Thursday, January 31, 2008

Salladsförbättring

Långt ifrån alla gillar sallad. Somliga får till exempel en tråkig känsla av att stjäla godis av ett djur när de stoppar munnen full med blad. Och många av de som säger sig uppskatta "en god sallad" syftar i själva verket på det majonnäsbaserade tillbehöret räksallad. Eftersom det i vissa kretsar är lika socialt accepterat att ogilla sallad, som att ogilla tvål och vatten, vill jag ta tillfället i akt att presentera mitt recept på salladsförbättring. Salladsförbättringen förbättrar inte bara sallad. Den är också mycket trevlig att strö på klyftpotatis, grillad kyckling, ugnsrostade grönsaker eller rotfrukter. Det här receptet täcker din egen förbrukning i två månader och räcker dessutom till en liten burk som svärmor får när hon fyller år.



ca 5 dl vitt (och svart) sesamfrö, skalat
ca 5 dl valnötter
ca 1 1/2 dl pinjenötter
ca 1/4 dl nigella (om du hittar, leta på ditt Asien-livs)
ca 2/3 dl Fleur-du-Sel (finaste sortens fuktig havssalt, kan i nödfall ersättas med fint flingsalt eller örtsalt av bättre sort)

Hacka valnötterna fint eller kör dem till grovt grus i din mixer. Rosta sesamfröt, pinjenötterna och valnötskrosset, en sort i sänder, i torr panna. Sesamfröet skall bli glansigt och dofta gott, nötterna ta lite färg. Stöt om möjligt nigellan i en mortel. Blanda allt och förvara i lufttät glasburk i kylen. Spetsa eventuellt med torkade örter av de sorter du gillar bäst. Använd tillsammans med olivolja och möjligtvis en liten skvätt pressad citron eller lime på sallad istället för tråkig dressing.

Wednesday, January 30, 2008

Marockansk lammfärsgryta

Det här receptet räcker till fyra personer och se nu för jösse namn till att ni verkligen är fyra vid bordet och inte moffar i er hela grytan på två personer och sedan får spendera resten av kvällen med att vanka fram och åter med överkroppen så sprickfärdig av mat att armarna står ut från bålen. Om ni bara är två eller tre vuxna ätare i hushållet då? Ja, då kanske detta är det perfekta tillfället att bjuda in minst en spännande främling att dela er måltid! Kanske hon grannen med alla katterna? Hon som har haft ett stort och mystiskt plåster på hakan i flera år? Vad döljer sig bakom detta plåster? Det har ni undrat i evigheter! Och när hon ber om en liten påfyllning till, tar du mod till dig och frågar.



400 g lammfärs
2 dl vitt vin
1 burk kikärter
3 vitlöksklyftor
1 tärning grönsaksbuljong (helst Biofood)
1/2 – 1 burk kokosmjölk
2 msk tahine eller jordnötssmör
2 kanelstänger
1 – 2 tsk kummin
1 – 2 tsk kardemumma (helst hela frön)
matlagningsyoghurt (10% fett)
flytande honung
koriander eller bladpersilja

Hacka vitlöksklyftorna fint (tror du jag är less på den här meningen så tror du rätt) och fräs i en skvätt olivolja. Tillsätt lammfärsen och sänk värmen. När färsen är genomstekt, tillsätt vin, väl avspolade kikärter, buljongtärning, tahine och kanelstänger. Stöt kardemumma och kummin i en mortel och tillsätt dem också. Smaka upp med salt och peppar, och kanske en knivsudd cayennepeppar. Låt grytan puttra utan lock tills vätskan kokat in. Tillsätt kokosmjölken och låt puttra ytterligare några minuter.

Rör ihop matlagningsyoghurt med flytande honung och snåla inte med den senare. Du kommer förstå min poäng när du äter den söta yoghurten med den kryddiga grytan. Servera med kokt ris och grovt hackad koriander eller blandpersilja. Enjoy!

