Friday, August 17, 2007

Varm thaisallad med råris, kyckling och cashew

Inom matlagning är det oftast tillåtet att blanda olika ingredienser lite hur som helst. Musslor och vindruvor, jajamänsan. Kanelstång och lammfärs, inga problem. Inom språket gäller avsevärt hårdare regler. Här är det inte tu tal om att börja mixtra och sammanföra vilka ord som helst. Ett aktuellt exempel är ordet thaisallad, en rak kombination av prefixet "thai-" och suffixet "-sallad". Vid en ytlig påsikt ser ordet nästan giltligt ut. I skrift, vill säga. Ety, den som provar att uttala ordet högt märker genast hur ohyggligt löjligt det låter.Thaisallad. Nej, vet ni vad. Så kan man helt enkelt inte säga.1 paket kycklingfärs
1,5 dl råris
1/2 gurka
1/2 purjolök
1 röd paprika
1 dl rostade cashewnötter
1 kruka koriander
2 vitlöksklyftor
1/2 citron
1 lime
hutt fisksås
hutt olivolja
några droppar sesamolja
torkad chili eller piri-piri

(I bild även en kall sås på mixad, mogen mango, lime och yoghurt men den tyckte jag personligen kändes överflödig.)

Koka riset med dubbla mängden vatten och lite salt, och tänk på att råris tar lång tid på sig att bli klart. Hacka vitlöken fint och fräs i olivolja tillsammans med chili eller piri-piri. Sänk värmen och tillsätt kycklingfärsen. Stek på låg värme tills det skära köttet blivit vitt. Tillsätt en skvätt fisksås och sesamolja, smaka upp med nymalen peppar.

Klyv, kärna ur och skiva gurkan fint. Skär purjolöken så fint du kan. Hacka koriandern grovt och pressa citronen. Blanda gurka, purjo, koriander, citron och låt stå och dra medan riset kokar klart. Strimla paprikan.

Hacka cashewnötterna ganska fint. När riset är klart, hetta upp kycklingfräset igen, blanda med nötterna och vänd ner det kokta riset.

Arrangera det hela på tallrikar. Servera med extra lime.

6 comments:

Johanna said...

Åh vad det låter gott! Och enkelt, perfekt om man som jag är i nån sorts fas där jag helst skulle rationalisera bort all matlagning helt. Om det bara inte fick så trista konsekvenser för vad man då får äta...
Och TUSAN vad jag gillar din blogg! Skriver du nåt mer man kan läsa? Du är ju så rolig, här finns säkraste fnissen för mig.

Vifslan said...

Javisst ja! Kycklingfärs finns ju. Det hade jag glömt.

elisabeth said...

detta var tokigt gott! tänk om det var sån här mat som serverades på thairestauarnger, då skule jag gå dit hela tiden.
tack för din finfina blogg. den är otroligt inspirerande.

Lotta Lundgren said...

Johanna. Tack. Det är sådana som du som behövs ute på förlagen.

Vifslan. Kycklingfärs finns. Är dessutom billigt och bra.

Elisabeth. Ja – varför är alla thairestauranger så trötta och tråkiga? Och varför vågar aldrig någon modernisera sin meny lite? Vara lite påhittiga? Mycket konstigt faktiskt. Tack för fina ord.

Finn said...

Underbart gott! Min man har tjatat i åratal på att jag skall äta kycklingfärs men jag har haft en inre spärr. Mot kycklingfärs och mot kalkonfärs... Detta recept och lasagne receptet har gjort mig till en 'convert'. Jag tackar å mannens vägnar. /Louise

Lotta Lundgren said...

Jag sitter här och hoppas att mina föräldrar kommer läsa det där. Och min chef.