Wednesday, August 8, 2007

Kycklinglasagne med spenat och zucchini

En smakrik sås med tomat och kyckling varvad med lager av mild spenat och zucchini. Pasta däremellan. Ostfluff på toppen. Snyggt men inte pråligt.



1 paket färska lasagneplattor
1 paket kycklingfärs
1 tetra krossad eller passerad tomat
1 liten zucchini
2 rejäla nävar spenat, djupfryst och tinad
2,5 dl matlagningsgrädde
1 paket Kelda ostsås
1 ägg
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
hutt balsamvinäger

Hacka vitlöken fint och fräs i olivolja. Tillsätt kycklingfärsen och sänk värmen (annars klumpar färsen ihop sig och det är väl onödigt). När kycklingköttet gått från skärt till vitt, tillsätt den krossade tomaten. Låt puttra ihop till en fast sås och smaka upp med salt, peppar och en skvätt balsamvinäger och smula i några nypor oregano och/eller basilika om du har hemma i skåpen.

Hacka löken fint och fräs genomskinlig i olivolja. Riv under tiden zucchinin grovt. Tillsätt riven zucchini och spenat till den frästa löken och rör ner matlagningsgrädden. Låt puttra ihop några minuter och smaka upp med salt och peppar.

Varva pasta, kycklingsås, pasta, spenatröra, pasta, kycklingsås, pasta, spenatröra. Toppa med ostsåsen som du först rört ihop med det uppvispade ägget. Gratinera i ugn på 175°C, ca 30 – 40 minuter.

8 comments:

Karolina said...

Har du något bra recept på ostsås? Säg att man inte bor i Sverige och således inte kan köpa Kelda ostsås...

Lotta Lundgren said...

Bara det gamla vanliga: Smält en halvstor klick smör i en kastrull. Sänk värmen. Vispa i ett par matskedar vetemjöl (allt mjöl skall lösa sig). Häll på mjölk, en knapp deciliter. När såsen tjocknar, häll på mer mjölk men inte så mycket att såsen blir tunn. Låt stå och bubbla ett tag så att mjölsmaken försvinner. Smaka upp med salt, vitpeppar och riven ost mot slutet. Ta såsen från värmen och låt svalna något. Vispa i ett ägg.

Spralligast said...

Den här lasagnen låter otroligt god. Inte för att jag är förvånad - alla dina recept lockar till matlagning! Tack för alla tips!

Lotta Lundgren said...

Det var trevligt att höra! Och lasagnen är verkligen god.

elisabeth said...

Detta var helt galet gott. Det fanns ingen kycklingäfrs, så det fick bli fläskfärs (vilket jag aldrig köper annars) men trots detta var detta helt galet gott. Tack för din fina blogg och all inspiration!

Lotta Lundgren said...

Det var så lite. Fläskfärs säger du. Verkligen vågat och lite dirty säger jag. All heder till modiga kockar!

Finn said...

Hejhej!
Det var torrt i sommar när du var på semester. Har lagat denna lasagnen nu i veckan. Storm succ'e här hemma. 12 månaders dottern slukade och 3-års sonen älskade!! Jag la till muskot i zucchini/spenat blandingen.... det smakade gott! /Louise

Lotta Lundgren said...

Åh, roligt att höra att barn äter spenat! Då har man lyckats. Och det är klart att det skall vara lite muskot i. Tack!