Thursday, November 15, 2007

Bakade tomater

Ibland sker det fullkomligt oväntade. Mitt i november, i en misskött svensk grönsaksdisk, stöter man på ett knippe tomater som pulserar av liv. Som doftar så mycket sötsyrlig tomat att det svider till bakom näsroten. Som ser ut som om de blanka skalen när som helst skall explodera i en ursinnig virvelstorm av spänstigt fruktkött. Som om de faktiskt skulle ha vuxit i riktig jord istället för näringslösning i ett holländskt växthus. Fast det där sista var kanske att ta i. Hur som helst. När detta mirakel faktiskt inträffar måste man ju köpa de där tomaterna och göra något bra av dem. Mitt tips är att baka dem en liten evighet på låg ugnsvärme. Den koncentrerade smaken och biffiga texturen gör bakade tomater fina till risotto, i soppor, på pizza, i sallad, med pasta - all mat där en tomat alls har att göra.



Sätt ugnen på 100 – 125°C. Klyv tomaterna och placera med snittsidan upp på en plåt. Sätt in i ugnen. Gå och hyr dig en bra film. Se filmen. Men glöm inte att ta ut tomaterna innan du går och lägger dig (inte för att det är någon katastrof om de får stå natten ut – jag tänker mest på din elräkning). Förvara i kylen om du inte tänker äta dem direkt. De klarar sig lätt en vecka.

Själv bakar jag mina tomater au naturelle. Däremot kan det hända att jag stryker dem med en blandning av olivolja, honung och citron när jag värmer upp dem en andra gång. Vissa tycker att olivolja och salt är ännu bättre, andra tycker att det skall vara lite oregano eller basilika på. Vad kan jag säga? Det är ett fritt land.

13 comments:

Jessica said...

Köpte du alla?

Lotta Lundgren said...

Rädd för det.

Johanna said...

Även tråååååkiga vintertomater kan bli goda om man gör såhär med dem! de senaste tipsen är kanon för min trötta trötta hjärna. Har samma skönhetskur som du om nätterna, ju!

Jessica said...

Nåväl, om det negerar behovet av en granatkastare så må det väl vara hänt ;).

annamaria said...

vad gott det låter! Mums till filén på fredag-kvällen, japp det får det bli!

Pysseliten said...

Jag blir ibland alldeles rörd när jag läser här! Du beskriver matens smaker, dofter, utseende, härkomst, historia.... på ett sätt som verligen inspirerar!
Tack!

Stora Morran said...

I löv bakade tomater. Fast jag brukar köra på körsbärstomater. Jag smörjer dom med olivolja, salt, provance kryddor och lite socker. Sen in i ugnen på låg värme länge. Fint att ha i sallad eller på en snitt.

Lotta jag behöver din hjälp. Pappa ska adventeskaffe för 50 pers och jag ska fixa hela klabbet. Jag vill ha tips på fina snittar. Kom inte dragandes med grönmögel på pepparkaka för då tar jag bort länken till din sida från min.

Lotta Lundgren said...

Ånej, jag kan ingenting om snittar! Jag kan inte relatera till snittar. Allt jag ser framför mig är konstiga små krustader med mjukost och trekantiga pyttemackor med tonfiskröra. Och sånt har jag aldrig förstått varför man skall äta när man går på kalas. Ni som begriper er på snittar – snälla hjälp till här. För jag kan inte.

Om det var mitt adventskaffe så skulle jag göra en Korvgubbe. Du behöver ett gäng roliga korvar, klyftpotatis som du kört i ugn, en bytta varmt potatismos, en gryta surkål, senap och ketchup och en stapel pappbrickor som du fjäskat till dig på din lokala korvkiosk. Sedan antingen köper eller bakar du små rara mjuka korvbröd. Och sen korvgubbar du helt enkelt loss.

I slutet av kvällen halar du ut en nybakad varm pepparkaka ur ugnen. Sedan gråter gamla pappa av stolthet. Och undra på det.

felnik said...
This comment has been removed by the author.
felnik said...

Ser gott ut det där!!

Dagens recept här var:

1 ganska stor butternut squash
250g tärnat fläsk (rökt eller inte är vilket som, men rökt är godare)
2 rätt tunna purjolökar
4 stora vitlöksklyftor

butternuten" skalas" och tärnas i bitar stor som ca. 2 sockerbitar, purjo i "skivor" i "bredd" passande tärningarna, fläsket i bitar såsom fläsktärningar brukar vara, vitlöken skivas hyfsat tunnt, allt ner i en bunke, peppra med svartpeppar och favispepparblandningen, på med rikligt med olivolja, och lite salt efter önskemål o känsla. Tänk på att det ska stå i ugn i ca 30 minuter.

In i ugnen (ca 250 grader) i ugnsfast form tills butternuten är al dente och fläsket är stekt.

Efter ca 15 minuter, in med tomathalvor i samma form "ovanpå", och när allt är klart, ut med det, stek varsitt ägg, samt tomathalvornas "skurna" sida i smör alt. olivolja.

Serveras med rödbetor i skivor, kokta, el. inlagda.

Tomater i ugn är gott, skickar detta som inspiraton bara.

:D

/felix

Lotta Lundgren said...

Tack snälla! Återstår bara att hitta butternut. Det är en ganska liten, oval pumpasort med blekgult skal om jag inte minns fel.

Jessica said...

Jo, så ser en butternut ut

felnik said...

Smaklig spis! Hämtar titt som tätt inspiration här ifrån så jag kände att det var dags att bidra med något igen.

Fast så liten vet jag inte om jag tycker att den är, storleken och dess utseende genererar gärna tankar om helt andra saker...

;P