Tuesday, February 5, 2008

Tusenbitarslax med grönsaker och friterat ris

Ring, ring.
Jag: Hallå det är Lotta.
Du: Är det Lotta jag talar med? Vad bra. Jo, vi har läst din ansökan och du verkar perfekt!
Jag: Vad kul. Så då vill ni väl träffas och...
Du: Närå, någon intervju behövs inte. Allt står ju i ditt brev. Väldigt fint brev ska jag säga. När kan du börja?

En vecka senare:
Du: Har du tid att snacka lite? Inne på kontoret. Stäng gärna dörren.
Jag: Jaha?
Du: Du, vi är lite besvikna faktiskt. När du sökte det här jobbet så skrev du i din ansökan att du kunde köra traktor.
Jag: Jaså det, nää, det vara bara som jag skrev.
Du: Förlåt?
Jag: Jag drog en rövare kan man säga.
Du: Sedan har vi fått klagomål på din klädsel. Jag har lusläst din ansökan och ingenstans berättar du att du går klädd som påskkärring.
Jag: (listigt) Du frågade inte.

Sensmoral: Stirra dig inte blind på det som står i receptet. Jag är inget provkök och jag äger inte ens en måttsats. En del av mina recept är därför högst ungefärliga vad gäller mängder och proportioner. När det gäller basingredienser spelar det mindre roll – matlagning är inte kemi. Men när det gäller kryddningen ska du lita till ditt eget smaksinne. Glöm därför inte att smaka av.



ca 400 g färsk laxfilé
2 vitlöksklyftor
1/2 – 1 dl kokosflingor (alternativt finhackade jordnötter, rostat sesamfrö eller dito solroskärnor)
1 dl kokt jasmin- eller basmatiris (helst överblivet ris från en annan dag)
1 rödlök
1 stor, mild chilifrukt
1 stånd fänkål
skvätt fisksås
pressad lime
jordnötsolja

Ta bort skinnet från laxen, skär fiskköttet i mindre bitar och kör till färs i mixer. Slå en rejäl skvätt jordnötsolja i en stekpanna och låt bli het. Lägg i det kokta riset och låt fritera någon minut. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper (det friterade riset ger den här rätten en krispig och lite knaprig textur som bryter av mot den mjuka laxen). Strimla grönsakerna och skiva chilin tunt och ställ åt sidan så länge. Finhacka vitlöken och slå lite jordnötsolja i en gryta eller stekpanna. I med vitlöken och låt fräsa en stund. Tillsätt därefter kokosflingor (eller något av alternativen) och låt steka med en knapp minut. Tillsätt laxfärsen och grönsakerna och fräs runt tills laxen verkar precis genomstekt – inte mer. Tillsätt det friterade riset. Smaka av med fisksås, pressad lime, salt och peppar. Servera med ris eller nudlar.

14 comments:

Unknown said...

Nä du Lotta, den här gången är du ute och cyklar.

Matlagning är VISST kemi och det underlättar faktiskt om man har LITE koll på vad som händer när man blandar saker. Jag lyckades exempelvis vid ett tillfälle göra en fiskstinkande majonäs istället för grillolja bara för att jag inte insåg att jag inte borde ha använt limejuicen som fisken hade marinerats i (protein från fisken i kombination med syran från limen och lite olivolja blev en jättefin emulsion...)

Att man sedan inte behöver en måttsats för att skapa god mat är en helt annan fråga. Det går att göra massor av kemiexperiment utan måttsats.

Jessica said...

Påskkärring?
Jag som trodde att din största tillgång var det lilla raketgeväret i handväskan ;). Eller var det en granatkastare?

Lotta Lundgren said...

Chop hjärtat, låt mig säga såhär: MIN matlagning är inte kemi. Men så innefattar den ännu inte hemvispad majonnäs. Imponerande.

Unknown said...

Om jag säger såhär då:

Tänker du analytiskt på din matlagning? Försöker du balansera smaker? Tänker du på konsistensen och färgen på maten du skapar och hur du ska få till de egenskaper du är ute efter (mer än bara smaken)?

Då är det kemi oavsett om du har läst det i kemiboken eller på baksidan av mjölpåsen.

Eftersom du uppenbarligen sällan följer recept slaviskt så antar jag att du ett antal gånger har hamnat i situationer när du måste rädda något som verkar bli helt paj. Då är det inte helt fel med lite insikt om hur fetter, syror, protein, socker, salt och mjöl av olika slag fungerar.

Klart att det är kemi. Mer eller mindre medveten.

Lotta Lundgren said...

Jaja, lite kemi är det väl då då. Fast skall jag vara ärlig så utgörs min vardagsmatlagning mer av ett gäng ingredienser som råkar stöta ihop av en ren tillfällighet.

Polly said...

Ingen måttsats?!? Oh my!

Jag, mäkta stolt, skapade dina portionslasagner häromdan. De med frikadeller i. My god vad gott det blev!

Unknown said...

Av en tillfällighet? Du är verkligen rolig!

björken said...

Som gravid med craving för fisk satt jag tidigare idag och surfade runt för att hitta nåt att stilla suget med. Mina stirriga, desperata ögon fastnade för din gryta med vitfisk, spenat och cockailtomat. Nu vill jag tacka dig, o hemmafru, där jag sitter mätt och nöjd med tung mage och humöret åter stabiliserat. Vid min svans, vad gott det var!

Lotta Lundgren said...

Polly, friskt vågat! Jag har fått massa gliringar för det där receptet. Någon tyckte att bilden påminde om en sämskinnspåse en påse med harpluttar i. Men jag tycker också att det blev bra.

Och Björken – alltid roligt att kunna bistå en havande kvinna!

Jessica said...

Nog för att jag då och då läser On Food and Cooking när det gått kapitals åt helvete men i övrigt så är det matlagning det handlar om, inte jordens undergång. Man kan lika gärna lattja runt like medan man ändå är igång.
Fuckar det upp sig totalt finns kebab-plejset på hörnet.

Karolina said...

Jag har en fråga som inte berör det här receptet: kan man använda inlagd piri-piri på samma sätt som torkad? Dvs samma mängder (eller skiljer de sig i styrka)? Ska man i så fall bara hacka ner den?

Tack för en vansinnigt bra blogg!

Madelene said...

Hej fru Lotta!
Jag hittade hit och tycker att din blogg är fantastisk!

Besök gärna min; http://madelenek.blogg.se

Vi ses på måndag!

Åsa said...

Åh! Så befriande att se dessa ord om att "ett gäng ingredienser som råkar stöta ihop av en ren tillfällighet" :)
Jag höftar och lägger till och ... nej dra ifrån blir ju lite svårt när man redan pressat lite för mycket citron förstås. Men av erfarenhet är det är ju då man har koll på vad man ska göra ;-)
Hämtar mycket inspiration och idéer från recept men fattas det en eller ett par ingredienser eller kryddor kan man ju laga utan eller lägga till vad man har och se hur det blir :)

Lotta Lundgren said...

Tack, tack för fina ord!

Karolina – du använder inlagd piri-piri på samma sätt som färsk – hacka fint och stek eventuellt i lite olja (på samma sätt som du gör med vitlök) innan du tillsätter övriga ingredienser. Ibland förlorar inlagd piri-piri lite av sin hetta, men då får du kompensera med större mängd!