Tuesday, March 18, 2008

Lätta ditt hjärta – vinn en jättegammal sleten kokbok!

Jag är på jakt efter Sveriges sämsta mataffär. Sämsta i betydelsen skralt, smalt och dåligt sortiment. Trånga gångar, vissna färskvaror, dammiga konserver och dålig belysning ger pluspoäng. Jag söker matbutiken Gud glömde. Matbutiken ingen borde behöva handla i men ofta måste, eftersom alternativen lyser med sin frånvaro.

Brukar du handla där? Skriv och berätta! Bespara oss inga detaljer!

Bästa tips belönas (belönas och belönas, detta är helt enkelt vad jag har att erbjuda) med mitt sista referensexemplar av Köksskolan, den där boken som jag skrev när jag var ung. Den är lite solblekt över ryggen men övrigt i prima skick.

Jag väntar med spänning och korar en vinnare den 15 april.

33 comments:

Ms Garbo said...

*ASG*

PLÄTTLÄTT!

VI Norsborg - eller som den nu heter: "NMC" - Norsborgs MatCentrum.

Jag ska, för din skull, he mig dit - något som jag aktivt undviker - för att fotografera eländet. Jag lovar dig, du kommer förstå vad jag menar...

Lotta Lundgren said...

Hurra!

Jessika said...

När jag pluggade, vilket nu är ett antal år sedan, så fanns det där en liten trist affär som man kunde gå till när Ica och Konsum (som låg vägg i vägg med varandra för övrigt) stängde kl. 19. Den hette matnära men kallades skitnära och det var inte för att det låg så nära. Butiken spelade på det där, antingen var de idioter eller så hade de en känsla för skämt som jag nog inte upplevt sedan dess. Den där butiken fick man för övrigt gå in i och backa ut ur.
Den stängde sen, undrar om de inte rev den t o m. Och det är tio år sen.

Jenny said...

ICA Baronen, Odengatan, Stockholm. Ett av stans bästa lägen med i vart fall Stockholms sämsta utbud. Med tanke på kundunderlag och läge är denna butiks nivå avseende utbud, fräschör och ambitioner under all kritik. Häromdagen ägnade jag mig, under stigande frustration med allt kletigare fingrar, åt att försöka hitta åtminstone EN anständig tomat i lådan med alla ruttna, stötta, sorgliga ursäkter till tomater (och då var jag ändå beredd att acceptera en hård smaklös holländsk tingest). Det kan hända att man en vanlig onsdag inte kan hitta gul lök och "delikatessdisken" är ett skämt. Någon borde tala om för handlaren att det krävs lite mer än några paket grissinipinnar i vad som liknar en såndär trähink som kan finnas i bastun avsedd för vatten (fast liten förstås) och fyra burkar fikonmarmelad med tjärat snöre kring locket för att det skall kunna kallas delikatessdisk. Behöver jag fortsätta? Möjligen diskas mitt bidrag på den grund att jag jobbar mycket nära Hötorgshallen och därmed borde kunna säga hejdå Baronen! för alltid. I så fall har jag i alla fall fått lätta lite på trycket. Glad påsk!

zelca said...

Åhh, äntligen ett tillfälle att spy galla över Vi Bagartorpsringen i Solna. Trånga gångar, riktiga surtanter inte en ekologisk frukt eller grönsak så långt ögat når. Dessutom - är det inte Vi som stoltserar med att bara ha kvalitetsvaror? - en massa skruttiga lågpris-transfettsvaror på stora pallar. De är dessutom Posten-paketombud och man måste traska förbi köttsågen (ungefär) ut på lagret när man ska ha sitt lilla paket. Med barnvagn. Nu fick du igång mig ... Jag försöker undvika den i största möjliga mån, men ibland så bara måste man.

Lotta Lundgren said...

Än leder VI ligan! Det här är fruktansvärt spännande!

Kommer ICA komma igång framåt upploppet?

Eller kommer Coop rycka ifrån på sista raksträckan?

Ja, det kan vi bara spekulera i. Jag hoppas på en fortsättning. Som jag hoppas.

Mangobruden said...

Jag är osäker på om det här gills men det finns en urusel Netto-butik på Regementsgatan i Malmö. Jag vet att Nettos image är att vara ganska usel, frågan om det får vara så här fanatiskt usel.

Man får vada genom, pensionärer med rullatorer, barnvagnar, kreti och pleti - det är ALLTID knökfullt. Detta sker samtidigt som de håller på att plocka upp varor, det står pallar överallt med halvruttna apelsiner, varorna ligger huller om buller och kön är alltid 100 meter lång med en sur, ny kassörska som inte gått ut skolan med 18 piercings, flottigt hår, finnar, nedbitna naglar och pandasminkning. Går man in för att köpa en liter mjölk kommer man alltid ut med något annat. De har i princip aldrig vad man behöver och har de det är det ruttet, kantstött eller tvivelaktigt behandlat. Behöver jag tillägga att de har skitiga varukorgar och extremt kladdigt golv?

Ulrika said...

Den fanns, tills helt nyligen, i Särö där jag bor, och jag har skrivit om den här
och
här
.

erik fredrikson said...

Enda gången min fru köper att jag kör för fort är när vi har varit på landet och är på väg hem en sen, ljus sommarkväll. Barnen ligger o sover i varsin oergonomisk bilstol, på radion läser de sjövädret med den där malande kristina lugn-rösten, vi har vevat ner fönstren för att få in lite lantluft, våra händer ligger på varandras på växelspaken, kort sagt vi börjar närma oss Nirvana På Svenska. Då inser vi plötsligt hur jävla upshitcreek vi är: om en kvart stänger Ica Aspudden och vi blir hänvisade till något som vi endast brukar referera till som "indierna", om affären ens har ett riktigt namn vet jag inte. Deras enda säljargument är att ha öppet till 24 och jag vet ingen som frivilligt erkänner att de köpt något ätbart där.
I samma stund min fru skriker åt mig att trycka ned gaspedalen och minst ett av barnen vaknar med ett skrik hinner jag bara tänka tre ord: dammig, rumsvarm filmjölk.

Jessika said...

Man blir ju lite konfunderad över inställningen de måste ha de som driver de där affärerna som är under all kritik.
Jag skulle vilja driva någon liten teaffär/kaffehandel eller jobba på en. Veta vad jag pratar om, hålla den fin och prydlig så att jag själv skulle vilja handla där. Varför driver man mataffär om man säljer ruttna tomater och inte kunna veta skillnaden på en get eller en ko?

glad påsk på er allihop!

Ulrika said...

Jessika: Hm, jobba i te- och kaffeaffär. Fin och prydlig.
Det var ju det den här tjejen gjorde. ;-) Glad påsk till dej med.

Jessika said...

Åh, jag såg första programmet när de halade bort 3 ton grejer från jeppens golv och nu är han "kränkt". Det blir sådär ja ja. Vad tror man ska hända om man visar upp sin bostad i det skicket i teve?
Om man driver en butik och lägger allt krut på den så kanske det inte är fläckfritt hemma men det är en annan sak. Att ha en matvaruaffär och inte veta skillnaden mellan en citron och en lime, det borde medföra kroppsbestraffning. När jag kan jobba igen så vill jag hemskt gärna umgås med kaffebönor och gudomliga teblad hela dagarna :). En fruktaffär vore inte helt fel heller men vi handlar ju inte så längre här i Sverige. Var finns lite yrkesstolthet är väl poängen? Jag skulle aldrig ställa upp i ett sånt program på teve förresten, här kan se lite si och så ut ibland men integritet är något folk förlorade på vägen. Sedan finns det ju dom som samlar på sig allt som del i en OCD-sjukdom. Det i sig är en annan diskussion.

Fortsatt glad påsk -- jag fick faktiskt tre små påskkärringar på besök!

Anna said...

