Tuesday, February 26, 2008

Lax med zucchini, citron och feta

Så händer det som ingen trodde kunde hända: den grekiske kocken får en matidé. Tänk om han skulle lägga en bit lax i en ugnsfast form, steka lök och vitlök genomskinliga och blanda med grovriven zucchini? Kanske smaksätta med pressad citron, salt, svartpeppar och smulad fetaost, lägga det lättfrästa grönsaksjoxet ovanpå laxen och köra klart i ugnen, säg 17 minuter på 175° C eller lite längre om laxfilén är mycket tjock. Det borde ju rimligen bli rätt gott, tänker den grekiske kocken och känner sig inspirerad och uppjagad på en och samma gång. Men så kommer tvivlet. Varför skulle någon vilja äta någonting nytt, när man kan äta någonting man redan ätit tiotusen gånger förut? Och inte hör det till grekiska kockars uppgifter här i världen att hitta på nya maträtter? "Nej!", utbrister han högt och gällt, "mitt jobb är inte att göra något gott med lax, utan att steka fisk, lamm och kyckling hårt, hett och länge i dålig olivolja och servera den med pommes."


ca 300 g färsk laxfilé
1 zucchini
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 citron
1 paket fetaost (helst Mevgal)

Servera med någon form av potatis.

7 comments:

Jessika said...

Jag har ätit trevlig kleftika och sånt i stockholm.

Lotta Lundgren said...

I stockholm, ja.

Jessika said...

Jo, tyvärr. Vi övriga ute i byarna ;), får äta kålrötter tills vi spyr upp dem av pur leda. Det finns faktiskt ett par bra restauranger här. Men grekiskt får man laga hemma, särskilt om det ska vara innovativt.
Apropå ren olja så köpte jag en munk på en nyöppnat ställe. Helt ny och fräsch frityrolja. Jag kunde ha hoppat hem för mindre :)

ratatouille.blogg.se said...

Detta var minsann jättegott! Intressant att grovriva zuccinin, det gick hur fort som helst. Jag brukar annars tärna eller skiva den. Det slank t.o.m. ner i sonen, som annars bara har två saker han inte gillar, zuccini och aubergine och det må han vara förlåten, det finns ju barn som nästan inte äter någonting. Däremot är han otroligt långsam vid matbordet, men det hör nog till åldern (5 år). Han har f.ö. beställt fyllda paprikor till nästa vecka igen!

Lotta Lundgren said...

Jag fick genast starka känslor för din son.

Det där receptet lovar tunt men håller runt! Man tror inte alls att det skall bli så märkvärdigt och det är ju verkligen sjukt okomplicerat – och så blir det så bra!

Om du tröttnar på den här varianten kan du prova att ta bort fetaosten och servera med ingefärsyoghurt: matlagningsyoghurt (10% fett), riven och pressad ingefära (bara juicen) och lite flytande honung. Mkt fint.

ratatouille.blogg.se said...

Var bara tvungen att återvända till detta underbara recept! Den här gången ville bebislillasyster, 10 månader, också smaka. Citron, feta, squash och allt slank ner med väldig fart. Jag tittar på vårt rejäla puréförråd och undrar vem jag ska ge det till... ;)

Lotta Lundgren said...

Haha. Trevliga ungar du fått. Rena grönsakspuréer kan man blanda ner i degen när man bakar matbröd.