Tuesday, February 26, 2008

Stekt lax med nudlar jordnötssås

Det här är en relativt gångbar maträtt även för dig som nyligen gjort ett eller flera barn. Nudlar är snarlika spaghetti som barn regelbundet äter på dagis och därför vågar närma sig utan misstänksamhet. Såsen gör dem dessutom svåra att kasta speciellt långt då de fäster bra vid själva barnhanden. Varken jordnötssmör eller kokosmjölk lämnar bestående fläckar på kläder och inredning. Nudlar i frisyr avlägsnas med hårborste.
Serveringstips: I familjer med små barn kan föräldrarna äta med öronproppar i. När barnen lämnat bordet, kolkat i sig sin välling, borstat tänderna och bråkat sig till sömns, kan det vara gott att koppla av med någonting starkt.ca 200 g laxfilé
ca 200 g soba- eller fullkornsnudlar
1 gurka
1/2 kruka färsk koriander
1/2 – 1 burk kokosmjölk
ca 4 msk mjukt jordnötssmör
ca 1 msk fisksås
2 lime
färsk chili (kan uteslutas)

Dela gurkan i tre delar, klyv, kärna ur och strimla ner med osthyvel. Koka upp lättsaltat vatten (till nudelkoket) i en stor kastrull. Ta bort skinnet från laxen och skär i stora tärningar. Koka upp kokosmjölken i en liten kastrull. Ta kastrullen av värmen och rör ner jordnötssmöret (det är möjligt att du får vispa ett tag till det löser sig). Tillsätt fisksåsen och smaka av. Behövs ytterligare sälta, tillsätt mer fisksås.

Koka nudlarna något kortare än enligt anvisningen på förpackningen. Hetta under tiden upp olja i en stekpanna och stek snabbt laxkuberna på två sidor. Lämna gärna en rå kärna i mitten – genomstekt lax blir så torr och tråkig. Slå bort vattnet från nudlarna och spola av med varmvatten från kranen. Häll tillbaka i den stora kastrullen, tillsätt sås, gurka och eventuell chili, och rör om så att allt blandas. Servera med laxen, grovt hackad koriander och limehalvor.

Om du inte är så sugen på lax går det förstås bra att byta den mot kyckling.

6 comments:

Cecilia said...

Finfint, skall lagas ikvall! Har i Holland ar jordnotssmor en mansklig rattighet, sa jag ar glad att fa anvanda den till nat annat an sate eller frukostmacka...

Mårten said...

Inledningen är verkligen helt lysande bra och rolig. Vad beträffar själva receptet och dess produkt så både ser och låter det verkligen helt lysande bra och… gott.

Tack!

Lotta Lundgren said...

Det är jag som ska tacka. Tack, tack.

Jorun said...

Mina pojkar hälsar och tackar för receptet. Lite chili hade nog varit bra, men jag hade ingen hemma. Tolvåringen vill att jag sätter upp receptet på kylskåpsdörren så han kan laga när jag inte är hemma.

Lotta Lundgren said...

Nu blev jag faktiskt rörd. Hälsa.

Barbara Buzz said...

En liten liten varning kan dock vara på sin plats... Vi serverade indonesiska kycklingspett med jordnötssås till våra barn när de var 4 respektive 2 år. När fyraåringen klagade på att det sved i munnen såg vi att läpparna svällt till dubbel storlek, liksom tunga och (visade det sig) svalg.

Det blev en färd till akuten för allergisk chock... så pass opp!

(Barn under 4 ska man överhuvud taget inte servera jordnötter fick vi reda på.)