Thursday, March 6, 2008

Fläskpannkaka med lingon och Philadelphia

Fläskpannkakan är ett bubblande hånskratt åt tallriksmodellen, det glykemiska indexet, Socialstyrelsens näringsrekommendationer, flourtanten, säkerhetsbältet, cykelhjälmen, ja, åt allt och alla som vill bädda in oss i den trygga duktighetens tyranni. Fläskpannkakan är inte för de ängsliga, de präktiga och de kostriktiga. Fläskpannkakan är för dem som lever farligt, här och nu. "Varför bry sig om fibrer och vitaminer när det finns sylt och knaprig svål", viskar fläskpannkakan förföriskt, "Ät mig idag - i morgon kan du vara död."ca 300 g rimmat stekfläsk
3 ägg
8 dl mjölk
4 dl dinkelsikt

Till servering:
rårörda lingon eller blåbärssylt
Philadelphia naturell eller matlagningsyoghurt (10% fett)

Sätt ugnen på 200°C. Sprid ut fläskbitarna i en långpanna och in i ugnen (som inte behöver ha kommit upp i rätt gradantal). När fläsket antagit en mörk färg och ligger och fräser i en sjö av flytande fett, ta ut långpannan och häll bort nästan allt fett. Vispa sönder äggen i en skål. Tillsätt mjölet och hälften av mjölken och vispa till slät, klimpfri smet. Tillsätt resten av mjölken, vispa ihop och häll ner i långpannan ovanpå fläskbitarna. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter.

7 comments:

ajja said...

Hej!

Fantastisk blogg.
Är dinkelsikt nyttigare än fullkornsmjöl?

Dinkelsikt (hela skalet är borta).

Fullkornsmjöl (delar av skalet kvar)

Lotta Lundgren said...

Dinkelvete innehåller mer näring än vanligt vete. Dinkelsikt görs på dinkelvetekornets vita kärna. Riktigt nyttigt blir det först med fullkornsmjöl av dinkel, men det tycker inte jag passar så bra i en fläskpannkaka.

Om dinkelsikt är nyttigare än vanligt fullkornsvetemjöl kan jag uppriktigt sagt inte svara på. Förmodligen inte. Men dinkel är ju ett alibi så gott som något för oss som gillar vitt mjöl ibland.

Jessica said...

Din fläskpannkaka ser fin ut! Personligen är jag inte speciellt förtjust i fläsk, därför brukar jag ha i kasslertärningar. Jag serverar det hela med rårörda lingon och råkost (rivna morötter och/ eller vitkål). Det anser jag ändå är en hyffsad måltid med avseende på kostcirkeln.

Ms Garbo said...

...och känner man sig lite vild så spralar man ut blåbär eller hallon eller vadmannuharförbär i frysen över plåten, innan man häller på smeten. Det är INTE dumt.
Eller som jag gjorde, på den tiden jag var bortskämd norrbottning, och hade frysen full av hjortron - farligt gott är det att ha hjortron bland fläsktärningarna...

*suckar och saknar*

Lox said...

Fantastiskt inlägg! Vilken hyllning till fläskpannkakan. :)

Josef Bengtson said...

Jag älskar dina texter!

... maten är också trevlig!

Josh

Jessika said...

Äh, man får cancer eller hjärtinfarkt av precis allt man äter idag så det är bara att äta som vanligt.