Wednesday, May 23, 2007

Chicken Bi Bim Bap, fristil

För att hålla bättre koll på familjens ekonomi har jag som ambition att från och med nu gradera mina köp enligt en stigande skala som sträcker sig från Transaktion (salt, mjölk, tomat på burk), Inköp (hel kyckling, låda jordgubbar), Investering (stor klabbe parmesan, olivolja av bättre sort) samt Vansinnesdåd (allt du kan köpa på Rivalbageriet). Tanken är att försöka minimera antalet Vansinnesdåd per Transaktion och på så vis spara tiotusentals kronor.



3 portioner ris, helst japanskt rundkornigt
3 ägg (eller ett per person)
2 kycklingfiléér
1 avokado
härva kimchi eller vanlig surkål (kan uteslutas)
ca 1 dl valfria pickles
1/2 knippe rädisor
cashewnötter

färdig Bi Bim Bapsås
eller
3 tsk piri-piri på flaska (se asienlivs)
snabb skvätt risvinäger
1 pressad lime
1 tsk Hoisin-sås eller 1 tsk socker
ev en liten klyfta finhackad vitlök
2 msk vatten

Eftersom Bi Bim Bap är koreanernas motsvarighet till vår pyttipanna anser jag att man kan blanda i lite vad som helst. Enda regeln man möjligtvis kanske skall hålla sig till är att satsa på grönsaker som är lite krispiga till sin karaktär. Egentligen skall man nog marinera kött och grönsaker, men det har i alla fall inte jag tid med.

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Skär rent kycklingfiléerna från eventuella tråkigheter och stek ca 1 minut på båda sidor i lite olja. Vill du ha snygg färg på kycklingen så kan du pensla köttet med lite kinesisk soja innan stekning. Placera därefter på plåt eller i ugnsfast form och stek klart i ugn på 200°C, knappt 15 minuter. Ta ut, täck med aluminiumfolie eller bakplåtspapper, lägg över en kökshanduk eller något annat som isolerar bra och låt vila minst 15 minuter så att köttsaften hinner sprida sig och göra kycklingen saftig.

Riv eller skiva rädisorna. Krama vinägern ur surkålen (om du inte använder kimchi alltså) och skvätt över lite pressad lime. Skiva avokadon. Rosta nötterna i torr panna. Stek äggen på båda sidor. Blanda ingredienserna till såsen. Skiva kycklingfiléerna. Skeda upp ris i skålar, arrangera kött, ägg, grönsaker och nötter ovanpå och häll över såsen.

Saturday, May 19, 2007

Ratatouille med getost och oliver

Den här rätten drar du ihop på knappt tio minuter med en unge på armen samtidigt som du snabbstädar lägenheten, läser ledaren i DN, ringer mäklaren, bukandas, plockar ur diskmaskinen, bokar om lunchen nästa tisdag, arrangerar konstfulla stilleben, kommer på vad du skulle sagt till den där otrevliga människan på Rivalbageriet, stickar klart den där halsduken, okej kanske inte stickar klart den där halsduken, men strunt i den, det är ändå snart juni. Mat kan inte bli enklare än såhär. Inte så mycket godare heller. Servera med stark korv eller grillad kyckling.



1 liten aubergine
1 rödlök
1 röd paprika
ca 15 körsbärstomater, gärna gula och röda
1 skiva chèvre
näve goda oliver
1 citron
1 tsk socker
1 nypa torkade örtkryddor

Klyv körsbärstomaterna och skär ner övriga grönsaker i grova bitar. Slå en skvätt olivolja i en gryta och häv i lök, paprika och aubergine. När de börjar mjukna, tillsätt saften av den pressade citronen och socker. Tillsätt tomaterna och smaka upp med örtkryddor, flingsalt och nymalen svartpeppar. Tillsätt oliver och smulad chèvre precis före servering.

Friday, May 18, 2007

Clam chowder med rökt fläsk och spenat

Det är fortfarande omöjligt att få tag på vongole och jag funderar på att börja odla egna. Allt som behövs är några stadiga rep med flöten upptill, en säck majsmjöl samt ett gäng brunstiga avelsmusslor. Såhär går det till: först lägger man ut repen på lämplig plats i havet. Sedan låter man avelsmusslorna göra vad de skall med varandra i anslutning till repen. De små musselbarnen simmar därefter fram till repen och klänger sig fast i dessa. Då och då simmar man ut till flötena med några nävar majsmjöl som man sprider i vattnet kring repen. Av majsmjölet växer sig musslorna feta och goda. När man är nöjd med storleken skördar man sina vongole. Får man några över kan man sälja dem och bli rik som ett troll.