Den här butiken existerar ju tackolov inte längre men året var 1986 och jag flyttade in i en andrahandslägenhet på Tegnergatan, nästan nere vid Barnhusbron. Lite längre upp mot Tegnerlunden låg Abans livs, en affär där vi möjligtvis inhandlade mjölk, där kunde man ju se på datumstämpeln om man ville köpa förpackningen eller inte. I frysdisken hamnade det som legat lite för länge i kyldisken. Där kunde man även hitta förra årets GB-glass som inte salufördes längre. I en av gångarna stod en kundvagn fylld med kex, grekiska var de om jag kommer ihåg rätt. När vi flyttade därifrån ett och ett halvt år senare stod kexen fortfarande där. Och det var inte så att folk köpte dem och så fylldes vagnen på, det var samma kex, jag lovar.

idaida said...

Jag hänger nog med på Netto-tåget och nominerar Netto på Vildanden i Lund OCH Netto på Föreningsgatan i Malmö och antagligen alla andra Netto-butiker också. För man kan inte gå dit med en inköpslista och tro att man kan handla ingredienser till en vanlig middag. För det finns aldrig tex bönor eller linser, eller mjöl av annan sort än vanligt vetemjöl, eller färska grönsaker, eller svenskt kött. Däremot kan man komma hem med en trumpet eller en hockeymålvaktsutrustning. Och det kan man ju inte äta.

Och i kategorin bra innehåll - dålig lokal rekommenderar jag Nassims livs på Möllevången i Malmö. Där finns allt man någonsin vill äta, men man måste verkligen backa ut när man väl kommit in. En gång fastnade jag där inne eftersom de rullat upp en tant i rullstol uppför den branta trappan. Jag klämdes in ett hörn ihop med en säck valnötter och kom ingenstans.

idaida said...

Förresten glömde jag en Netto-grej. Alla visste att de bara satte Påskmust-etiketter över Julmustetiketterna, men en gång hittade min kompis Midsommarmust-etiketter överst. Midsommarmust finns inte ens!

Lotta Lundgren said...

Hahaha! Fantastiskt. Underbart.

Ulrika said...

Nå? Är kokboken min än, eller :-)?

Lotta Lundgren said...

Det vet vi den 15 april. Jag hoppas att det kommer in några bidrag till. Det är så fruktansvärt rolig läsning det här.

Ulrika said...

Aha! Jag missade den detaljen att du satt ett slutdatum.

To Ester with love said...

Lätt! Konsum i Midsommarkransen/Stockholm. Känns som om man förflyttats tillbaka till forna Sovjet med tomt gapande hyllor och magert utbud. Dessutom apdyr!!

Lotta Lundgren said...

Den affären har jag besökt. En riktigt rutten butik var det.

mhwc said...

Av inläggen att dömma kan man ta med beskrivningar av 'vidriga butiker jag känt'?

mhwc.blogg.se

Lotta Lundgren said...

Alla förslag välkomnas. Men det blir såklart lite enklare att hitta landets sämsta butik om den så att säga fortfarande existerar.

mhwc said...

Jag skulle vilja nominera 'Pizza & Livs Bud, Zorro Ryd' på Ellen Keys gata 2 i Linköping till den här tävlingen. Den är usel, och den har en gedigen historia av att vara det; av någon anledning har den lyckats överleva i många år. Från början hette den Matnära, vilket de som bodde på Björnkärrsgatan udda nummer snabbt döpte om till Skitnära.

Jag bodde nära denna kulinariska katastrof 1990 till 1996. I början var det bara en liten och mycket trång livsmedelsbutik med ett begränsat sortiment. Man nödhandlade där när de vanliga butikerna i Ryds centrum var stängda. Deras bästa produkt var färdigmarinerad flintastek. När vädret var grillvänligt såldes det massor av detta till studenterna i området.

Jag vill minnas att den lilla butiken bytte ägare någon gång runt 1993, och det var då förfallet började. Färskvarorna började vara allt närmare sitt bästföredatum, och grönsakerna blev bleka, fläckiga och slappa. Det blev långsamt värre; man kunde hitta färdiggrillade revben i kyldisken (som inte var särskilt kall) som veckan efter de gått ut hade fått röd prislapp. Jag hittade också senap vars datum hade passerats med ett drygt år. Senap håller i och för sig länge, men den brukar innehålla olja som kan härskna...

