Wednesday, February 20, 2008

Ångad fisk med citrongräs och kaffir-lime

I ett undanskymt hörn av den underjordiska delen av Söderhallarna, ligger H S Asien-livs. Bakom kassan står den ständigt lika tillmötesgående herr H S själv. På andra sidan kassan står ett envetet litet fruntimmer invirad i vad som ser ut att vara en broderad bordsduk. Fruntimret vill prompt bjuda hem herr H S på middag. Herr H S är mindre tilltalad av förslaget. Men se det bekommer henne inte det minsta. Han kan få komma på tisdag. Eller onsdag. Torsdag och fredag går också bra, liksom helgen. Damen tjatar. Herr H S svettas och stammar. Bordsduken rister och böljar. Nya datum och erbjudanden om hemlagat haglar över den motvillige middagsgästen. Det hela är plågsamt att se. Om du vill laga den här fisken kanske du måste ta vägen om HS Asien-livs först. Om damen i bordsduk fortfarande står och limmar på herr H S, var snäll och upplys henne att den stiliga kvinnan som tvinnar vårrullar i ett litet utrymme längre in i butiken, inte är vilken kvinna som helst. Utan herr H S:s fru.


1 ark fettbeständigt bakplåtspapper
ca 400 g fiskfilé (vad du vill utom torsk eller laxfisk)
4 citrongräs
1 lime
några kaffir-limeblad (kan uteslutas)

Salta fiskfiléerna lätt på båda sidor. Klipp ut en rundel ur bakplåtspappret, stor nog att täcka botten på din steamer (du som inte äger en steamer kan använda ett vanligt durkslag ovanpå en stor kastrull kokande vatten). Banka citrongräset till flis med lämpligt verktyg. Lägg citrongräset i botten, fiskfiléerna ovanpå, lite goda grönsaker bredvid och släng på lite kaffir-lime överst. Sätt steamern/kastrullen på plattan, på med locket och ångkoka fisken tills den är vit, ogenomskinlig och delar sig i lameller vid lätt tryck. Servera med basmati- eller jasminris kokt med saffran, samt fisksås och limeklyftor. Det blir fantastiskt bra kan jag lova dig. Ja, du kommer att känna dig som rena köksguden. Då kan du sända mig en liten tacksamhetens tanke.

11 comments:

Elin said...
This comment has been removed by the author.
Tomas said...

Man kanske även ska upplysa den inlindade frun om att hon har ett litet spädbarn att ta hand om och inte har tid att stå där hela dagen.

Samt - varför måste jag passera där? Lime-blad (torkade) och citrongräs är inga ovanliga saker i vanliga butiker idag.

Vad är det för övrigt för vacker fisk i din gryta? Tror jag satsar på lite hajmal och hoppas att odlingen av den gått rätt till. Jekla god fisk det.

EvaK said...

Å, vilken trevlig blogg! Jag har precis hittat den!

Jag gillar recept med kommentarer. Har själv just kommit in i en ny fas med hemlagad pasta (det kommer och går i vågor, lite jobbigt är det, men sååå gott!) Ett litet tips: om man vill ha mer fibrer i pastan och inte färga den gråbrun, testa att byta ut ca 1/5 - 1/4 av mjölet mot PO-fibrer (finns i välsorterade, vanliga mataffärer typ Ica och Coop.

Hälsa gärna på i http://lagombloggen.blogg.se - utsikt från staden Lagom, ett stenkast från Grönköping

cruella said...

Men yl! Inte torsk (OK) men inte laxfisk?!!

Hoki.

Hos herr HS måste jag nästan alltid handla av de strategiskt placerade sesamgodisarna eftersom jag annars inte får använda kreditkort. Jag tror han prissätter så man alltid hamnar just under hundringen, även om man tycker man köpt både det ena och det andra.

Lotta Lundgren said...

Inte laxfisk var en ren chansning från min sida – pratade idag med en vän som ångat lax med citrongräs och hävdade att det blev toppen. Så jag reviderar mitt recept.

Terese said...

Å dette ser veldig godt ut! Dette skal jeg ha til middag i dag.

Takk for en veldig bra blog, jeg har fått mye inspirasjon fra deg min hemmafru. :)

RANA said...

Jag ber till gud eller annan lämplig varelse att jag får mod nog att utföra det där konststycket. Och ja ja ja. Jag ska i så fall tänka på dig.

Lotta Lundgren said...

Du behöver inget mod! Det är superenkelt! Bara gört!

cattaess said...

Den där fisken ser rasande god ut, vad är det för sort egentligen?

Jag tog med en utskriven bild till min fiskhandlare men han går bet, så please do tell.

Lotta Lundgren said...

Det är nilaborre!

lina.hedberg said...

ojojoj inte bra att köpa nilaborre, riktigt skitig industri både för miljön och för de stackars människor som arbetar med produktionen. Se länk: http://www.svd.se/kulturnoje/film/artikel_23793.svd