Wednesday, August 8, 2007

Omelett med kantareller och västerbottenost

Jag kan inte tänka mig ett hårdare yrke än professionell kantarellplockare. Tänk dig känslan av att ha snubblat omkring över stock och sten, kottar och rävar, med fästingarna hängande i klasar innanför kragen en hel dag. Och tänk dig hur du snavar hemåt med fyra förskrämda kantareller (fler brukar inte jag få ihop på en dag) där nere i svampkorgen. Och försök föreställa dig hur det känns att veta att det är de här små gulingarna som alltså skall betala hyran, käket, tv-licensen, dagisavgiften och allt det andra.3 ägg per person
svätt mjölk
1 gul lök
lämplig mängd kantareller
näve riven västerbottenost
färsk persilja

Hacka löken fint. Släng en klick smör i en stekpanna och låt löken svettas någon minut. Tillsätt rensad och nerskuren svamp och sänk värmen. Stek tills överflödig vätska försvunnit ur svampen. Salta och peppra.

Vispa upp ägg och mjölk. Salta och peppra och slå i en annan stekpanna. För omelettens ytterkanter mot mitten med en gaffel efter hand att de stelnar. När omeletten börjar se halvklar ut, tillsätt osten till kantarellfräset och låt smälta något fast inte helt. Däng upp kantarellstuvningen på omeletten, strö över hackad persilja och servera. En sallad är trevligt till.

No comments: