Tuesday, March 11, 2008

Kycklingspecial: Salladskyckling med smak av citrongräs

Jag har två tråkiga kycklingfiléer. Jag vill ha supersaftigt kycklingkött till en sallad med asiatiska smaker. I grönsakslådan hittar jag en sorglig zucchini, rynkig och härjad av ålder, två förtidspensionerade kronärtskockor och ett knippe citrongräs. Det vore synd att säga att förutsättningarna ser speciellt lovande ut. Men då kliver Le Creuset in i handlingen - en tung, emaljerad gjutjärnsgryta som tål det mesta, inklusive långkok i ugn. Eftersom jag vill ha så saftig kyckling som möjligt, satsar jag på lång tillagning, låg temperatur (125° C) och fuktig miljö. I botten av grytan lägger jag zucchini som får fungera som fuktgivare, och ovanpå den sönderslaget citrongräs, skivad vitlök, ingefära och kycklingen. En dryg timme senare är kycklingen klar.


Thailändsk gurksallad med koriander.
1 gurka, helst ekologisk
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 röd chili av lite mildare sort
1 – 2 krukor koriander
1 citron
1 lime
ca 1/4 dl thailändsk fisksås
näve hackade jordnötter (kan uteslutas)

Klyv och kärna ur gurkan med en liten sked. Tärna eller gör ännu hellre långa tunna strimlor av gurkan med en osthyvel. Skiva löken så fint du förmår. Finhacka vitlök och chili. Hacka koriandern grovt. Pressa lime och citron. Blanda hela klabbet i en stor skål tillsammans med fisksåsen. Skiva upp kycklingen och servera med salladen och kokt ris, toppa med hackade jordnötter.

Betyg: 4 av 5 möjliga.
Kycklingen fick fin smak av citrongräset. Att det ändå inte blev toppbetyg beror på att jag väntat mig ännu saftigare kött. Nu blev det snarare mjukt, mört och godare än jag vågat hoppas på. För att få saftigare kyckling skulle man troligtvis behöva rimma kycklingen innan tillagning. Det ska jag göra en annan gång.

13 comments:

-e said...

jag får salmonella av den där bilden.
har du ingen på den färdiga rätten?

Lotta Lundgren said...

Men den är ganska pedagogisk måste du hålla med om? Det hade hunnit bli mörkt när maten var klar. Synd. Det är en mycket fotogenisk maträtt. man får använda sin fantasi!

Jessika said...

Jag vet att du lagar mat på fri arm/hand men man använder mycket kyckling i persisk matlagning och i libanesisk. Intresserad av några pointers? De libanesiska recepten är enkla, tillbehören kan man variera in absurdum. Persiska recept kan vara lite omständiga.

TomasR said...

Koriander är ett GIFT


så reagerar min kropp ivartfall. Urrk. Det absolut äckligaste jag ätit. Alla tider.
Jag har sagt det förr här och jag kommer säkert få anledning att göra det igen

Zenobiah said...

Neei, koriander er fantastisk!

Takk for kyllingfilet temaet. Valget her i Norge er ikke annet enn dypfryst hel kylling som tar et døgn å tine eller ferske fileter, så filet oppskrifter er velkommen!

Lotta Lundgren said...

Jessika - maila mig dina hetaste tips!

Tomasr - du har fel. Koriander är lite knepigt innan man lär sig tycka om det. Sedan får man aldrig nog. Du får åka på matresa till Thailand och lära dig.

Jessika said...

Rosmarin är en sådan där krydda att antingen blir det perfa eller så smakar det för jävligt, en blandning mellan tvål och gift.

Ska jag mejla på åkestam holst addyn?

Lotta Lundgren said...

Ja tack.

Berit said...

Hej!
Vilken fantastisk blogg! Hittade hit i dag av en slump. Kommer garanterat tillbaka.

erik fredrikson said...

om man kisar lite tycker jag bilden(salmonellan) ser ut som nåt gammalt Cure-omslag, kommer bara inte på vilken, nån maxi-singel kanske. Vad tror du om lerugn istf LeCreuset? En lätt, tysk, 70-tals variant som inte tål nåt alls...

Lotta Lundgren said...

Vilket omslag kan det vara? Det måste undersökas.

Den gamla anakronismen lergrytan funkar likadant och nästan lika bra. Tror jag i varje fall. Principen är i alla fall densamma – jämn och fuktig värme.

Anna said...

Nä, jag håller med tomasr, klarar bara inte av koriander, smakar tvål och parfym, och jag har läst någonstans att det är genetiskt om man älskar eller hatar det Så! Jag avskyr det och det är inte mitt fel! Skyll på mina föräldrars gener! :)

Terese said...

Yum Yum Yum!
Takk for en fin blog.