott till söndagssteken. Om nån undrade.

Lotta Lundgren said...

Det här är lite som i filmen Döda poeters sällskap, när eleverna ställer sig upp på bänkarna och applåderar när han gubben ska dra. En efter en strömmar rotsellerins vänner till och drar en lans för denna gudsförgätna klump!

Jag är rörd.

Zelda said...

Äpple/rotsellerisallad är inte heller så dumt. Strimla äpple och rotselleri i fina strimlor blanda ihop med lite majonnäs och creme fraiche, salta och peppra. Servera till rökt kött eller rökt skinka, funkar bra på bufféer och så.
Brukar även slänga med rotselleriskivor när jag gör ugnsrostade grönsaker.
En slätmixad krämig potatis/rotsellerisoppa funkar oxå bra!

Zelda said...

Ha,ha rotsellerin är inget problem! Rättika däremot tittar jag ibland på i affären, men vad gör man med den??

Lotta Lundgren said...

Åh rättika! Den river man på sin mandolin eller vad det nu heter och äter precis som den är till sashimi. Mycket fint.

Malinka said...

Ännu en rotselleridiggare ställer sig upp! :-D

Vi brukar göra något som kallas Grön minestrone ur Bonniers stora kokbok – hur mycket minestrone en italienare skulle tycka den var kan säkert diskuteras, men soppan är god. Och däri ingår rotselleri tillsammans med bl.a. morot och palsternacka. Smaskens!

Anna ser dej said...

Hohohohohohohohohohohohohoho! Det här var roligare än kvällens avsnitt av "Bonde söker fru". Jag fnissar hejdlöst i soffan. Och längtar efter att få lägga tassarna på min kluns i kylen:D

Anonymous said...

Klart man har sin rotselleri där i svalen!

Anonymous said...

Till rotsellerins försvar: Riv den för tusan (högst en kvarting som sagt)och fräs den med en gul hackad lök och vitlök. Hä i en burk av dina bästa tomater, salta och cayennepeppra till lagomt drag.Låt puttra minst en halvtimme och värm sedan en burk musslor i såsen och servera med pasta. Jag är helt oitaliensk och serverar parmesan till skaldjur (vilket jag har hört att man inte ska..) eftersom jag gillar det.

Ingela said...

Här är en sellerifan till:

Håller med er andra om sellerins användning. Ugnsrostade är jättegott, mos och soppa likaså.

Här kommer ett tips till: Rotfruktssallad med finstrimlad vitkål, rotselleri i tunna stavar (slakade i durkslag och avkylda med iskallt vatten), ½ purjo, några ananasringar i bitar och dressing av yoghurt+kryddor. Toppa med rostade solroskärnor.

Ingela said...

Alltså, dressingen ska röras i och det hela ska stå och mosa ihop sej ett tag. Coleslaw-typ.