2 burkar vongole eller vanliga fattigmansmusslor
1 bit rökt fläsk eller 1 paket bacon
1 paket färsk bladspenat
4 stora potatisar (helst färskpotatis)
1 gul lök
4 dl mjölk
4 dl kycklingbuljong
nypa cayennepepppar

Skär bort svålen och tärna fläsket. Koka potatisen och tärna den också. Hacka löken. Fräs fläsket på låg värme i en tjockbottnad gryta tills fettet smält ner och köttet mörknat något. Tillsätt lök och potatis och fräs runt en stund. Tillsätt buljong och låt koka upp. Tillsätt mjölken och musslorna med spad och låt bli varmt. Smaka upp med salt, peppar och cayennepeppar. Tillsätt spenaten strax före servering.

Monday, May 14, 2007

Spaghetti pomodori med kikärtstfriterade kronhjärtan

Allt talar för att det är vegetabilier man skall äta, inte djur. Djur avskyr att bli slaktade och uppätna. Grönsaker som får syn på en människa som kommer farande med yxa i hand står däremot lugnt kvar som vore detta beteende det mest naturliga i världen. Jag beundrar djupt alla vegetarianer. Jag önskar verkligen att jag kunde bli som ni. Jag beundrar även alla er som är duktiga i många sporter, speciellt fotboll, utförsåkning, tennis samt hopp över litet staket med bara ena handen i och sträckta ben med fötterna käckt ihop åt ena sidan. Men man är som man är. Det närmaste sport jag kommer är att slunga sallad. Och jag vill verkligen äta lite kött då och då.



1/2 sats minimalistisk tomatsås (för recept se 28 april)
1 burk kronhjärtan
1/4 kruka basilika (kan uteslutas)
ca 1 dl parmesan, riven på den finare sidan av rivjärnet
en assiett kikärtsmjöl/vanligt mjöl/panko
solrosolja till fritering
spaghetti av god kvalitet

Gör tomatsåsen. Koka upp vatten till spaghettin. Plocka basilikan på så många blad som du tycker är lämpligt. Riv parmesan.

Lägg spaghettin i det kokande vattnet. Ta fram en wok och slå i ungefär en centimeter olja och hetta upp. Doppa lätt urkramade kronhjärtan i mjöl (om du använder panko måste du doppa dem i uppvispat ägg först) och sänk ner i den heta oljan. Fritera ungefär två minuter, vänd en gång så att alla hjärtan hinner bli gyllenbruna på alla sidor. Ta upp ur oljan och låt rinna av på hushållspapper.

Rör ner den rivna osten i tomatsåsen precis innan servering. Servera med nykokt pasta, kronhjärtan och eventuell basilika.

Saturday, May 12, 2007

Thailändsk biffsallad med mango

Som barn var jag konstant sugen på godis. Under 80-talet övergick godissuget gradvis till ett sug efter att ha jättestort lockigt hår. I början av nittiotalet var jag sugen på att vara en tjej som alltid gick omkring i skinnbyxor. Och idag, 12 maj 2007, är jag något så fruktansvärt sugen på thailändsk biffsallad. Kanske kommer jag om tio år titta tillbaka på idag och skämmas lite.



300 gram bra kött, exempelvis kalventrecôte
1 mogen mango
1 kruka mynta
1 kruka koriander
ett gäng grönsaker t ex:
1/2 zucchini
15 körsbärstomater
1 rödlök
hutt kinesisk soja

Dressing:
3 msk solrosolja
3 msk japansk soja
3 msk vatten
1/2 msk sesamolja
2 lime
3 vitlöksklyftor
1 tsk socker
2 – 4 piri-piri, torkade eller färska

Gör dresseingen först: Hacka vitlöken fint gör detsamma med piri-pirin om du valt färsk eller stöt till pulver i mortel om du valt torkad. Pressa lime och blanda med solrosolja, sesamolja, vatten, socker och soja.

Skiva löken fint, skala och skiva mangon, skär zucchinin i stavar, klyv tomaterna, hacka örtkryddorna grovt, skär bort allt fett från köttet och strimla.

Hetta upp olja i en wok och stek snabbt zuccinin. Ta upp och häll på ny olja. När den är het, stek köttet snabbt och skvätt över lite mörk kinesisk soja framåt slutet av stekningen.

Blanda dressing, kött, mango, örtkryddor och grönsaker. Servera med kokt ris.

Thursday, May 10, 2007

Lammbollar med bacon, oliver och myntayoghurt

Somliga är rädda för nya smaker och annorlunda mat. Själv är jag rädd för Carin Hjulström. Det här är ett okonstigt recept för de allra ängsligaste. Tänk på att det kan stänka lite i smöret när du steker bollarna.



1 litet paket lammfärs
2 paket bacon
1 dl oliver utan kärna
1 gul lök
matlagningsyoghurt
torkad mynta

Lägg baconskivorna på ett bakplåtspapper och in i ugnen på 175°C (har du microvågsugn lägger du dem mellan lager av hushållspapper) tills fettet smält och fläsket blivit knaprigt (men inte så knaprigt att du kan smula sönder det). Ta ut och låt rinna av. Hacka löken, bacon och oliverna och blanda med köttfärsen. Salta, peppra och forma till lagom stora bollar. Stek i smör.

Blanda youghurt med en nypa mynta, en nypa socker, en droppe vitvinsvinäger eller pressad citron och en nypa salt.

Servera med sallad (vi körde grönsallad, tomater, sockerärtor och rostade solrosfrön), kokt färskpotatis eller bröd.

Wednesday, May 9, 2007

Fräscha kebaben med balsamicokyckling

Jag har aldrig ätit kebab. Det är något med den där blanka, roterande stolpen av pressat kött som fått mig att tappa modet. När jag nu sitter och funderar på det här med kebab så slår det mig – flisar dom inte av kebabslamsorna med en sorts korta svärd? För det är i sådant fall en väldigt elegant detalj i sammanhanget. Allt för lite mat tillreds med hjälp av svärd. Om jag en gång öppnar restaurang skall vi bara laga mat med svärd. Minsta vitlöksklyfta skall hackas med sabel och värja. Nej, nu berättar jag inte mer. Den här affärsidén kan vara värd miljoner.



6 pita-bröd
2 kycklingfiléer
1 kruka trevlig sallad
valfria grönsaker, t ex paprika, tomat, avokado, rödlök eller gurka
kanske några feferoni
stor klick matlagningsyoghurt
bit stark ost
hutt balsamvinäger

Skär bort allt elände från kycklingen och skiva köttet i långa, tunna skivor. Slå en hutt olivolja i en stekpanna och stek snabbt kycklingen på båda sidor. Häll mot slutet på en skvätt balsamvinäger, salta, peppra och dra ner värmen till lägsta tjofräs.

Riv eller smula osten och blanda med matlagningsyoghurt. Värm pita-bröden i ugnen tills de sväller upp. Ta ut och fyll med kyckling, grönsaker, sallad och yoghurtsåsen.

Jag vet att det här var ett ganska ospännande recept men man kan inte käka spännande jämt. Det gäller mig och det gäller dig.

Sunday, May 6, 2007

Nässelsoppa utan nässlor med pocherat ägg och parmachips

Idag gjorde sommaren ett nytt försök att göra ett trovärdigt intryck på Stockholm och vips blev jag sugen på att laga nässelsoppa. Frågan är bara: vart hittar man nässlor i denna välansade stad? Svaret är enkelt: på en gammal ovårdad grav som tillhör någon extra illa omtyckt människa som alla bara velat gräva ner och glömma bort. Där växer det garanterat små späda, saftiga nässlor i mängder. Den lilla haken är att man inte kan förvänta sig att ens närmaste har lust att äta någonting som vuxit på en snuskig gammal grav. Så det blir inga nässlor.