Monday, January 28, 2008

Jordnötsglacerad kyckling med risotto thai-style

– Man undrar hur kvinnorna gjorde förr? Vi var åtta syskon och aldrig hörde jag någon säga att det skulle varit något besvär. Gamlisen ler ett utstuderat försmädligt leende mot mamman i kassakön som försöker pigga upp en arg nyföding med sång samtidigt som hon betalar sina inköp, skalar en apelsin och spelar fingerteater för en jättesur ettåring. Som alla vet lyder det korrekta svaret:
– Kanske för att din mamma lindande er så hårt att hela du blev en enda stor liljefot vilken spikades upp på väggen tills du och dina syskon blivit gamla nog att knata ut och valla kossor och getter på vargtäta hedar från morgon till kväll, och eftersom middagen utgjordes av en klatt vattgröt, orkade ni knappt gråta er till sömns, än mindre vara till besvär, när ni släppts in i stugvärmen igen.
Vilket hon naturligtvis inte säger. Istället ler hon rart och låtsas att hon ska ta sig en stor stark grogg och en Valium så snart hon kommit hem. Vilket hon naturligtvis inte ska. Istället ska hon ställa sig vid spisen och laga det här:



3 kycklingfiléer
ca 1 dl jordnötsmör
näve jordnötter (kan uteslutas)
4 port råris
2 kaffir-lime blad (kan uteslutas)
1 liten purjolök
ca 6 skärbönor eller motsvarande mängd sugar snapps
1/2 burk kokosmjölk
1 finhackad röd chilifrukt eller 2 torkade piri-piri
2 lime
hutt fisksås

Koka riset med 1/2 dl mindre vatten än anvisningen på förpackningen och med kaffir-lime bladen i spadet. Skär kycklingfiléerna på längden i 2 cm breda strimlor och stek snabbt i het olja, bara så att köttet vitnar utan att ta färg. Smält jordnötssmöret i en kastrull på låg värme (är det torrt och grynigt i konsistensen tillsätter du en liten skvätt kokosmjölk och rör till slät smet). Lägg kycklingstrimlorna tätt i en liten ugnsfast form och dutta över jordnötssmöret så att kycklingen täcks. Hacka jordnötterna och släng på dem överst. Låt kycklingen gå klart i ugn, 175°C, knappt 20 minuter.

När riset kokat torrt, tillsätt kokosmjölk, chili, saften av en lime samt fisksås. Rör om, sänk värmen, lägg purjolök och skärbänor överst, och på med lock. Låt stå så tills kokosmjölken kokat in och risotton fått krämig konsistens (tar ungefär 5 minuter). Rör ner grönsakerna och servera med limeklyftor och kycklingen.

Tuesday, January 22, 2008

Grönsaker i hot, hot yoghurt

Åker in till stan. Stöter ihop med en av landets främsta formgivare/före detta arbetskamrat.
Hon: Åh! Jag tänkte på dig häromdagen!
Jag: Gjorde du?
Hon: Ja! Jag köpte sex stycken Tulip!
Jag: Tulip! Tulip? Tulip... (paus) Ah! Tulip bacon!
Hon: Bacon?
Jag: Haha, du gjorde en baconblomma? Fem paket bacon som man surrar ihop med lite snöre i ena ändan och har blompapper runt och ger bort när man går på fest! Ja, den presenten är alltid lika uppskattad! Ibland kompletterar jag med en bal toapapper som jag slår in i fint presentpapper och knyter rosett runt!
Hon: Nej. Tulip. Eero Saarinens stol. Designklassikern.



trevliga grönsaker t ex skärbönor, purjolök, broccoli, paprika
trevlig frukt t ex färsk ananas eller melon
flicknäve cachewnötter (naturella)
flicknäve gula russin
1/2 burk kokosmjölk
1 1/2 dl matlagningsyoghurt (10% fett)
3 vitlöksklyftor
1 rotknöl ingefära
2 – 4 torkade och stötta piri-piri
knappt 2 msk kycklingfond
jordnötsolja

Rosta nötterna i torr stekpanna. Skär frukten i bitar och ställ åt sidan. Skär grönsakerna i bitar och woka snabbt i jordnötsolja. Hacka vitlöken fint (ta gärna bort den gröna grodden i mitten av varje klyfta) och fräs i lite olja tillsammans med piri-pirin. Tillsätt kokosmjölk och kycklingfond. Låt puttra en stund. Skala, riv och pressa under tiden saften ur ingefäran (den torra fiberbollen kan du kasta bort).

Tillsätt yoghurten och smaka till sist upp med en liten skvätt färskpressad ingefära i taget – ingefäran ska anas men helst inte dominera för mycket. Vänd ner frukt och grönsaker i såsen, strö över nötter och russin och servera omedelbart med ris.

Lasagne med spenat, ricotta och kalv

Det är en svart dag för världens börser. Frankfurt har fallit med 7,2 procent, Tokyo med 3,9 och Paris med 6,8 procent. Efter moget övervägande placerar hemmafrun 38 kronor i 400 g nymald kalvfärs.



För 4 – 6 personer:
2 paket färska lasagneplattor
400 g finmald kalvfärs
2 hela tomater på burk
2 citroner
1/2 kruka timjan
5 vitlöksklyftor
1 gul lök
4 dl hackad spenat, djupfryst
250 g ricotta
klick smör
2 – 3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
ca 4 dl riven ost (fluffig mängd)

Finhacka vitlöken och fräs i en rejäl hutt olivolja. Vitlöken skall absolut inte brännas. Dra ner värmen och tillsätt kalvfärsen. Stek under omrörning tills färsen verkar genomstekt. Mosa de hela tomaterna (själv använder jag handen) och tillsätt med tomatjuice och allt. Tillsätt även saften från de två pressade citronerna. Låt puttra tills köttsåsen fått tjock konsistens och smaka då upp med vitpeppar, salt och eventuellt en tesked socker (behövs ej om tomaterna är söta). Repa bladen från timjanplantan (observera att detta moment tar sin lilla tid) och tillsätt. Tag från värmen.

Tina spenaten litegrann. Hacka löken och fräs genomskinlig i lite olja. Sänk temperaturen ordentligt och tillsätt spenaten. Låt puttra någon minut och häll eventuellt bort överflödig vätska. Tag från värmen och blanda med ricottan. Smaka av med salt och peppar.

Smält en rejäl klick smör i en kastrull. Vispa ner mjölet och häll på mjölken, lite i taget tills såsen fått lagom tjock konsistens. Låt bubbla en stund så att mjölsmaken försvinner med se upp så att såsen inte bränns vid! Rör ner osten och vispa slätt. Tag från värmen.

Varva pastaplattor, köttsås och spenatsås. Toppa med ostsås. Gratinera i ugn, ca 20 minuter på 175°C. Servera med jättestor sallad.

Wednesday, January 16, 2008

Lamm- och valnötsbiffar med svartrotspuré

Den här varianten på lammbiffar är kostcirkelns motsvarighet till den där kontaktannonsen du innerst inne borde svara på. Intressant sammansatt och smakfullt formulerad. Betryggande trevlig utan att för den sakens skull verka tråkig. Annorlunda nog att skilja sig från mängden, men inte så udda att man kan misstänka sinnessjukdom.
Det är egentligen bara en sak som får dig att tveka:
Den inte helt genomsexiga bilden.



400 g lammfärs
1/2 burk borlottibönor
1 ägg
näve valnötter (snåla inte)
hutt oxfond (kan uteslutas)
dutt flytande honung
4 svartrötter
5 – 6 potatisar, mjölig sort
klick smör
skvätt mjölk

Hacka valnötterna mycket fint eller kör dem ännu hellre till småflis i mixer. Rosta i torr stekpanna så att de får färg och aningen, aningen bränd ton. Spola av och koka borlottibönorna några minuter och mixa till slät smet. Rör ihop bönor, färs, ägg, honung, fond och rostade valnötter, salta och peppra.

Skala och koka svartrötterna i bitar och potatisen i klyftor (annars mjuknar svartrötterna långt tidigare än potatisen) tills de blivit riktigt mjuka. Mosa med gaffel och blanda med smör och mjölk till önskad konsistens.

Forma färsen till biffar och stek i smör (själv steker jag först i stekpanna, flyttar därefter över till plåt och steker klart i ugn på 175°C, ca 15 minuter).

Som bonusfeature serverade jag mina biffar och mos tillsammans med kronhjärtan som jag gratinerat med lite smulad chèvre, men det är egentligen överkurs.

Tuesday, January 15, 2008

Sötsyrlig soppa med räkor, mango och kaffir-lime

Mango är den kommersiellt mest betydelsefulla tropiska frukten efter banan. Formen är vanligtvis oval, skalets färg kan skifta från grönt och rött till gult och mörkt violett. Konsistensen hos den fullt mogna mangon är mjuk och saftig med något trådigt fruktkött. Smaken är intensivt aromatisk, söt med frisk syra och inslag av grankåda och mild barntvål.



500 g räkor med skal
1 stor mango, mogen
4 schalottenlökar
10 kaffir-limeblad
2 citrongräs
2 lime
1 stor rotknöl ingefära
1 msk socker
knivsudd piri-piri, torkad och stött

Tina och skala räkorna. Skala och skiva schalottenlöken fint. Mått upp en liter vatten. Banka citrongräsen till flis och skrapa ur och finhacka den mjukare märgen i mitten. Låt vatten, citrongräs, schalottenlök, socker, pressad lime, piri-piri och hela kaffir-lime-blad sjuda en stund. Smaka av med salt. Skala och riv ingefäran fint. Pressa saften ur rivet och tillsätt soppan (fiberbollen som blir kvar i näven kastar du bort). Gröp fruktköttet ur mangon och mixa till puré. Tag soppan från värmen. Tillsätt mangopurén och räkorna. Smaka av med lime och servera med kokt råris i botten på varje soppskål.

Friday, January 11, 2008

Lammgryta med fänkål, päron och mynta

Vad är grejen med den där typen av långa, låga, trehjuliga cyklar som man hojar omkring på halvliggande på rygg? För allvarligt talat, är det inte både obekvämt och lite farligt att ligga och sprattla i lådbilshöjd, mitt i trafiken? Och verkar det inte lite onödigt att göra ett spektakel av sig själv varje gång man skall ta sig en cykeltur? Kort sagt - varför välja den trehjuliga liggcykeln, när den mer konventionella tvåhjulingen ur alla aspekter ter sig så mycket lämpligare? Tillåt mig försöka svara i liggcyklisternas ställe: för att man redan cyklat vanlig cykel till leda och vill prova något nytt och annorlunda. Det må vara opraktiskt och obekvämt, det må till och med se löjligt ut, men vad gör man inte för lite omväxling? Samma sak med den här goda lammgrytan. För visst kan man tycka att det verkar lämpligare med lök, champinjoner och kanske lite paprika, än just päron och mynta till långkokt lamm. Men tänk om du redan vet hur lammgryta med lök och champinjoner smakar och vill prova något annat?



ca 800 g lammstek
2 vitlöksklyftor
3 dl rött vin
3 dl kalvbuljong (tärning + vatten)
1 stånd fänkål
1 stort päron, hårt och syrligt
1 kruka mynta
1 kanelstång
3 msk maizena
aningen cayennepeppar
sked honung
hutt soja
kanske lite balsamvinäger

Koka upp buljong och vin i en separat kastrull. Koka upp en decimeter vatten i en gryta. Putsa noga bort fett och senor från köttet och skär ner i grytbitar. I med köttet, låt koka upp, rör om och låt köttet rinna av i ett durkslag (det här gör du för att slippa skumma av grytan, för att grytbasen skall bli klar och fin och för att du skall slippa eventuell ullsmak). Skölj av grytan, ner med köttet igen, på med den heta buljongen, i med kanelstången och de fint, fint skivade vitlöksklyftorna. Sänk värmen och låt puttra under lock en timme eller två – men håll koll på köttet som skall bli smältande mört utan att falla sönder alldeles – och se till att grytan inte kokar torrt.

När köttet börjar bli klart, smaka upp med svartpeppar, cayenne, honung, soja och balsamvinäger. Lös maizenan i en liten kopp med vatten och tillsätt grytan skedvis tills grytbasen fått en lagom simmig konsistens. Strimla fänkål och päron fint, tillsätt först fänkålen och efter någon minut päronskivorna (eller gör en sallad på fänkål och päron och servera bredvid med en vinägrett på olivolja och citron). Ta grytan från värmen och servera med klyftpotatis och finhackad mynta.

Thursday, January 10, 2008

Lax med wasabi-mash och ingefärsyoghurt

Det händer att du drabbas av dåligt samvete för att du nästan aldrig ger dina barn deras AD-droppar. Är det konstigt att deras näsor alltid rinner och att deras trinda kinder lyser bleka i vintermörkret när du konsekvent nekar dem deras fettlösliga vitaminer? Nej, det är det inte, tänker du och skäms. Men nu ska du bättra dig. Och till din hjälp skyndar ingen mindre än Salamo salar, havets goda falukorv, fet och skär! Ni börjar ert nya liv redan morgonen därpå med rökt lax på rågbröd på Ljungbergs konditori. Fortsätter med lunch, inkokt lax med fransk potatissallad på Blå Porten. Och avslutar med ugnstekt lax med wasabi-kryddat potatismos och ingefärsyoghurt till middag. Nästa morgon möter familjen världen med en lyster i hyn som bara en invärtes rundsmörjning med omega-3 kan skänka nariga kinder. Du har klarat dig. Den här gången.



