Tuesday, January 22, 2008

Lasagne med spenat, ricotta och kalv

Det är en svart dag för världens börser. Frankfurt har fallit med 7,2 procent, Tokyo med 3,9 och Paris med 6,8 procent. Efter moget övervägande placerar hemmafrun 38 kronor i 400 g nymald kalvfärs.



För 4 – 6 personer:
2 paket färska lasagneplattor
400 g finmald kalvfärs
2 hela tomater på burk
2 citroner
1/2 kruka timjan
5 vitlöksklyftor
1 gul lök
4 dl hackad spenat, djupfryst
250 g ricotta
klick smör
2 – 3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
ca 4 dl riven ost (fluffig mängd)

Finhacka vitlöken och fräs i en rejäl hutt olivolja. Vitlöken skall absolut inte brännas. Dra ner värmen och tillsätt kalvfärsen. Stek under omrörning tills färsen verkar genomstekt. Mosa de hela tomaterna (själv använder jag handen) och tillsätt med tomatjuice och allt. Tillsätt även saften från de två pressade citronerna. Låt puttra tills köttsåsen fått tjock konsistens och smaka då upp med vitpeppar, salt och eventuellt en tesked socker (behövs ej om tomaterna är söta). Repa bladen från timjanplantan (observera att detta moment tar sin lilla tid) och tillsätt. Tag från värmen.

Tina spenaten litegrann. Hacka löken och fräs genomskinlig i lite olja. Sänk temperaturen ordentligt och tillsätt spenaten. Låt puttra någon minut och häll eventuellt bort överflödig vätska. Tag från värmen och blanda med ricottan. Smaka av med salt och peppar.

Smält en rejäl klick smör i en kastrull. Vispa ner mjölet och häll på mjölken, lite i taget tills såsen fått lagom tjock konsistens. Låt bubbla en stund så att mjölsmaken försvinner med se upp så att såsen inte bränns vid! Rör ner osten och vispa slätt. Tag från värmen.

Varva pastaplattor, köttsås och spenatsås. Toppa med ostsås. Gratinera i ugn, ca 20 minuter på 175°C. Servera med jättestor sallad.

11 comments:

Jessica said...

Apropå familjen/projektet Lundgren med make, son och nyfödingen som välkomnades så har det kommit en bok, kanske inte aktuellt just nu men ändå, som heter Familjens projektledaren säger upp sig ;) ;) ;) ;). I såna fall är du hemskt välkommen hem till mig :).
Jag brukar göra en sorts gratinerad pasta där man gör fyllningen på köttfärs, spenat och ricotta.

Lotta Lundgren said...

Haha, tack! Men tror du inte vi bara skulle börja slåss om vem som skull få laga maten?

Jessica said...

Med allra största sannolikhet :).
Allt gott!

Fegisen P. said...

Om man vill, kan man bara rakt upp och ned skippa färsen då, eller rekommenderas ersättning och i såfall vad?
Fantastisk blogg!

Lotta Lundgren said...

Tack, raring. Om du äter vitt kött går det lika bra med kycklingfärs. Om inte, skulle jag prova med kidneybönor (mängd motsvarande två burkar) som får puttra med tomaterna en stund innan du mosar dem lätt med en gaffel. Kör du på bönor kanske du ska minska på mängden citron. Smaka dig fram och lycka till!

Polly said...

Men gud så gott det där lät! Här kanske man kan få inspiration och varsamt låta sig ledas bort från korvåmakaronerträsket..?

Lotta Lundgren said...

Åjo, det kan vi absolut ordna. Häng på bara!

Jessica said...

Skippa för övrigt boken familjens projektledare... om du inte vill avsluta läsningen med att ha byggt upp ett relativt behov av ett litet bokbål.

Finn said...

Mkt gott (igen -- ser nästan fram emot att skriva ngt annat i kommentarerna!!). Citronen var nog pricken över i'et! Sonen diggade men dottern var ej alls intresserad konstigt nog... Jag börjar dock tro att hon går igenom någon slags anti-färs period (förutom marockanska lammgrytan vilken hon älskade). Men som du vet. När de är 18 månader är allt övergående! /L
Denna vecka: favorit i repris: varm thaisallad (kycklingfärs med cashew), och din nya tusenbitars lax. Rapport kommer!

Kristoffer Triumf said...

Det tog 600 år, men: mein gott, vad gott det blev.

Lotta Lundgren said...

Lite knix är det ju med en massa såser och jox. Men nästa gång struntar du i att glo i receptet och kör på känsla. Då går det mycket fortare, vet du.