Friday, August 3, 2007

Två fantastiska potatislimpor

Det är sommar och det händer att du serverar sill och potatis. Eftersom du inte vill verka snål så kokar du några extra potatisar. Potatisen är väldigt fin i år tack vare det riktiga regnandet. Sådan potatis slänger man bara inte. Så du lägger de överblivna potatisarna i kylskåpsdörrens översta fack i väntan på att bli sugen på en nattmacka med kall kokt potatis, finskuren purjo och Kalle's. Tyvärr kommer den dagen aldrig och efter en vecka undrar din sambo varför du förvarar äckliga sopor i kylen. När de skrumpna potäterna singlar ner i soppåsen tänker du på barnen i Afrika.6 – 10 kokta, kalla potatisar
2 dl naturell yoghurt
5 dl vatten
1 paket jäst
1 msk salt
2 msk socker
3 dl Saltå fullkornsdinkel
resten Saltå dinkelsikt
olivolja

Tycker du att brödet på Guy Taylors Food är gott? Då kommer du att älska det här brödet som doftar fantastiskt, smakar underbart och håller sig ovanligt länge för att vara ett hembakt bröd utan konserveringsmedel. Jag använder alltid form när när jag bakar matbröd. Limporna blir högre och snyggare då, och så kan jag arbeta med en lös deg som blir till fluffigt bröd.

Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt salt och socker. Skala och riv potatisarna grovt och blanda med yoghurt. Koka upp vattnet och blanda med potatisrivet (se till att blandningen inte är för varm för då där jästen för dig och det vore väl synd) och tillsätt därefter jästblandningen. I med fullkornsdinkeln och tillräckligt mycket siktad dinkel för att du skall få en blandning mellan deg och smet. Bearbeta degen länge, länge, helst med maskin. Tillsätt därefter bara precis så mycket mjöl att du kan hälla upp degen på två ark bakplåtspapper som smorts med olivolja (smörj in händerna med olivolja så går det lättare) och häv ner i form. Dutta på lite extra olivolja ovanpå limporna också och låt jäsa en knapp halvtimme (bröd på lösa degar kan lätt bli överjäst). Ställ in limporna i nedre delen av ugnen på 250°C men sänk värmen till 200°C efter 5 minuter. Grädda i ytterligare 40 minuter och låt svalna under bakduk på galler.

Tips: Om du inte har varmluftsugn (det har inte jag heller) så kan du kasta in ett litet glas vatten i ugnen innan du sätter in limporna. Vattenångan som bildas sätter lite extra fart på jäsningen och ger bröden en lite krispigare skorpa.

10 comments:

Anne said...

Tihi - ja, ungefär sådär går det till här med. Fast jag vet ju att jag *aldrig* kommer vilja äta kall potatis, men möjligen blir det en bondomelett. Ibland. Ska absolut prova att baka bröd på den stackars ledsna potatisen istället, det är ju mycket roligare. :)

Lotta Lundgren said...

Ja, prova! Du kommer bli så nöjd med resultatet!

Tina said...

åh. nybakat bröd är i topp på det allra godaste jag vet. samlar på bra brödrecept. det här ska jag baka och jag är helt övertygad om att det kommer att falla mig i smaken och hamna i min samling. jag måste nog säga åh igen!

Lotta Lundgren said...

Jag bakar många bröd men det här är min favorit. Man tror att det skall bli unket med potatis i bröd men det är precis tvärtom. Och så detta med att det håller sig i flera dagar. Mycket lyckat. Mer brödrecept kommer.

Bondhustrun said...

Nu har jag bakat det här brödet. Tack för receptet! Det blev fluffigt och supersaftigt på ett nästan svampigt sätt. Jag var dock osäker på mängden vanligt mjöl, jag kanske tog lite för lite? Mina blev inte lika höga som dina (se min blogg för bild...) men som sagt, mycket mycket goda.

Lotta Lundgren said...

Bröd är av naturen opålitliga. Ibland skjuter dom i höjden med sådan fart att skorpan spricker. Ibland ligger dom och kurar i sina formar och gitter knappt titta över kanten. Bra mjöl, inte för varm degvätska, riktig ugn och så en ordentlig omgång med nävar eller bakmaskin. Mer kan man man inte göra. Vad gäller mjölmängd så experimenterar jag hela tiden. Lite fastare deg. Lite lösare deg. Lite mittemellan. Jag vet fortfarande inte vad som är facit. Det kanske inte ens finns något.

Det glädjer mig så att du gillar dina nya, varma limpor. Och tro det eller ej men du kommer att gilla dem ännu mer när de stått till sig över natten.

Tina said...

nu har jag bakat bröden och fantastiskt är bara förnamnet, jätteTACK för detta recept, jag ska använda det flitigt:)

Lotta Lundgren said...

I told you! Det här är mina bästa bröd också. När jag får en riktig ugn även i stan skall jag baka dem oavbrutet.

Lina said...

Kan man göra det här brödet med surdeg måntro? Och hur isåfall?

Lotta Lundgren said...

Självklart. Ta ditt vanliga matbrödsrecept som du brukar bli nöjd med, lägg till mosad potatis och minska lite på degvätskan (potatis är blötare än man kan tro). Baka som vanligt.