Sunday, May 6, 2007

Nässelsoppa utan nässlor med pocherat ägg och parmachips

Idag gjorde sommaren ett nytt försök att göra ett trovärdigt intryck på Stockholm och vips blev jag sugen på att laga nässelsoppa. Frågan är bara: vart hittar man nässlor i denna välansade stad? Svaret är enkelt: på en gammal ovårdad grav som tillhör någon extra illa omtyckt människa som alla bara velat gräva ner och glömma bort. Där växer det garanterat små späda, saftiga nässlor i mängder. Den lilla haken är att man inte kan förvänta sig att ens närmaste har lust att äta någonting som vuxit på en snuskig gammal grav. Så det blir inga nässlor.1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ägg per person
2 skivor parmaskinka per person
2 – 3 dl hackad djupfryst spenat
2 1/2 dl mjölk eller tunn grädde
2 1/2 dl kycklingbuljong

Samt minst en sak av följande:
1/2 låda färsk ruccola (ger stark, pepprig smak)
1 knippe färsk grön sparris
3 mogna avokado
1 kruka färsk basilika (kombinera bara inte med ruccola)

Hacka löken fint och vitlöken finare. Fräs en stund i smör och tillsätt spenaten. Om du valt sparris, koka den ett par minuter innan du mixar den. Övriga tillägg mixas råa (eftersom ruccolan och basilikan är lite torrare så kan du behöva tillsätta lite vatten. Kom också ihåg att dessa två bladväxter helst inte skall koka – då förstörs smaken). Tillsätt buljong och mjölk/grädde och smaka upp med salt och peppar – men håll igen med saltet eftersom skinkan tillför ytterligare sälta. Värm upp soppan strax innan servering.

Bred ut skinkan på ett bakplåtspapper och rosta i ugn på 175°C tills skinkan är mörk och spröd.

Koka upp vatten i en kastrull och ta av värmen. Knäck äggen i varsin kopp och häll sedan ned i vattnet, ett och ett. Låt stå så ca 7 minuter innan du tar upp och serverar i soppan.

2 comments:

Sara (ibland Albin) said...

Annars kan man ta bussen till förorten, jag blev smärtsamt medveten om alla nässlor vi har runt huset under våran vårstädning i lördags. Här på Hägerstensåsen finns det massor, en bit från trafiken också, man vill ju inte bli förgiftad på köpet.

Lotta Lundgren said...

Jag kan inte komma och äta upp dina nässlor. Det är ju som att stjäla karameller från ett barn. Men Hägerstensåsen är ett tips jag lägger på minnet. Tack.