Sedan öppnades en pizzeria i lokalen. Vi var många som misstänkte att det som inte såldes inom datumet i butiken nu hamnade på pizzorna; jag hörde historier om väldigt udda fyllning. Detta är hörsägen; själv har jag aldrig köpt en pizza där.

Karin said...

Jag nominerar Coop Konsum, Landala Torg, Göteborg.

Varför handlar jag där? Kanske på grund av sunkiga grönsaker, det sorgliga utbudet à la 80-tal eller ouppackade varor längs de trånga gångarna? Är det den korpulente butiksinnehavaren med det hysteriska skrattet och fler psysiska störningar än vad jag vågar gissa? Den fantastiska oordningen, den fadda lukten eller personalens glåmiga ansikten? Det faktum att affären har mage att vara en av stans dyraste matvaruaffär? Eller varför inte att det är mer regel än undantag att det inte finns exempelvis ägg, bananer eller mellanmjölk en vanlig tisdag?

Nej. Den enda anledningen är den geografiska proximiteten, och jag suckar uppgivet när jag skriver detta. Flera gånger i veckan "tvingas" jag besöka denna gudsförgätna katastrof till mataffär som till råga på allt inte inser sina fatala brister, utan stoltserar helt ogenerat med dem och förlitar sig på kedjans hederliga rykte. Varje gång blir jag lika chockad.

e said...

Konsum Örnsberg är en stark kandidat. Jag behöver inte handla där längre men ibland gör jag återbesök bara för att och situationen verkar inte ha förändrats nämnvärt. Det är något taffligt över hela stället. Man kollar maniskt bäst-före datum på precis allt inklusive toapapper.

Med tanke på Konsums historia med ekologiska varor så är det obegripligt att de har så lite ekologisk barnmat, Nestlé så långt ögat kan nå. På en irriterad fråga om varför det nödvändigtvis packade in varenda grönsak (paprika, fänkål you name it) i plast och sådan där frigolitlåda fick jag svaret: "föreståndaren tycker om att plasta in saker".

Variationen i utbudet är minimal, vill man ha mer än ett märke (oftast coops billigaste) att välja på så får man gå någon annanstans. Det enda som muntrade upp var den maniska kassörskan som glatt och ganska högt kommenterade alla ens varor. Tyvärr har jag inte sett henne vid mina återbesök.

AK said...

ICA Gruvhallen Grängesberg är inget bra exempel på hur en butik ska drivas och ÄNDÅ handlar jag där nästan jämt eftersom vi har alla matpengarna på ICA-kort och min sambo vägrar handla på Konsum. Dålig frukt, dåliga grönsaker, ofta prånglas matvaror där bäst-före-datum passerats ut till nedsatt pris (eller också ligger det ogenerat kvar i hyllorna), när man har bråttom sitter garanterat den lilla förvirrade damen i kassan och hon gör alltid något fel. Men värst är köttet. Segt som skosulor. Och när jag klagade på den irländska pepparbiffen som inte gick att tugga sade affärsinnehavaren själv: "Ja, jag vet. Min sambo och jag har köpt det några gånger och det har varit jättesegt"! Maken till puckad ICA-handlare får man leta efter. När man går in där blir man så totalt oinspirerad till matlagning så det är sorgligt.

Cecilia said...

Idaida: Kanske vilar en ond ande över lokalen där Netto Vildanden nu ligger, för när jag bodde i samma område låg ICA-butiken "Vildgåsen" där, i folkmun Gåsen (detta var innan de berömda kanadensiska jackorna slagit igenom på allvar). Gåsen stoltserade med tre tunnhåriga, sura tant-kassörskor och en korpulent, något muntrare men lika okunnig stackars kassör i trettioårsåldern. Sortimentet var baserat på preferenser hämtade från någon mat-ointresserad pensionär, för där fanns gott om tråkiga leverpastejer, mjukostar på tub och frysta färdigrätter, medan frukt- och grönsaksdisken snarare kunde beskrivas som en plantskola för bananflugor. Huva. Till på köpet drevs gatuköket intill, "Aptiten" (kallat Hepatiten) av samma ägare. Lika dålig service och extremt trist snabbmat.

