Saturday, November 24, 2007

Linsgryta med habanero, lime och ingefära

Ingen dras med större imageproblem än mat med linser. Hos riktigt känsliga individer räcker det med att viska "linsgryta" för att hjärnan skall koka över av bilder på sjaviga tjejer i lortiga linnen på stränder i Indien. De sjaviga tjejerna sitter i sina tält och drar runt med slevar i illa diskade kastruller. Det luktar fuktig filt och flottig skalp. "Nu ere midda!", vrålar tjejerna ilsket och daskar upp en klatt linsgröt på de framdukade plåttallrikarna. In genom tältöppningen kravlar slöa killar med gitarrer på ryggen. Och så vidare. Ursäkta, men kan vi komma förbi den här föråldrade synen på linsgryta? Kan vi börja om? Kan vi bestämma att när jag skriver "linsgryta", så är bilden du ser framför dig den av en sexig bankdirektör som står i sitt Bulthaup-kök och vevar i en mustig linsgryta med en utsökt snidad stav. Det doftar vitlök, heliga oljor och myrra. "Nu är det middag", myser bankdirektören och börjar servera gästerna. Du känner inte igen några ansikten, men de känns alla vagt bekanta. Jo, nu ser du! Där sitter ju självaste Jonas Hassen Khemiri. Och vänta nu, är det inte Alice Bah han har till bordet?



3 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
1 habanero eller likvärdig chilifrukt
1 lime
1 normalstor rotknöl ingefära
1 tetra röda linser
1 tetra svarta bönor
1 burk konserverade körsbärstomater
1 paket bacon (kan uteslutas)
1 uns spiskummin

Skär baconet i bitar och stek knaprigt på låg värme. Hacka löken fint och vitlöken finare. Ta fram en stor gryta och fräs vitlöken i olivolja så att den tar lite färg och tillsätt löken som du steker genomskinlig. Tillsätt tomaterna. Smaka upp tomatsåsen med salt eller smulad grönsaksbuljongtärning, en aning socker och pressad lime.Tillsätt finhackad habanero, linser, bönor och knaperstekt bacon och smaka upp med spiskummin. Skala och riv ingefäran på den fina sidan av rivjärnet. Pressa ur saften och kasta bort den torra fiberbollen som blir kvar. Smaksätt grytan med lagom mängd pressad ingefära. Tillsätt paprikan skuren i bitar och låt allt bli varmt. Servera med en klick matlagningsyoghurt.

16 comments:

Lisa said...

Vet inte om jag sagt det tidigare men din blogg är kalaskul!

Malinka said...

Hej!

Jag har precis hittat hit (på krångliga vägar, via Taffel.se och Sydsvenskan) och råkade få en så vilsam förmiddag att jag faktiskt kunnat läsa igen hela bloggen. Och nu tänker vi laga till nåt härifrån till middag. Nåt av de italienska alternativen tror vi.

Men hur ska jag hitta't?

Du har ju lejblat recepten, kan du inte lägga upp ett "sidelement" med alla etiketterna?

Jessica said...

Bulthaupt - är inte det såna kök som man skaffar för att skryta med men som man egentligen inte lagar så mycket mat i?
Egentligen vill jag naturligtvis ha ett skrytigt kök men eftersom jag lagar mat (vanligtvis) så vill jag helst att det är praktiskt. Jag skulle putsa stålborstade kylskåp tills jag dog. Och för att få rum med alla de här specialritade köken som måste jag flytta. Och vinna en miljon på lotto. Hursomhelst, det hörs naturligtvis att jag är en aning avis ändå på såna kök där folk lägger ut 300 000 kr utan att blinka...

Johanna said...

Såååå enkelt och ändå intressant! Mina linsvibbar är mer åt det politiskt korrekta vänsterhållet, typ att man måste ha pottfrissa (eller för kort tvärlugg), fotriktiga skor, inget smink och fjällräven kånken. Detta stämmer illa med min bakgrund och därför känner jag mig extra duktig och fördomsfri när jag nu kastar mig över detta härliga recept!
Majssoppan var förresten också kanongod (trodde jag inte riktigt, men bedömde att det kunde vara bra barnmat, behöver jag säga att sonen vägrade smaka -så går det när man räknat hem ett "säkert kort") men mindre politiskt utmanande.

Lotta Lundgren said...

Haha. Tack alla. Det kom några frågor och jag skall försöka besvara dem. En gällde hur man skall kunna hitta i bloggen.

Uppe i övre vänstra hörnet finns en liten ruta med texten Sök i bloggen. Om man exempelvis skriver in "italienskt", "pasta" eller "lasagne" kommer alla recept som fått den etiketten. Fast nu ljuger jag lite. För om sanningen skall fram så verkar sökfunktionen välja lite random. Men det funkar hyggligt. Och jag ska försöka lägga in ett sidelement med alla etiketter. Måste bara hitta modet.

Bulthaup är en mycket fin tysk kökstillverkare. Målgruppen för dessa produkter är alla dem som tycker att italienska Boffi är för billiga.

lina said...

Herregud vilka härliga recept du har på din blogg! Hit kommer jag absolut fler gånger!

Unknown said...

Tetra linser? Nog har man väl tid att koka lite röda linser själv? Hela tio minuter koktid...Skulle tror att allt i grytan kan dra nytta av att koka en liten stund. Tomaterna blir godare och smakerna smälter ihop bättre. Bara tillsätt lite vatten som linserna kan suga upp.

Malinka said...

Nu överdrev jag förstås svårigheterna med att hitta i bloggen. Det tog typ tre sekunder att leta upp den vegetariska lasagnen i september.

Mycket gott, tyckte alla inklusive treåringen och ettåringen (som nog mumsade mest).

(Gå in under Anpassa, välj "Lägg till sidelement" så kommer det upp en lista.)

/självutnämnd blogspotexpert

Jes/Vita villa vila said...

Kul blogg & goda recept!

Hit kommer jag igen :-)

/Jes
http://
vitavillavila.blogspot.com

Jessica said...

Jo men meningen med kök i konventionell mening är att man ska laga mat, inte att det ska se fint ut. Man köper Boffi eller Bulthaupt och så lagar man inte ett mål mat till i det köket. Å andra sidan räcker mitt generiska marmodal-kök som de satte in vid rotrenovering fullgott. Och jag har ätit strålande mat lagad över gaskök så bara du kan vad du gör så kan lyxköket vara onödigt.
Varför kom jag in på det här förresten?! ;)

Johanna said...

Får man vara den där tälttjejen med hår under armarna om man vill? Skämt åsido,din blogg är underbart läsvärd, förutom de schyssta recepten så njuter jag av ditt träffsäkra skrivande. Helt toppen!

Johanna said...
This comment has been removed by the author.
Lotta Lundgren said...

Tack snälla! Jag är i själva verket en varm beundrarinna av tälttjejer med och utan lurviga armhålor. Jag begriper bara inte varför dom ska ha patent på linsgrytor.

Vad gäller mycket fina kök så tror jag att dom är otroligt trevliga att städa upp i efter man har lagat mat. Torka och putsa och hålla på. Och det är ju också värt någonting.

Sara of Sweden said...

Lotta,

För mig som inte bor i Sverige: hur mycket linser är "1 tetra linser"? Och hur mycket bönor är " 1 tetra bönor"?

Sara.

Unknown said...

Sara of Sweden

Bönor för två personer...
En tetra brukar vara i samma storleksklass som vanliga konservburkar annars.

elisabeth said...

på begäran av min sambo lagar jag denna linsgryta åtminstone en gång i månaden plus alla eventuella högtidsdagar, fester och födelsedagar.