Tuesday, May 1, 2007

Lax och risnudlar som sushi fast tvärtom

Vad är det som är så gott med sushi? Små kalla klumpar som luktar fisk och avnjuts ur frigolitlåda med sträva träpinnar. Kom igen nu. Vad är det som är så gott? Jag skall berätta vad det är som är så gott med sushi. Det är smakerna. Det sötklibbiga riset, den ännu sötare, nästan parfymerade ingerfäran, syran i risvinägern, den pepprigt heta wasabin, den feta konsistensen i fiskskivorna, sojans sälta. Det vill säga samma smaker som återkommer i den här rätten.



300 g färsk lax
1 paket risnudlar
2 avokado
knippe sparris
3 msk mirin risvinäger
3 msk japansk soja
1 msk socker
1/2 msk wasabi
2 msk sesamfrö

Den här rätten tar ungefär 15 minuter att laga, men skall allt serveras varmt samtidigt måste du planera. Risnudlarna skall koka i 3 minuter. Laxen går helt klar på 10 minuter i ugn i 200°C, men vill du ha en rå kärna så tar du ut den redan efter 5 minuter.

I övrigt skall du:
1. Blanda mirin, soja, socker och wasabi och rör tills sockret löst sig.
2. Rosta sesamfröna i en torr panna så att de får lite färg.
3. Blanchera sparrisen några sekunder i kokande vatten.
4. Klyva, kärna ur, gröpa ur och skiva avokadon.

Spola av de färdigkokta nudlarna med varmt vatten och blanda med soja-dressingen. Servera med lax, avocado, sparris. Toppa med sesamfrö.

No comments: