Monday, August 6, 2007

Friterad torsk med fina grönsaker och citrussoja

En kär vän kom förbi vår ö. Hon hade just spenderat två veckor på ett tarmsköljningsläger och strax därefter tretusen kronor i hälsokostaffären Lemuria, varav hälften på ett tarmreningspaket och resterande femtonhundra på ekologiska groddar, frukter och grönsaker. Efter några dagar for hon tillbaka över sundet och lämnade oss kvar med alla grönsaker. Och efter att ha pratat oavbrutet om tarmplack, gallstenar och kroppens pH hade jag plötsligt blivit oerhört intresserad av att äta någonting friterat.150 g torskfilé per person
1 ägg
1 dl ströbröd eller ännu heller panko (japanskt dito)
1 dl mjöl
solrosolja för fritering

Diverse grönsaker och groddar t ex:
broccholi
böngroddar (endast färska)
solrosskott
ärtskott
tomater
fänkål
hjärtsallad
avkado

Dip:
1 del fisksås
1 del pressad lime
1 del japansk soja
1 del vatten
lite socker
några droppar piri-piri på flaska

Överkurs:
rostade pinjenötter
rostade pumpafrön
rostade sesamfrön

Tricket med frasig fritering är att fritera två gånger – först snabbt och hett så att ytan på det friterade sluter sig (det blir mindre fett och oljigt då), sedan ytterligare en gång så att maten hinner bli genomkokt och få fin färg. Vänd fisken i mjöl, i uppvispat ägg och därefter i ströbröd. Hetta upp några cm olja i en kastrull. När oljan känns ordentligt het när du håller handen en halv decimeter ovanför ytan, stoppa ner en fiskfilé i taget, räkna till tio , ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

Blanchera (dvs stoppa ner i kokande vatten och ta nästan genast upp) de grönsaker som behöver det och skiva resten råa och lägg upp på fat. Rosta eventuella frön och nötter med olja och lite flingsalt i stekpanna och strö ovanpå. Blanda till dipen. Fritera fisken en andra gång och servera.

3 comments:

Jessika said...

tarmsköljningsläger?
det är något jag INTE vill veta mer om.

Stora Morran said...

Hell, yes please give me!

Lotta Lundgren said...

Alltså, jag vet inte riktigt om det framgår exakt hur enkelt det här är att laga. För man lagar ju typ ingenting utom fisken då. Resten skär man mer i bitar och draperar på en stor tallrik och såsen skvätter man ju liksom bara ihop. En oerhört bra maträtt. Och lika fräsch som insidan av min väninnans tarmar. Try it.