Wednesday, August 1, 2007

Vaniljbullar med körsbärssylt

Det finns många halvbra sätt att försöka vinna omgivningens uppmärksamhet, tillgivenhet och beundran. Och så finns det nybakta bullar. Jag bakar mina på stenmalen dinkelsikt och slarvar med jäsningen. I gengäld använder jag så lite mjöl så möjligt och bearbetar degen med maskin i en svettig halvtimme.1 paket jäst
1 ½ dl socker
1 tsk salt
200 g smör
5 dl mjölk
1,2 – 1,4 l siktad dinkel
1 dl körsbärssylt
2 dl vaniljkräm

Smula ner jästen i bakbunke. Tillsätt socker och salt. Smält smöret i en kastrull och blanda ut med mjölken. Tänk nu på att jäst är känsliga grejer – är degspadet för varmt så dör de jästsvampar som skall sköta jäsningen. Se därför till att smör- och mjölkblandningen är fingervarm åt det svalare hållet innan du tillsätter den. Dra i precis så mycket mjöl att du får en deg som är alltför lös för att du skall kunna baka med den och jobba igenom ordentligt med degkrokarna. Tillsätt därefter lite, lite mjöl i taget tills du har en deg som är fastare med fortfarande klibbar lite. Bearbeta med maskin eller för hand i ytterligare 20 minuter eller mer tills degen blivit fast och blank. Låt jäsa i bakbunken tills degen blivit avgjort större än innan.

Rulla degen till små bollar och tryck ut ett djupt hål i mitten. Själv använder jag pappersformar och ett muffinsjärn men det senare är inte alldeles nödvändigt. Peta i en tesked körsbärssylt och toppa med en klick vaniljkräm. Pensla eventuellt med upvispat ägg. Låt jäsa en kvart innan du gräddar ca 8 minuter på 225°C. Låt svalna under duk på galler. Frys alla bullar som inte skall tas genast.

No comments: