Wednesday, March 5, 2008

Gästbloggare Nils-Gustav Tollman: Löksoppa med röda linser och ostbomb

Att: Anders Bergman, avd Upplysningen, Sveriges Livsmedelsverk
Subject: Sveda i ögon
Hej. Jag har köpt ett antal gula lökar för att ha till några vanliga matrecept. När jag hackat tre av lökarna har jag fått väldig sveda i ögonen. Är lökarna skämda på något sätt eller har jag fått fel produkt. Jag är tacksam för svar innan jag kontakar livsmedelsbutiken.
MVH Nils-Gustav Tollman

Subject: Re: Sveda i ögon
Hej Nils-Gustav! Det är normalt med sveda i ögonen när man hackar lök. Själv drabbas jag alltid av det.
Mvh Anders Bergman

Subject: SV: Re: Sveda i ögon
Hej Anders och tack för ditt snabba svar. Hur kan jag undvika svedan i fortsättningen? Hur ska andra konsumenter varnas så att de inte hamnar i din och min situation?
MVH Nils-Gustav Tollman

Subject: Re: SV: Re: Sveda i ögon
Hej! Försök hålla en god luftväxling i köket.
Mvh Anders Bergman

Subject: SV: Re: SV: Re: Sveda i ögon
Hej och tack för ditt svar. Är det alltså bättre att hacka lök i starkt vinddrag? Bör jag hacka löken utomhus nästa gång?
MVH Nils-Gustav Tollman

Subject: Re: SV: Re: SV: Re: Sveda i ögon
Hej! Utomhus? Ja, kanske en god idé.
Mvh Anders Bergman

Subject: SV: Re: SV: Re: SV: Re: Sveda i ögon
Hej igen. Tack för din rekomendation att alltid hacka lök utomhus! Går det att köpa färdighackad lök någonstans, för tillfällen då vädret inte tillåter att vara utomhus?
MVH Nils-Gustav Tollman

Subject: Re: SV: Re: SV: Re: SV: Re: Sveda i ögon
Hej! Jag tror det finns fryst färdighackad lök.
Mvh Anders Bergman

Subject: SV: Re: SV: Re: SV: Re: SV: Re: Sveda i ögon
Hej. Jag har hört mig för och ingen av de stora matkjedjorna säger sig sälja fryst färdighackad lök. Går denna produkt som du rekommenderar under ett annat namn och i så fall vilket?
MVH Nils-Gustav Tollman

Subject: Re: SV: Re: SV: Re: SV: Re: SV: Re: Sveda i ögon
Hej! Vi har inte ansvar för vilka produkter som finns i vilka butiker. Tills vidare föreslår jag att du byter ut gullök mot rödlök, som är mildare.
Mvh Anders Bergman

Subject: SV: Re: SV: Re: SV: Re: SV: Re: SV: Re: Sveda i ögon
Hej. Tack för ditt svar. Men jag undrar vilka som har ansvaret för min sveda I ögonen om inte livsmedelsverket. Är det inte det som är fel med dagens samhälle; att ingen vågar ta anvar? Ingen vågar stå upp för den lilla människan som blivit kränkt?
MVH Nils-Gustav Tollman

Subject: Re: SV: Re: SV: Re: SV: Re: SV: Re: SV: Re: Sveda i ögon
Hej! Ta kontakt med vår kundtjänst, tel 018-105848. Det är det bästa råd jag kan ge dig.
Mvh Anders Bergman6 stora gula lökar
1 tetra röda linser
1 liter buljong (helst 5 dl kycklingbuljong och 5 dl köttbuljong)
ca 3 msk rödvinsvinäger
ca 3 msk smör
färsk salvia eller persilja

1 baguette, modell mindre
1 boll mozarella
ca 50 g naturell färskost
1 vitlöksklyfta

Skala och skiva löken. Smält smöret i en stor gryta och bryn löken på lite lägre värme, ca 20 minuter eller tills den antagit en sorts gyllene kulör. Tillsätt buljong och vinäger, låt puttra ihop, tillsätt linser och örter, och smaka upp med salt, peppar och kanske en nypa socker.

Riv vitlöken och blanda med färskosten. Dela baguetten i åtta bitar och snitta upp dem från sidan men inte mer än de håller ihop. Bred på färskosten, lägg på en skiva mozarella och in i ugnen på ca 200°C grillvärme tills osten smält och tagit aningen, aningen färg.

12 comments:

Kristoffer Triumf said...

I ett avsnitt av Gilmore Girls har de skedar i munnen för att slippa gråta när de skär lök. Eftersom det är obehagligt att bita i metall har jag inte provat, men det kanske kan vara ett tips?

Anna said...

De enda gångerna jag är glad över att vara närsynt är när jag hackar lök. Kontaktlinser ur: gråter hejdlöst. Kontaktlinser i: känns ingenting. Funkar klockrent.

Lotta Lundgren said...

Nils-Gustav? Vill du vara så rar och vidarebefordra den här informationen till Livsmedelsverket, avd Upplysningen? Du har ju en så fin direktkontakt där.

TomasR said...

Kristoffer - silverskedar väl? Tror dessa i teorin kan suga åt sig en del av de svavelföreningar som annars kryper upp till ögonen.

Annat program, tror Seinfeld och Kramer. Cyklop.

Eller ett tjog tändstickor i munnen.

Bäst är dock min teknik. Hacka snabbt och stå inte lutad över skärbrädan!

Samt som jag skrev i ett annat recept med röda linser, för fanken, de kokar man själv! Går ju snabbare än ris!

Lotta Lundgren said...

Bra rutet Tomas R! Men varje gång jag försöker koka just röda, torkade linser blir de till en ljusröd, mjölig gröt i kastrullen. Då betalar jag hellre det tredubbla priset för linser på tetra. Linser är billig mat hur man än vänder och vrider på det.

Jag ÄR generellt FÖR blötläggning och torra bönor men det kräver förberedelser. Och tanken med den här bloggen är att 95% av alla recept skall kunna lagas samma dag. Därför anger jag nästan uteslutande burk och tetra i mina recept. Har man frysta, redan blötlagda bönor i frysen så använder man naturligtvis dem istället. Vill man använda torkade linser och koka själv så gör man naturligtvis det alldeles oavsett vad det står i receptet.

Det hela är mycket demokratiskt.

E1 said...

Surfade runt och kom hit i min jakt efter linsgryta (ha, skoj text där, älska) Åh, vilken trevlig matblogg detta är - litterat och så blir jag hungrig. Bra. Bookmarkat, såklart.

Lotta Lundgren said...

Hatten av för det!

Abbes pappa said...

Jag kan rekommendera att hacka lök när man är jävligt förkyld. Gjorde en Jansson vid jul då jag drabbats av min sedvanliga dags-att-slappna-av-och vara-ledig-sjuka. Ögonen rann inte ett skit. Näsan desto mer. Annars har jag hört om folk som har cyklop på sig vid lökhackning. Snyggt.

Passar på att ösa några hyllningsord över dig och din blogg. Mycket bra.

TomasR said...

Röda linser, gröt... mh, kan bli men nej, det brukar det inte bli.

Men blötläggning, nej, inte röda linser. Bara rakt ned i kastrullen. I detta fall kanske övriga ingredienser kan må bra av att koka en stund med dem?

Men sant. Bönor är billig mat hur man än vrider och vänder på det, i princip. Har själv idag njutit, som sig bör, av en god hemmakokt ärtsoppa. Tyvärr ingen punsch :(

chall said...

När man hackar lök andas med munnen och inte med näsan... det fungerar rätt bra för mig. Samt att jag brukar skölja av lök snabbt när jag klyvt den på mitten och sen står jag inte och tycker ansiktet mot skärbrädan ;)

När jag var liten hade jag simglasögon på mig en gång vid lökhackning. Det var inte värt det... jag både grät och såg helt otrolig ut.

insel said...

hej, vet att det kanske är lite sent nu, men en trick som alltid fungerar är att ha kranen rinnande med kallt vatten och försöka ha skärbrädan så nära strålen som möjligt. självklart inte så att man spolar _på_ brädan, men nära iaf.
vet inte riktigt hur det fungerar, men det är som att vattnet 'drar åt sig' det irriterande i löken.

yeng chan said...

🎆THE HACK GEEKS🎆

¿Te has preguntado alguna vez si es posible piratear las cosas de la misma forma que lo hacen los hackers en las películas?Sí, es posible !!! 😁😁😁

"MIENTRAS QUE ES TECNOLOGÍA, PUEDE HACKARSE"


La piratería se puede hacer fácilmente plantando un virus informático o spyware (dependiendo de lo que el hacker intente hacer) en el dispositivo objetivo.🤐🤐


En THE HACK GEEKS, te ofrecemos el mejor servicio de piratería jamás disponible.👌👌

Entendemos los problemas de los estafadores en Internet y es por eso que le brindamos una sólida prueba de nuestros servicios.


Tenemos los mejores hackers en hackerone.com que siempre están listos para hackear para usted en cualquier momento, en cualquier lugar, cualquier dispositivo, organización, agencias federales, universidad, universidad, solo piense en ello.

Podemos ayudar:

* Para hackear, clonar o rastrear un teléfono? 📱📲

* Para husmear, borrar o cambiar un archivo en una empresa, organización o en una agencia federal? 📖📃

Ejemplo: cambio de calificaciones en una universidad.

Cambio de identidad.

Eliminación de archivos como registros penales y evidencia.

Cambio de archivos y evidencia en instalaciones federales.

Robo de archivos y documentos de empresas y organizaciones.

* Para recuperar BitCoin💰💰 perdido

* Minería de BitCoin💰💰

* Para hackear un correo electrónico o cualquier cuenta de redes sociales? 💞

* Para transferir fondos sin haber sido detectado? 💴💵💷

* Para aumentar su puntaje de crédito? 🔝🔝

* Para piratear tarjetas de crédito / débito? 💳💳


Todo esto es lo que podemos hacer por usted.


Somos discretos y no expondremos nuestro servicio a usted a nadie.

Contacto:

thehackgeeks@gmail.com

Esperamos con ansias hackear para usted.