Wednesday, August 22, 2007

Tomat- och vinkokt kyckling med örter och feta

Det här receptet har jag hittat på speciellt för dig som arbetar som kock i Grekland. Se det som en liten present från mig till dig. En möjlighet att inspireras och prova någonting nytt. Något som för ovanlighetens skull inte är stenhårt grillat eller stekt till oigenkännlighet i olivolja; ej heller uppträtt på spett och serverat med tzatsiki och pommes. Men, säger du, inte existerar det grekiska maträtter utöver de inalles tolv stycken som oförtröttligt upprepats så länge den samlade charterturismen kan minnas? Och om så ändå skulle vara fallet, varför lägga energi på onödiga påhitt när det finns gyros och souvilaki?



1 ekologisk kyckling
10 körsbärstomater
4 vitlöksklyftor
1 paket passerade tomater
2 dl vitt vin
1 tärning grönsaksbuljong
1 paket fetaost (Megval eller Zeta)
1 kruka persilja eller oregano (välj själv)

Dela kycklingen i fyra delar och ta bort skinnet (det på vingarna kan sitta kvar). Hacka vitlöken fint och fräs i en rejäl dutt olivolja. Släng i kycklingen och häll på vin, buljongtärning och passerad tomat. Rör om och låt därefter puttra under lock en halvtimme eller så (fyll på med lite vatten om grytan riskerar att koka torrt). Smaka upp med salt och peppar och tillsätt körsbärstomaterna. Låt bli varmt. Ta från värmen, smula ner fetaosten och servera med hackad persilja/oregano och nykokt bulgur eller cous-cous.

11 comments:

Bittan said...

Ruskigt roliga inledningar på dina recept. Men det visste du nog redan. Blev sugen på den friterade torsken. Men måste laga västerbottenpaj samt testa min andra surdeg ikväll. Imorgon blir det Surströmmingskalas! Hurra!

Lotta Lundgren said...

Prova torsken när du har hämtat dig från strömmingen. Och ha det så trevligt i oset.

smul said...

vad gör man med stora orangea pumpor? vi har massor men jag vet inte vad man kan göra med dem?

Lotta Lundgren said...

Jag har ätit (men aldrig lagat) pumpa som tärnats ner i stora bitar, stänkts över med olivolja och flingsalt och gratinerats i ugn (skulle gissa på lite lägre temperatur – 150°C kanske) med fetaost. Otroligt trevligt tillbehör. Annars är väl det vanligaste att man gör släta soppor eller paj på pumpa, men det sista tycker jag personligen låter lite sådär.

Cecilia said...

smul: baka matbröd! det blir otroligt saftigt och fint av pumpans inkråm!

Lotta Lundgren said...

Oj vad bra tips!

Ester said...

Har precis upptäckt din blogg och provat kycklingreceptet. Blev riktigt gott!
Appropå pumpa så brukar jag lägga pumpa med massor av grovhackad vitlök och olivolja portionsförpackat i folie. In i ugnen och servera sedan med smulad chévre. Blir en riktigt god förrätt.

Eva-L said...

Jättegod kycklingrätt! det var första gången jag delade en kyckling faktiskt, men det gick bra det också. Brukar du ha någon grönsak till?

Lotta Lundgren said...

Jag serverar en sallad. Annars skulle nog grillade paprikor vara fint till.

Cecilia said...

Kan berätta att denna kyckling tillagades av mig + pojkvän på "föräldrarna träffas för första gången"-middag nu i helgen. Det är möjligt att det var på grund av maten de kom så väl överens...

Zenobiah said...

Jeg laget denne retten i går kveld til stor suksess hos min kresne, restaurant-erfarne mann. Han pleier ellers ikke like noe jeg lager... Tusen takk for oppskriften!