Monday, August 13, 2007

Moules frittes thai style

Musslorna käkar upp plankton som annars skulle slemma igen havet. Musslorna renar våra vatten från kväve och fosfor. Musslorna är världsförbättrare och hjältar. Tacken? Att bli levande kokta i vitt vin och kokosmjölk.1 nät musslor
4 vitlöksklyftor
1 – 2 röda chilipeppar
ca 3 dl vitt vin
ca 5 dl fiskbuljong
1 burk kokosmjölk
1 kruka koriander
lite fisksås
lite pressad lime

3 bakpotatisar eller sötpotatisar

Börja med att köpa färska, levande musslor – kolla ALLTID datumet på plastflärpen och kom ihåg att musslor bara överlever ett par tre dagar i fiskdisken. Tvätta musslorna, kasta bort alla trasiga stackare och alla de som inte sluter skalet när du knackar på dem med knogen. Har musslorna långa skägg med sand och snäckskal i klipper du naturligtvis bort dem med sax.

Sätt ugnen på 250°C, tvätta potatisen (eller skala sötpotatisen om du köpt sådan) och skär i klyftor. Ställ på plåt och in i ugnen. Vanlig potatis behöver varken smör eller olja, men sötpotatis blir godare med än utan så pensla gärna med valfri sort några gånger under tiden i ugnen. Potatisen är klar när den ser klar ut och egentligen kan du vänta tills dess innan du tar dig an musslorna:

Hacka chili och vitlök fint och fräs i olivolja. Slå på vin och buljong och låt koka upp. Smaka av med fisksås, pressad lime och någon tesked socker. I med musslorna, på med ett lock och låt koka tills skalen står på vid gavel (går på ett par minuter och de musslor som inte öppnar sig äter man inte). Tillsätt kokosmjölken. Hacka koriandern grovt. Sleva upp musslor och soppspad och strö över koriandern.

1 comment:

Jessika said...

Valar äter ju plankton och sånt också och de har vi ju slutat äta. Valar tillbringar å andra sidan inte, till skillnad från blåmusslor, sin existens i stora kolonier på bryggor och stenar i stort sett överallt i diverse sjöar.
Men jag ska tacka blåmusslorna nästa gång för måltiden :).