Wednesday, August 1, 2007

Om Timo Räisänen var din hemmafru II: Kåldolmar med hasselbackspotatis och kantarellsås

Jag kan försäkra dig om att du skulle älska att ha Timo Räisänen som hemmafru. Till vintern skulle han sticka dig varma halsdukar och vantar i finaste mohair. Han skulle laga alla dina trasiga grejer. Han skulle skriva olika hitlåtar som skulle handla om hur underbart bra du är. Han skulle bädda er säng på det mest konstfulla vis. Och om du skötte dina kort skulle han uppvakta med hemlagade kåldolmar vid högtidliga tillfällen.1 huvud färsk vitkål
400 g blandfärs
½ dl ris
1 ägg
1 dl ströbröd
5 dl kalvbuljong (1 tärning + vatten)
50 g + 50 g smör
1 msk sirap
15 potatisar
2 schalottenlökar
grabbnäve kantareller
2,5 dl matlagningsgrädde
½ tärning oxbuljong

Kåldolmar
Koka riset. Blanda ströbröd med uppvispat ägg och låt svälla en stund. Blanda färs, kokt ris, ströbröd och ägg. Salta och peppra ganska ordentligt. Koka upp vatten i en stor kastrull, sänk ner hela kålhuvudet och låt koka 10 minuter. Ta upp, låt svalna lite, skär bort rotstocken och plocka därefter loss de yttersta bladen. Vik ihop kålbladen runt en klick färs och lägg dolmarna på en smord långpanna eller form. Smält 50 g smör i en liten kastrull och blanda med sirapen. Pensla kåldolmarna och sätt in i ugnen på 175°C i 30 minuter. Efter 30 minuter, ta ut plåten och häll på kalvbuljong så att vätskan täcker dolmarna till hälften. Sätt tillbaka in i ugnen och låt stå ytterligare 30 minuter.

Hasselbackspotatis
Skala och skåra potatisen så tätt och djupt du kan utan att potatisen går i bitar. Placera i smord form, smält 50 g smör och pensla potatisen med smöret. Toppa med lite ströbröd. Tillaga längst ner i ugnen samtidigt som kåldolmarna. Ös potatisen med det smälta smöret då och då. Salta innan servering.

Kantarellsås
Rensa svampen och skär i mindre bitar. Stek på låg värme med mycket litet smör tills vätskan ångat bort. Tillsätt finhackad schalottenlök och fräs genomskinlig. Smula ner en halv tärning oxbuljong, tillsätt grädden och smaka upp med salt och nymalen peppar.

5 comments:

TomasR said...

Kåldolmar.... Ack så gott men det är något jag tycker är jobbigt att göra. Tar tid och tålamod...

men kanske. Har ett vitkålshuvud hemma som jag ska göra något med snart.

zelda said...

Åh .... jag skulle gärna vilja att Timo Räisänen var min hemmafru!! ;-)
Och jag måste bara säga att - Äntligen är DU tillbaka!Jag har tittat in på sidan hela sommaren för att få lite inspiration. Men jag har i allafall läst igenom alla dina tidigare recept en gång till och haft himla roligt åt dina kommentarer.

Dubbelörnen said...

Säg vem som inte skulle vilja honom som hemmafru??!! Men riktiga kåldolmar, hemlagade har jag nog inte fått sedan mamma gjorde dem...

Lotta Lundgren said...

Det är jättejobbigt att göra kåldolmar. Om man är mer normalslö kan man göra kålpudding istället. Samma färs i botten på en ugnsfast form, toppa med ett lager strimlad vitkål och på med kalvbuljongen efter ungefär halva tiden i ugn.

Jag har inte slutat laga mat. Jag har bara tvingats inse begränsningarna hos mobil uppkoppling från skärgården. Att ladda upp en bild tar 45 minuter och kräver att jag sitter uppe i skogen på öns högsta topp fyra meter från en myrstack.

zelda said...

He,he du är ursäktad. Brukar själv tillbringa semestrar i "radioskugga". Då får man ta bilen några km på grusväg högst upp på berget, parkera på exakt rätt ställe, vinkla huvudet åt rätt håll, helst stående på tå för att få mottagning i mobilen. (Hmm... måste nog byta till annan operatör ;-)
Men, men jag skrattade gott när du gav din beskrivning av ett "glesbygdskonsum" tidigare. Exakt så är det!!