Den ser trevligare ut i verkligheten, det där ser snarare ut som en gigantisk cancerknöl.
Rotselleri är annars en rotfrukt jag alltid har i svalen. Den håller sig en evighet även efter man tagit en del av den och den kan ge god smak åt det mesta som ska koka en stund. Brukar ex.v. ha ner en bit i ärtsoppan samt som ersättning för stjälkselleri eftersom det senare är helt oätligt.
Rova är dels en art, dels ett samlingsnamn för en viss kategori rotfrukter. Jag tycker att rotselleri kan få kvala in i det sällskapet. Morötter, potatis, palsternackor, svarrötter, jordärskockor m fl lämnar jag däremot utanför.
Snicksnack. Att recepthjälpen skriver att det är en kategori rotfrukter gör det inte sant. En rova är en rova är en rova, en egen rotfrukt, och vill man göra det till en kategori för olika kålväxter så hör ändå inte rotsellerin dit för den har inte med den familjen att göra. Det finns ingen anledning att blanda ihop begreppen. Så det så.
Provade att baka hel rotselleri för ett par veckor sedan. Trodde egentligen inte mycket på idén men flickvännen insisterade och det blev faktiskt jättegott. Gör ungefär som med potatis. 225 grader ugn i ca 1,5 timme och ät med olja eller smör, citron och salt. Testade också att strö över lite parmesan och det funkade utmärkt.
Skär i skivor, sisådär en centimeter tjocka, förväll och stek sedan med eller utan panering. Glöm för all del inte krydda. Finfina vegetariska biffar. Tokigt lätt också. Mums. Tro't eller ej men också ett givet inslag på ett veganskt eller vegetariskt julbord. Istället för julskinka förstås...som sill tror jag inte den gör sig så bra.
Varje recept är beräknat för två matfriska vuxna och två små personer som vanligtvis kastar maten på golvet. All mat är lagad på fri hand och recepten nedtecknade strax efteråt, så som jag minns det hela. Ingredienserna är valda utifrån vad Årstiderna stoppar ner i sina lådor och levererar vid min dörr samt vad som går att köpa i den allt bättre mataffären Coop Gröndal. När jag inte är din hemmafru är jag krönikör i Gourmet och Laga Lätt. Jag står också som författare till kokböckerna Pontus by the Book (Atlantis, 2004) och Köksskolan (Bilda Förlag, 2001).
9 comments:
Den ser trevligare ut i verkligheten, det där ser snarare ut som en gigantisk cancerknöl.
Rotselleri är annars en rotfrukt jag alltid har i svalen. Den håller sig en evighet även efter man tagit en del av den och den kan ge god smak åt det mesta som ska koka en stund. Brukar ex.v. ha ner en bit i ärtsoppan samt som ersättning för stjälkselleri eftersom det senare är helt oätligt.
Den ser ju ut som jorden (sett från månen typ).
Men inte har rotselleri något med rovor att göra?!
Rova är dels en art, dels ett samlingsnamn för en viss kategori rotfrukter. Jag tycker att rotselleri kan få kvala in i det sällskapet. Morötter, potatis, palsternackor, svarrötter, jordärskockor m fl lämnar jag däremot utanför.
Snicksnack. Att recepthjälpen skriver att det är en kategori rotfrukter gör det inte sant. En rova är en rova är en rova, en egen rotfrukt, och vill man göra det till en kategori för olika kålväxter så hör ändå inte rotsellerin dit för den har inte med den familjen att göra. Det finns ingen anledning att blanda ihop begreppen. Så det så.
Jaja. Det är min blogg och här gör jag lite som jag vill. He hee.
Provade att baka hel rotselleri för ett par veckor sedan. Trodde egentligen inte mycket på idén men flickvännen insisterade och det blev faktiskt jättegott. Gör ungefär som med potatis. 225 grader ugn i ca 1,5 timme och ät med olja eller smör, citron och salt. Testade också att strö över lite parmesan och det funkade utmärkt.
Skär i skivor, sisådär en centimeter tjocka, förväll och stek sedan med eller utan panering. Glöm för all del inte krydda. Finfina vegetariska biffar. Tokigt lätt också. Mums. Tro't eller ej men också ett givet inslag på ett veganskt eller vegetariskt julbord. Istället för julskinka förstås...som sill tror jag inte den gör sig så bra.
Hej!
Jag har rotselleri i små bitar i köttfärssåsen!!! väldigt gott!
Älskar också rotselleripuré! Bara ta i lite salt och smör och mixa ihop.... en delikatess!
Post a Comment