Saturday, May 12, 2007

Thailändsk biffsallad med mango

Som barn var jag konstant sugen på godis. Under 80-talet övergick godissuget gradvis till ett sug efter att ha jättestort lockigt hår. I början av nittiotalet var jag sugen på att vara en tjej som alltid gick omkring i skinnbyxor. Och idag, 12 maj 2007, är jag något så fruktansvärt sugen på thailändsk biffsallad. Kanske kommer jag om tio år titta tillbaka på idag och skämmas lite.300 gram bra kött, exempelvis kalventrecôte
1 mogen mango
1 kruka mynta
1 kruka koriander
ett gäng grönsaker t ex:
1/2 zucchini
15 körsbärstomater
1 rödlök
hutt kinesisk soja

Dressing:
3 msk solrosolja
3 msk japansk soja
3 msk vatten
1/2 msk sesamolja
2 lime
3 vitlöksklyftor
1 tsk socker
2 – 4 piri-piri, torkade eller färska

Gör dresseingen först: Hacka vitlöken fint gör detsamma med piri-pirin om du valt färsk eller stöt till pulver i mortel om du valt torkad. Pressa lime och blanda med solrosolja, sesamolja, vatten, socker och soja.

Skiva löken fint, skala och skiva mangon, skär zucchinin i stavar, klyv tomaterna, hacka örtkryddorna grovt, skär bort allt fett från köttet och strimla.

Hetta upp olja i en wok och stek snabbt zuccinin. Ta upp och häll på ny olja. När den är het, stek köttet snabbt och skvätt över lite mörk kinesisk soja framåt slutet av stekningen.

Blanda dressing, kött, mango, örtkryddor och grönsaker. Servera med kokt ris.

5 comments:

Cecilia said...

det ser fantastiskt gott ut! Tycker om din blogg, skarpt :)

Barbara Buzz said...

Jag blir också väldigt sugen på thaibiff och en liten liten kall singha kanske.

Snyggt uppläggningsfat! Very asian.

Lotta Lundgren said...

Tack raringar.

Zara said...

Vill bara säga att du är sjukt rolig och att din blogg är jättejättebra. När min kille slutar larva sig och börjar äta kött och fisk, och jag kan återutveckla mitt matlagningsintresse, ska jag börja använda dina recept. Tills vidare uppskattar jag bilderna och humorn.

Ellakrogsvägen 6 said...

Grymt gott. Lagade till en liten portion till mig och min sambo ikväll.