Sunday, February 3, 2008

Blomkål med parmesanbechamel och bacon

Vi befinner oss på en svensk reklambyrå på 1970-talet, mitt bland dåtidens skarpaste kreativa krafter. Stället är smockat med karlar i manchesterkostym och vid ett av de många vita skrivborden sitter Lasse Åberg med ett gåtfullt leende på läpparna. I mötesrummet med skjutdörr av glas, glor två unga män med dålig hållning ner i varsitt ritblock. Då och då suckar någon av dem bekymrat. Borta vid receptionen står en blek och fläskig gubbe och skäller ut byråns största kund med sådan emfas att kundens lugg blåst bak över hjässan. Plötsligt börjar en av de två bekymrade klottra i sitt block. Han river ut pappersarket och fäster det på väggen. Ovanför en teckning av ett tåg läser vi rubriken "Vad vet Du om enhetslast?" Den fläskige borta vid dörren kastar en blick på skissen och avbryter sig. "Brittis, ringer du Opris och bokar bord? Grabbarna har värpt guldägg igen". Grabbarna får välja vad de vill på hela Operakällarens meny. De fastnar båda för blomkål med ostsås och skinka. Nubbe till det. Är det fest så är det.1 blomkålshuvud
2 paket bacon
klick smör
ca 3 msk mjöl
ca 4 dl mjölk
ca 2 dl riven parmesan, fluffig mängd

Ta bort bladen från blomkålshuvudet, skär bort den utskjutande rotstocken och putsa bort eventuella mörka fläckar med kniv. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull och sänk ner hela blomkålshuvudet. Hur länge det skall koka är svårt att säga eftersom det helt och hållet beror på storleken. Kokar blomkål för länge blir smaken besk (tänk brysselkål) och konsistensen mjölig. Prova mjukheten med gaffel då och då. Det ska gå att spetsa huvudet på en gaffel men det skall kräva lite tryck.

Stek baconet knaprigt på det sätt du anser vara lämpligast. Smält smöret, sänk värmen, vispa i mjölet, fyll under omrörning på med lite av mjölken i taget och låt stå och bubbla en stund. Rör ner osten, smaka av med salt och peppar, och servera med kokt potatis.

13 comments:

Comley said...

appappappappapp! "Ansa och koka blomkålshuvudet tills det mjuknat utan att förlora spänsten." med risk för att bli skjuten i smaklökarna av alla redan trestjärniga kockar som läser din sida måste jag ändå fråga efter mer exakta instruktioner. ansandet - check, kokandet -huh? blomkålskok är en för mig ännu icke-erövrad värld. led mig mot ljuset, lotta.

Ms Garbo said...

Barndom, ljuva barndom!!

Mamma kokade ett helt blomkålshuvud, serverade med knaperstekt bacon och bechamelsås - det här var långt innan parmesan upptäkts av oss nordbor...

Idag minns jag inte vad jag tyckte om rätten, antagligen tyckte jag den var bedrövlig.
Nu ska jag nog undersöka saken igen, med parmesan *s*

Johanna said...

Du har hört det förut, men tänk om du var min hemmafru! Mmm, smaklökarna vattnas av att läsa dina recept, de två senaste kommer definitivt att avprövas (eller kanske snarare våldföras) i en vegetarisk version.

Marlene said...

Det där låter ju helt underbart gott. Får se om hemmafrun i detta huset kan tänkas tillaga detta imorgon, ingredienserna finns redan.

Lotta Lundgren said...

Comley, du har naturligtvis helt rätt. Jag skall genast förtydliga mig. Läs receptet igen!

Min mamma, eller om det var pappa, lagade också blomkål med ost-och skinksås långt in på 80-talet. Jag mindes det som en ganska blek maträtt, men minnet är rätt dåligt på att bevara smaker visade det sig. För det här var inte dumt alls.

Kinna said...

Barndomsmat - jag bara ääääälskar kokt blomkål, men vi gjorde den som du minns den, med skinkstuvning och serverade den med hårdkokta halverade ägg runtomkring.

Lotta Lundgren said...

Hårdkokta ägghalvor är ju fruktansvärt sjuttis och bra! Det ska jag göra nästa gång. Roligt att den här rätten blev så uppskattad. Det hade jag faktiskt inte väntat mig. Mycket intressant.

Ank said...

Hej. Uj uj vad hederlig mat. Jag är inte vegetarian, men Johanna som tänkte ge sig på receptet utan bacon måste få ett tips på vägen; Min kompis Lollos mamma strödde smörstekt ströbröd över nykokt blomkål. Låter inte klokt, men det var skitgott!
För övrigt grubblar jag mycket över vilken byrå du syftar på och vilka hösäckar det var som satt och slokade bakom glasdörrarna. Den fläskige borde/torde vara Leon - eller vad vet väl jag, enkla människa? Hej från Annika som verkligen gillar din jätteroliga och inspirerande blogg

Anonymous said...

Tänk att jag hittar din blogg samma dag som jag själv står och lagar en middag med blomkål. dock en modärnare rätt, tja kanske i sverige...
Härlig sida med massor av matinspiration.

Lotta Lundgren said...

Ank, jag vet inte vilka de två bekymrade var. Men jag vet att en SJ-annons med rubriken Vad vet Du om enhetslast? ovanför en sprängskiss på ett tåg vunnit guldägg. Kan det ha varit 1971? -72? -73? Förmodligen hette grabbarna Lars och Lars. Det gjorde nittio procent av alla som jobbade på annonsbyrå på den tiden.

Ulrika. Det finns inga tillfälligheter. En annan gammal reklamare som troligtvis också heter Lars har skrivit minst en bok i ämnet. Där kallas sådana här blomkålsincidenter för synkronism.

Karin said...

Hackade hasselnotter frasta i smor kan funka om man vill ha ett vegetariskt alternativ till bacon.. Tror jag! Det funkar bra till broccoli iallafall, och det ar ju lite samma sak eller hur...

...och snart Stockholm said...

Åh vad gott tyckte både jag, maken och de små! Snyggt också :-)
Har nyss upptäckt din blogg - vilken TUR. För den hade jag inte velat gå miste om. Du är för rolig. Och recepten kalasbra!

Lotta Lundgren said...

Haha. Tack, tack och välkommen hit!