Anna said...

Hej, jag hittade hit idag och blev så glad! Inte för att jag troligen kommer att laga recepten (man blir så där receptblyg när man har en sambo som lagar världens godaste mat och fnyser åt recept och när barnen ser oroliga ut om man tar fram kokboken) men det låter himla gott allting, och du skriver verkligen roligt! Dessutom har du värsta kommentarsbåset, alla skriver ju hur inspirerat och kul som helst. Bokmärkat!

Nu till frågan om sämsta affären: på Söder i Stockholm finns allt möjligt konstigt. Man kan kanske tycka att de sämsta affärerna är de riktigt små med gamla dammiga varor, men egentligen blir jag mer arg när stora kedjor som Coop och ICA inte håller måttet. Visste ni förresten hur ICAS ekologiska policy fungerar? Jag ringde en gång till ICA centralt för att klaga på ICA Matmäster på Folkungagatan. Visserligen finns det mycket att störa sig på där (personalen är osynlig eller arg, köttet har varit gammalt flera gånger, det är rörigt och så vidare) men det jag ville påpeka var att de kallade sig "gröna" fast de hade ett uselt ekologiskt sortiment. Då fick jag höra att varje enskild ICA-handlare kan kalla sig "grön" utan att behöva uppfylla några som helst krav! Va?! Helt galet.

Andrea said...

Jag skulle vilja slå ett slag för Willys i Johanneberg i Göteborg. Supersmala gångar, alltid full till bristningsgränsen med fattiga studenter, pinsamt litet utbud av sojamjölk etc. Och oftast bara två märken att välja mellan, willys budgetmärke eller budgetbudget-eldorado. MEN det låg ju så nära...

Lotta Lundgren said...

Anna – det här med gröna Ica-handlare var mer än jag kände till. Makalöst.

Vad gäller kommentatorsbåset så är jag vansinnigt stolt ska du veta. Det har jag varit länge. Begriper inte var alla klyftiga och välformulerade människor kommer ifrån. Men du hittade ju också hit.
Knuffa bort sambon från spisen nu. Du kan börja med den här http://familjenbra.blogspot.com/2007/05/inget-namn-r-gott-nog-men-lt-oss-kalla.html

Exakt alla älskar den spaghettin och jag förstår dem. Kan bara bli perfekt. Om man inte hatar avokado förstås. Bara galningar hatar avokado.

Andrea – ditt Willy's låter som en stark kandidat. Men Willy's kommer alltid att vara farliga i den här tävlingen.

Anonymous said...

168MOTEL,臻愛,依蝶,東楓,桂林,水漾,開漳聖王廟,天池檜谷,長青祠,仙溪,不老溫泉,城隍廟,皮影戲,荖濃溪,觀音山,中山公園,壽天宮,寶來溫泉,石洞溫泉,月世界,太陽谷,大世界,靖王墓,橋頭糖廠,大瀑布,大鬼湖,小鬼湖內門,南海紫竹寺,錫安山,雞冠山,新養女湖,旗山老街,文物館,運動公園,穎達生態農場,歷史展示區,鵝鑾鼻,高爾夫球場,保力林場,四重溪,森林遊樂區,台鳳高爾夫球,蛤板灣沙灘,沙馬基島,社頂自然公園,八大森林樂園,佳樂水,龍鑾潭,白水泉瀑布,曹公祠,竹林,岩玄華山文化院,桃源溫泉,鳳儀書院,世紀大峽谷,海洋生物館,森林遊樂區,關山落日,南灣海水浴場,後壁湖,烏石鼻海岸線,海灣風景區,國家步道,阿里史冷泉,頭城老街,澳花瀑布,石觀音寺,大溪漁港,東澳灣,溫泉公園

Skånske Arne & Jonny Spöge said...

Alla Nettobutiker.
Min Nettobutik är o-lidl-ig:
http://www.youtube.com/watch?v=VmzfVrhqzXU