Wednesday, August 8, 2007

Indisk Chicken Royal med melonsallad och myntayoghurt

Du: "Det här är väl ingen Chicken Royal?"
Jag: "Det är en indisk specialsås med specialstekt kyckling. Jag vänder kycklingfilébitar i grahamsmjöl och sedan steker jag snabbt i smör så att de får lite yta och sedan låter jag dem gå klart säg tio minuter i ugn."
Du: "Jo, med det här med Chicken Royal, menar jag."
Jag: "Dom blir helt supermöra då, kycklingbusarna. Kungligt osega skulle man kunna säga. Chicken Royal. Således."
Du: "Väldigt påhittigt. Men Chicken Royal är ju en gammal kycklingburgare på McDonalds."
Jag: "Jaså."
Du: "Bara så du vet."
Jag (lite för snabbt): "Det är lugnt. Mina läsare äter ändå aldrig där."



4 – 5 personer:
900 g kycklingfilé
1 dl grahamsmjöl
smör för stekning
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 msk Patak's Tikka Marsala Paste (finns i alla s k välsorterade mataffärer)
1 burk borlottibönor
1 burk kokosmjölk
1 citron
1 tsk kanel
1 msk spiskummin
2 – 4 piri-piri

1 mogen melon (valfri sort utom vattenmelon)
1 mogen ananas
1 kruka koriander
1 lime
1 tsk socker

grekisk yoghurt (10% fett)
mynta, torkad eller färsk, mängd efter smak

Blanda yoghurt och mynta och ställ svalt. Tärna melon och ananas, pressa över lime, tillsätt sockret och hela korianderblad och veva runt. Låt stå och dra i rumstemperatur.

Hacka löken fint och vitlöken finare och fräs i lite olivolja. Tillsätt spiskummin, piri-piri, kanel, och Patak's Tikka Marsala. Sänk värmen. Spola av och mixa bönorna till slät pasta och tillsätt. Tillsätt pressad citron och kokosmjölk. Smaka upp med salt och peppar och ta från värmen medan du sätter på ris och ägnar dig åt kycklingen:

Skär kycklingfiléerna i bitar (tänk grytbitar) och vänd i grahamsmjöl. Slå en klick smör i en stekpanna och sätt plattan på högsta värme. När smöret slutat bubbla, i med en flicknäve kyckling, sänk värmen till hälften och stek tills köttet fått lite färg på alla sidor. Gör likadant med all kyckling.

Lägg kycklingbitarna i en ugnsfast form och stek klart i ugn på 175°C, knappt 10 minuter (skär itu en kycklingbit på prov och kolla att den är klar). Ta ut och servera kycklingen med sås, nykokt ris, melonsallad och myntayoghurt.

1 comment:

Anonymous said...

det där lät himla gott. synd att jag redan handlat idag.
Nästa gång jag blir sugen på lite indiskt så ska jag strunta i att beställa en biljett till sthlm och göra det där istället. Kanske lite billigare :D