ca 500 g färsk laxfilé
10 potatisar, mjölig sort
1/2 burk kokosmjölk
ca 1/2 msk wasabi
2 dl matlagningsyoghurt (10% fett)
1 rotknöl ingefära
1 msk flytande honung
1/2 lime

Sätt ugnen på 175°C. Skala och koka potatisen mjuk. Mosa och blanda till lagom len konsistens med kokosmjölk, salt och wasabi efter smak. Placera laxen i en ugnsfast form, salta och peppra och sätt in i ugnen, 10 – 15 minuter. Skala och riv ingefäran på den fina sidan av rivjärnet, pressa ur saften och kasta bort det som blir kvar. Rör ihop yoghurt, pressad ingefära, honung och pressa i lite lime. Servera.

Tuesday, January 8, 2008

Saffranskyckling med grillad ananas

Saffran sägs vara världens dyraste krydda. Detta kan mycket väl stämma. Till att börja med ligger kilopriset för saffran kring trettiotusen kronor. Dessutom tillkommer ytterligare kostnader i form av förlorad heder vid själva köptillfället då detta vanligtvis inkluderar en ovälkommen påminnelse om att den mataffär du årligen göder med ungefär sjuttiotusen kronor, förutsätter att du och alla andra kunder skulle begå kriminella handlingar om ni bara fick chansen, varför butiken förvarar saffran i kassan där det endast plockas fram på begäran. Somliga är dock redo att betala vad som helst för att få äta något starkt gulfärgat.



2 – 3 kycklingfiléer
1/2 burk kokosmjölk
ca 1 dl matlagningsyoghurt (10% fett)
1/2 ananas
1 dl kokosflingor
1 paket saffran
1 vitlöksklyfta
1 tärning Tom Yam-buljong
1 citron (helst ekologisk)
2 piri-piri, torkade och stötta
2 tsk socker

Rosta kokosflingorna i torr panna och ställ undan. Hacka vitlöken fint, och fräs i lite olja. Tillsätt kycklingen, skuren i bitar och låt fräsa med - men bara så att kycklingköttet vitnar (ingen stekyta behövs). Tillsätt kokosmjölken, smula ner Tom Yam-buljongtärningen, och tillsätt socker, saffran och piri-piri. Raspa av det yttersta gula skalet av citronen och tillsätt tillsammans med saften. Tillsätt slutligen yoghurten och smaka av med salt, socker, pressad citron och piri-piri.

Skiva ananasen och hetta upp lite jordnötsolja eller smör i en stekpanna. Strö på någon tesked socker och lägg i ananasen i skivor. Stek snabbt så att frukten får lite färg och servera med kycklinggryta, ris och rostad kokos.

Om du är överambitiös steker du på ett par naan-bröd när du ändå är i farten (se december månads Vit Chickencurry) men byt gärna receptets kanel mot en något mindre mängd kardemumma.

Sunday, January 6, 2008

Spaghetti med spenat och gorgonzola

Du: Det känns som om vi ätit mindre grönsaker senaste tiden.
Jag: Vad menar du med det?
Du: Jaa, det har ju varit jul och då äter man inte så mycket grönt.
Jag: Du tycker att jag lagar näringsfattig mat?
Du: Nej, nej, absolut inte! Jag bara...
Jag: Det får vi verkligen göra någonting åt i sådant fall.
Du: Älskling, jag sa ju bara... (paus) Men vad gör du nu? Häller du barnens AD-droppar på min mat?
Jag: Så du ska slippa skörbjugg och raktis.



2 vitlöksklyftor
1 gul lök
3 dl hackad spenat (den djupfrysta duger utmärkt)
1 liten zucchini
1 avokado
ca 150 g gorgonzola (byt mot 1 dl riven parmesan om du inte gillar gorgonzola)
1 paket bacon (kan uteslutas)
1 citron

Stek baconet knaprigt på låg värme och låt rinna av på hushållspapper. Hacka löken fint, vitlöken finare och stek genomskinlig i lite olivolja. Tillsätt grovriven zucchini och spenat. Tärna gorgonzolan och låt smälta ner i spenatblandningen. Smaka av med salt, peppar och pressad citron. Tärna avokadon, rör ner och servera omedelbart med bacon och nykokt spaghetti.