Friday, May 18, 2007

Clam chowder med rökt fläsk och spenat

Det är fortfarande omöjligt att få tag på vongole och jag funderar på att börja odla egna. Allt som behövs är några stadiga rep med flöten upptill, en säck majsmjöl samt ett gäng brunstiga avelsmusslor. Såhär går det till: först lägger man ut repen på lämplig plats i havet. Sedan låter man avelsmusslorna göra vad de skall med varandra i anslutning till repen. De små musselbarnen simmar därefter fram till repen och klänger sig fast i dessa. Då och då simmar man ut till flötena med några nävar majsmjöl som man sprider i vattnet kring repen. Av majsmjölet växer sig musslorna feta och goda. När man är nöjd med storleken skördar man sina vongole. Får man några över kan man sälja dem och bli rik som ett troll.



2 burkar vongole eller vanliga fattigmansmusslor
1 bit rökt fläsk eller 1 paket bacon
1 paket färsk bladspenat
4 stora potatisar (helst färskpotatis)
1 gul lök
4 dl mjölk
4 dl kycklingbuljong
nypa cayennepepppar

Skär bort svålen och tärna fläsket. Koka potatisen och tärna den också. Hacka löken. Fräs fläsket på låg värme i en tjockbottnad gryta tills fettet smält ner och köttet mörknat något. Tillsätt lök och potatis och fräs runt en stund. Tillsätt buljong och låt koka upp. Tillsätt mjölken och musslorna med spad och låt bli varmt. Smaka upp med salt, peppar och cayennepeppar. Tillsätt spenaten strax före servering.

No comments: