Friday, March 7, 2008

Lamm- och halloumifyllda paprikor

Det är bokrea på Coop Gröndal och vid bokbordet står en äldre herre och konverserar ett butiksbiträde. Han berättar att hans grabb gick i samma klass som Jens Lapidus, vars bok Snabba Cash nu är på rea. Exemplet illustrerar tydligt det man brukar kalla förortsproblematik, nämligen en alarmerande brist på kändis. Sedan vi flyttade hit i september har jag bara mött två (2) styck kändis under alla mina tröstlösa besök på Coop Gröndal: han den skäggige som leder Vetenskapsmagasinet samt Helle Klein. Och det duger ju bara inte. Jag vill plocka bananer med Magnus Härenstam. Jag vill välja ekologiskt bredvid Lena Philipson. När jag lägger upp mina varor på bandet vill jag känna Jarl Alfredius genomträngande blick i nacken. Och när jag, som idag, köper paprikor för dryga hundralappen, vill jag att Susanne Osten sneglar ner i min kundkorg och undrar vad jag skall ha dem till.Till fyra personer:
4 stora paprikor, med tonvikt på stora
ca 400 g lammfärs
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1 liten chilifrukt
1 1/2 dl bulgur, grovmalen
4 tomater
2 paket halloumi
1 citron
stort knippe bladpersilja

Koka bulgurn enligt anvisningen på förpackningen. Hacka löken fint och vitlöken och chilifrukten finare. Fräs vitlök, lök och chili i lite olivolja, tillsätt lammfärsen och fräs tills färsen är genomstekt. Tärna halloumi och tomater fint, hacka persiljan och pressa citronen. Ta lammfärsen från värmen och blanda med kokt bulgur, tomater, halloumi, persilja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Skär ut ett lock ur varje paprika, ta bort inkråmet med kärnor och putsa bort allt det vita. Är paprikorna lite ojämna i botten, skär bort en liten bit så att de står stadigt på plant underlag. Fyll paprikorna med lammfyllningen, sätt på locken och ställ i ugnsfast form. Grädda i ugnen på 200°C, ca 25 minuter eller tills paprikorna fått svarta blåsor på skalet. Servera med houmos, raita och sallad.

17 comments:

Ö-Helena said...

Den enda kändis som frekventerar mitt Hemköp är Sven-Åke Gustavsson, mest känd för tv-serien Snoken sisådär 1993.
Men dina paprikor lät väldigt goda!

Jessika said...

Det handlade en massa företagshöjdare på det Ica jag handlade på i Nacka. Och en del andra kändis-människor.
En kille från nåt företag, vd:n, i Hawaii-skjorta och udda shorts. Det skulle ha fått aktiepriserna att falla rejält om någon investerare hade sett det.

Sara said...

Här i Göteborg är det extremt tunnsått på kändisar. Men en gång i höstas såg jag Lasse Brandeby med skyldig blick stå och trycka i sig en halv special vid den K-märkta korvkiosken på Mariaplan. Då tänkte jag; herrejösses, kan det bli mer Götebörrg än såhär?

Funderar på dina paprikor fast med fetaost istället.. borde funka det med väl?

Lina said...

Din blogg hör till mina favoriter att besöka, så jag har lagt till dig på min "länklista". =) Särskilt dina recept som innehåller chèvre fångar min uppmärksamhet. =9 ¤mums¤
http://cafenaive.blogspot.com

Lotta Lundgren said...

Dementi:
Det har visat sig att personen jag tagit för Helle Klein bara är någon som är väldigt lik Helle Klein. Jag skulle gärna vilja tro att personen i fråga är en Helle Klein-imitatör, men dessvärre misstänker jag att det bara är en helt vanlig människa som ser ut som hon ser ut.

Vilket lågvattenmärke.

Sara - fetaost fungerar naturligtvis utmärkt. Liksom chèvre.

Om Eva Kihlström said...

Ha - ha - förortsproblematik??? Här i den lilla staden Lagom ett stenkast från Grönköping kommer det väl en s k "kändis" förbi typ tre gånger på sommaren bland en massa andra turister (plus ev de som cyklar Vätternrundan). Förra sommaren lär Michael Persbrandt ha parkerat på ett rastställe vid den stora förbifartsvägen utanför sta'n.

Vi får allt trängas med varandra på Ica, Coop och stora torget där vi handlar våra grönsaker!

Om Eva Kihlström said...

Glömde skriva att ni även är välkomna in på http://lagomblogg.blogg.se - där förekommer det också recept emellanåt!

Anonymous said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my site, it is about the CresceNet, I hope you enjoy. The address is http://www.provedorcrescenet.com . A hug.

ratatouille.blogg.se said...

Du vill ha beröm står det i din beskrivning. Visst ska du få det!! Hade idetorka inför handellistan för vår vecka. Fick tips av min mamma om din blogg just idag och det blev genast fyllda paprikor till middag!! Nu fick vi inte tag på lammfärs och haloumi, men det gick bra med oxe och mozzarella. Pillade i lite annat också. Såg till att det blev lunchrester till morgondagen för mig och sonen - jag ÄR nämligen hemmafru på riktigt! I Frankrike, med härliga råvaror. Denna behagliga tillvaro kommer tyvärr att ta slut om några månader, då det blir till att masa sig tillbaka till fuktiga Sverige...

Lotta Lundgren said...

En äkta fransk hemmafru bland fina franska råvaror! Välkommen!

ratatouille.blogg.se said...

Tack!

Finn said...

Du har helt konverterad mig vad gäller lamm! Älskade detta. Lagade receptet till punkt och pricka utan förändringar och det blev perfekt. Färs mix över idag till barnens middag. Vad gäller kändisar så bor ju vi i LA så det blir både Z-listare och A-listare i mathandeln.... Fast icke A+++ listare för de har väl ngn annan som handlar at dem! /Louise

Lotta Lundgren said...

Lamm kan smaka kofta. Men med mycket andra smaker blir det ofta bra. Vad glad jag blir!

marxy said...

En klen tröst kan väl vara att det möjligen är en och annan som är glad över att se dig där på Coop. Kanske inte gällde så mycket när du skrev den här bloggposten, men efter landet brunsås tillhör du väl ändå kändisfloran.

Lotta Lundgren said...

En säsong Brunsås gör ingen sommar. Nästa omgång går upp i rutan om ett år.

Tills dess: Jag är ingen kändis. Jag är en hemlis. Tack gode Gud för det.

marxy said...

Nu skulle jag själv vilken dag som helst prioritera att vara hemlig framför igenkänd, så jag får väl medlidsamt beklaga dig att du säkert rankar dig mindre igenkännbar än du är. Men det är klart, gratulerar kan man väl göra för att det kunnat vara mycket mycket värre, vi får se hur det känns efter nästa säsong ;) (kul att höra förresten, att det blir en till alltså)

Vilken av årstidernalådorna prenumererar ni på, eller alternerar mellan kanske?

Vi kör blygsamt på singellådan, men det hamnar väl många gemensamma nämnare i de olika lådorna. (tänker att jag kan förvänta mig att finna tröst och vettig inspiration här nästa gång det kommer något jävligt, typ jordärtskockor och liknande)

Lotta Lundgren said...

Stora mixlådan varannan vecka!