Monday, February 11, 2008

Grönsaker med chèvre i pappersknyte

Det här receptet är min måndagspresent till alla er vegetarianer som alldeles frivilligt valt att hanka er fram på grönsaker, frukt, bär, rötter, nötter och annat man med god vilja och lång arm kan rota fram ur naturens skafferi. Någon kommer nu att höja ett pekfinger i luften och med viktig min förklara att chèvre inte är ett vegetariskt livsmedel. Vilket naturligtvis är helt korrekt. Men till och du med fingret måste väl ändå hålla med om att det är en milsvid skillnad mellan att ha ihjäl och äta upp en get, och att klämma den litegranna på juvret?För fyra personer:
4 ark fettbeständigt bakplåtspapper
4 skivor chèvre
1 stånd fänkål, broccoli eller litet huvud blomkål
1 rödlök
10 körsbärstomater
1 liten zucchini
knippe skärbönor, sockerärter, sockersnappsar eller haricot verts
1 citron
1/2 dl olivolja av bättre sort
1/2 dl flytande honung

Halvera körsbärstomaterna, ansa och skär bönorna i mindre bitar och skiva övriga grönsaker. Pressa citronen och blanda med olivolja och honung, salta och peppra. Lägg grönsakerna i en skål, slå över drygt hälften av dressingen och blanda runt. Portionera ut grönsakerna i mitten av varje bakplåtspapper, lägg chèvren på toppen, dra upp kanterna och fäst med lite snöre till fyra små påsar. Ställ påsarna i en ugnsfast form eller på plåt och grädda i ugn, 225°C, ca 15 minuter. Servera med resten av dressingen och grillad fisk eller tofu.

12 comments:

Jessika said...

varpå en riktig veggo skulle säga att honungen är för bina och getmjölken för att dia... ja, vad är korrekt term? get-avkommorna?

Översättarhelena said...

Sockersnappsar var väl ett utmärkt svenskt namn på denna grönsak!
Men Jessika, det heter ju killingar :)

erik fredrikson said...

Hej! Jag följer med nöje din fina matlagning MEN correct me if im wrong här MEN är inte bilderna lite lite sämre nu än de var i början. Har du bytt kamera? Bytt till miljövänliga glödlampor i köket kanske? Det är inte för att vara taskig alltså, jag bara undrar

polly said...

Fniss, klämma lite på juvret! Du är min idol! :-)

Karin said...

Tycker det later som ett fantastiskt trevligt recept!

Med vanliga halsningar fran en glad vegetarian

Åsa said...

Gott gott! Vilken tur att jag äter getost emellanåt.Mest blir det dock sojaprodukter istället för de mjölkbaserade.

Kanske är det mest veganer som skulle vifta med fingret. Många sk vegetarianer äter ju ägg, ost och andra mjölkprodukter. Och visst är det skillnad att äta dödat djur eller äta mjölken från ett levande. Men det är ju faktiskt inte bara djurrättsaktivister som är veganer och vegetarianer. Det kan finnas andra orsaker, som t ex sjukdomar, till valet att avstå från animalisk föda.

Smarta knyten med bakplåtspapperet om man inte har små ungsformar till flera portioner.

Åsa said...

Glömde ju en sak - jessika - honungen kommer väl ändå från blommorna va? bina hjälper ju bara till att samla ihop den. Inte kommer det väl honung ur de små bikropparna???

Världen är liten… said...

Ser verkligen jättegott ut, synd bara att jag har en Make som anser att lunch eller middag utan någon form av kött inte räknas som en riktig måltid..
Apropå Maken så är han laktosintolerant, har du något förslag på vad jag kan använda istället för t ex grädde (som smakar lika gott och inte skär sig) i såser och annat?

Ulrika said...

Hej Lotta.
Tänkte bara säga att det var himla kul att träffa dig igår.

Och getgrönsakerna ser yummy ut!

Lotta Lundgren said...

Erik! Det är svårt att plåta mat såhär års. Det beror på att dagsljuset antingen är obefintligt eller hårt och fult. Men snart är det vår. Då blir det fint igen.

Världen är liten – laktosintolerans är verkligen inte mitt ämne. Jag använder i och för sig hellre kokosmjölk än grädde och ibland har jag dragit i en klick tahine eller jordnötssmör för att få lite mjukare och gräddigare smak på mina grytor. Sojagrädde?

Låt din laktosintolerante karl göra reserach på det där och återkom vetja.

Ulrika – det var ömsesidigt!

Marlene said...

Nog kan jag tänka mej att klämma en get både här och där, för inte är jag vegetarian, men dessa grönsaker äääälskar jag så detta recept måste testas...

pia said...

som nån före mig påpekat, vegetarianer är inte alla veganer... min man, som f ö är just vegetarian, ska nog få testa det här. han har i lönndom provsmakat just getost, funnit det vara gott, så nu kommer han inte undan! han har i flera år påstått att just getost inte går att äta nämligen;)