1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ägg per person
2 skivor parmaskinka per person
2 – 3 dl hackad djupfryst spenat
2 1/2 dl mjölk eller tunn grädde
2 1/2 dl kycklingbuljong

Samt minst en sak av följande:
1/2 låda färsk ruccola (ger stark, pepprig smak)
1 knippe färsk grön sparris
3 mogna avokado
1 kruka färsk basilika (kombinera bara inte med ruccola)

Hacka löken fint och vitlöken finare. Fräs en stund i smör och tillsätt spenaten. Om du valt sparris, koka den ett par minuter innan du mixar den. Övriga tillägg mixas råa (eftersom ruccolan och basilikan är lite torrare så kan du behöva tillsätta lite vatten. Kom också ihåg att dessa två bladväxter helst inte skall koka – då förstörs smaken). Tillsätt buljong och mjölk/grädde och smaka upp med salt och peppar – men håll igen med saltet eftersom skinkan tillför ytterligare sälta. Värm upp soppan strax innan servering.

Bred ut skinkan på ett bakplåtspapper och rosta i ugn på 175°C tills skinkan är mörk och spröd.

Koka upp vatten i en kastrull och ta av värmen. Knäck äggen i varsin kopp och häll sedan ned i vattnet, ett och ett. Låt stå så ca 7 minuter innan du tar upp och serverar i soppan.

Spaghetti med grillade salsiccias

Idag vill jag att du lägger en ny punkt till din lista över "100 saker att göra innan jag dör". Det är punkten Äta Fänkålskryddad Salsiccias från Cajsa Varg. Jag inser naturligtvis precis hur förmätet det är att hänvisa människor till en matbutik i Stockholm när ni som läser gör det från så skilda platser som Kalix, Barcelona, Göteborg, Luleå, Mycklebost, Sundsvall, Los Angeles, Vaasa, Dundee, Anundsböle, Bredåker, Glommen, 28 de Septiembre, Sydney, Beijing, Boca del Rio, Mölndal, Oppengaard och så vidare, men observera att det räcker om ni fixar korven innan ni dör. Och dit är det långt så bra som ni äter.



1 sats minimalistisk tomatsås
1/2 kilo fänkålskryddad salsiccias
näve oliver

Den salsiccias jag syftar på är en italiensk handstoppad korv med stor smak av välsaltat fläsk, lardo och fänkålens nästan lakritsliknande ton. Det här är korv på liv och död, och troligtvis det största hot mot vegetarianismen som passerat genom en svensk dagligvarubutik. Kort sagt en unforgettable korv som också kostar därefter, närmare bestämt 299 kr kilot.

Lägg inte kylskåpskalla korvar i grillpannan. Låt dem istället ligga framme ett par timmar i rumstemperatur. Pensla en grillpanna med bara en aning olja och låt bli varm. Klipp isär korvarna, pricka med sticka och ta bort snören. Lägg i pannan och stek länge på medelvarm temperatur – minst 10 minuter på varje sida.

Servera med nykokt pasta, tomatsås, eventuellt några oliver samt en bättre chianti.

Tuesday, May 1, 2007

Lax och risnudlar som sushi fast tvärtom

Vad är det som är så gott med sushi? Små kalla klumpar som luktar fisk och avnjuts ur frigolitlåda med sträva träpinnar. Kom igen nu. Vad är det som är så gott? Jag skall berätta vad det är som är så gott med sushi. Det är smakerna. Det sötklibbiga riset, den ännu sötare, nästan parfymerade ingerfäran, syran i risvinägern, den pepprigt heta wasabin, den feta konsistensen i fiskskivorna, sojans sälta. Det vill säga samma smaker som återkommer i den här rätten.



300 g färsk lax
1 paket risnudlar
2 avokado
knippe sparris
3 msk mirin risvinäger
3 msk japansk soja
1 msk socker
1/2 msk wasabi
2 msk sesamfrö

Den här rätten tar ungefär 15 minuter att laga, men skall allt serveras varmt samtidigt måste du planera. Risnudlarna skall koka i 3 minuter. Laxen går helt klar på 10 minuter i ugn i 200°C, men vill du ha en rå kärna så tar du ut den redan efter 5 minuter.

I övrigt skall du:
1. Blanda mirin, soja, socker och wasabi och rör tills sockret löst sig.
2. Rosta sesamfröna i en torr panna så att de får lite färg.
3. Blanchera sparrisen några sekunder i kokande vatten.
4. Klyva, kärna ur, gröpa ur och skiva avokadon.

Spola av de färdigkokta nudlarna med varmt vatten och blanda med soja-dressingen. Servera med lax, avocado, sparris. Toppa med sesamfrö.