Tuesday, March 25, 2008

Best of Tomatsoppa

Jag träffade en läsare för några veckor sedan. En typiskt snygg person med snedlugg och trevligt sätt. Hon berättade att hon följde bloggen men inte recepten. Det behövdes nämligen inte eftersom hon åt färdigköpt tomatsoppa fem till sju dagar i veckan. Jag sa inget då, men innerst inne tyckte jag att det lät lite, ja, vad ska jag säga, enformigt faktiskt. Nu har det gått en tid och jag har funderat på om det finns något jag kan göra åt det här. Efter många om och men har jag kommit fram till tomatsoppa. Fast hemgjord. Den här satsen räcker till fem portioner. Det är ett grundrecept och tanken är att den som vill lägger till nudlar, kyckling, tofu, räkor eller de indiska köttbullarna i receptet nedan, chili, koriander eller mynta, smulad chèvre eller färskost, ditten eller datten – det är bara att blanda på. Varsågoda.3 burkar hela tomater av bättre kvalitet – Mutti, Kung Markatta eller Änglamark
3 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk
2 tsk honung
ca 2 msk asiatisk fisksås

Puréa tomaterna med stavmixer (använd ett högt och smalt kärl så skvätter det inte över hela lokalen). Hacka vitlöksklyftorna fint och fräs i lite olivolja. Tillsätt tomat, kokosmjölk, fisksås, honung, och smaka av med svartpeppar och ytterligare fisksås om du tycker att det behövs. Servera med trevliga tillbehör.

17 comments:

Solwig solans.blogg.se said...

Det där låter spännande. Måste testa den. Färska örter har jag ju ganska mycket av eftersom jag har många sorters örtfröer i min web-butik. Ha det gott. // Solan

Jessika said...

Varje dag? Färdig tomatsoppa varje dag? Skörbjugg lär man inte få men stackars tjej...

TomasR said...

Kokosmjölk - ska bara varna för bluffen som inte alla sett igenom.

Light mjölk är ENBART vanlig kokosmjölk med EXTRA VATTEN!

Vill du laga en mindre fet kokosrätt halvera mängden vanlig kokosmjölk och ersätt med mjölk eller vatten. Resten av kokosmjölken går utmärkt att frysa. Bara dumt att släpa hem massa vatten och inte är light-mjölken hälften så dyr.

Eller köp svindyrt kokosmjölkpulver och dosera efter smak.

Lyssnade på herr Paulin för några dagar sedan och enligt honom är en maträtt gjord på fet kokos bättre/nyttigare än en gjord på motsvarande feta animaliska mjölkprodukt. Nyttigare fettsammansättning helt enkelt.

Filippa said...

Nog för att det är rätt gott med tomatsoppa men inte 5-7 dagar i veckan ?

Sofia said...

Bär inte vit angorakofta då du lagar. sprutt. betalar du kemtvätt annars?

Hanna said...
This comment has been removed by the author.
Hanna said...

Jag vet det är dåligt… Men nu ska det bli slut på enformigheten! Lovar att laga efter dina recept ovan. Tack för att du inte rådde mig att sluta upp med tomatsoppandet utan gav tips på hur man kan pigga upp det hela. Ska börja piffningen med koriander för det är nämligen det andra här i världen jag är beroende av så varför inte kombinera de båda?
//Fröken Tomatsoppa

Lotta Lundgren said...

Haha. Kram och lycka till.

Lenox said...

Jag brukar göra din fenomenala tomatgrej med pasta och avocado och parmesantopping, fast jag varierar den och gör såsen till soppa när jag öser i mer och andra grejer.

Du är ett geni Lotta eftersom du inspirerar till roligare matlagning och får trista grejer att bli roliga i spännande kombinationer!

Lotta Lundgren said...

Det där var väldigt, väldigt fint skrivet och jag blir väldigt, väldigt glad.

Tack.

Maria said...

kokosmjölkspulver (jobbigt ord att skriva ju!), hur funkar det egentligen? jag har det hemma från ett kryddpaket som köptes i thailand (hehe, ser ut som knark: vitt pulver i påse).. strör man bara det över eller ska det blandas med mjölk/vatten först och typ redas? vet du lotta?

Lotta Lundgren said...

Jag är inte säker men jag tror du blandar det med mjölk eller vatten och låter stå ett tag. Sedan använder du som vanlig kokosmjölk eller kokosgrädde.

TomasR said...

Kokosmjölkpulver, eller frystorkad kokosmjölk (antar jag), blandas lämpligen med hett vatten. I kallt vatten finns risk för klumpar. Blir jekligt gott och man kan lätt reglera mängden kokos, smaken. Ja, man kan använda den som en krydda mer eller mindre.

I detta fallet bara att röra/vispa ned i den varma soppan och späda med lite vatten.

Men ack så dyr den är jämfört med kokosmjölk på burk.

Maria said...

TomasR och Lotta: jag provade med kokospulver igår! tyvärr blev det med kall mjölk, så det blev lite grynigt, men väl i soppan löste det sig fint och blev jättegott! nästa gång ska jag prova att bara stö över, och spä med vatten eller mjölk :)

http://mi-spot.blogspot.com/2008/03/tomatsoppa-my-way.html

Maja said...

Jag börjar också bli trött på min matlagning och känner mig oerhört inspirerad av din blogg på kvällen. Men sedan blir det dag och jag inser att det går inte att få tag i hälften av ingredienserna och att till och med smöret smakar annorlunda. Men tomatsoppan är ganska enkel, så nu ska jag ge mig ut och leta. Kanske finns ingredienserna till och med här i södra Peru där jag bor.

Lotta Lundgren said...

Maja! Jag önskar dig lycka till!

Anonymous said...

情趣用品,情色,成人,A片,自拍,情趣用品,色情,成人影片,色情影片,免費A片

情趣用品,成人網站,A片下載,日本AV,做愛,情趣用品,美女交友,A片,辣妹視訊,情色視訊

情趣用品,色情聊天室,聊天室,AV,成人電影

A片,aio,av女優,av,av片,aio交友愛情館,ut聊天室,聊天室,豆豆聊天室,色情聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,視訊聊天室,080苗栗人聊天室,上班族聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,一夜情聊天室,情色聊天室,情色視訊,美女視訊,辣妹視訊,視訊交友網,免費視訊聊天,視訊,免費視訊,美女交友,成人交友,聊天室交友,微風論壇,微風成人,sex,成人,情色,情色貼圖,色情,微風,聊天室尋夢園,交友,視訊交友,視訊聊天,視訊辣妹,一夜情

情趣用品,情趣用品,情趣,情趣

情趣用品,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,日本AV,寄情築園小遊戲,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,色情遊戲,一葉情貼圖片區,色情網站,色情影片,微風成人, 嘟嘟成人網,成人,成人貼圖,18成人,成人影城,成人圖片,成人影片,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,080視訊聊天室,視訊聊天室

情色,A片,AIO,AV,日本AV,色情A片,AV女優,A漫,免費A片,A片下載,情色A片,哈啦聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,色情聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費視訊聊天,上班族聊天室,080中部人聊天室,視訊聊天室,視訊聊天,成人聊天室,一夜情聊天室,辣妹視訊,情色視訊,成人,成人影片,成人光碟,成人影城,自拍

情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,A片,A片,情色,情色

情趣用品,A片,aio,av,av女優,a漫,免費a片,aio交友愛情館,a片免費看,a片下載,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,色情影片,情色網,色情網站,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人小說,成人電影